Annonce
Ringkøbing

Krimidrama i Hvide Sande: Satsning på tv-serie skal lokke folk til Vestjylland

TV 2 har flere gange budt seerne på krimidramaer - som her i 2015, hvor Thomas Levin (t.v.), Claus Riis Østergaard og Jakob Ulrik Lohmann indtog roller som henholdsvis politimand, borgmester og entreprenør i serien 'Norskov', der udspillede sig i Frederikshavn. Arkivfoto: TV 2
En ny filmstrategi skal gøre Ringkøbing-Skjern Kommune mere attraktiv for blandt andre tilflyttere og turister. I kulissen lurer optagelser af en tv-serie i Hvide Sande.

Ringkøbing-Skjern: De storladne landskaber på vestkysten og den særlige ånd blandt folk, der lever på kanten af havet, skal komme til udtryk, når der i de kommende år bliver optaget film og tv-serier i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi har nogle stedbundne kvaliteter og en unik historiefortælling, som definerer os. Med filmstrategien får vi sat spotlys på området, ligesom filmsatsningen kan blive en megafon for den lokale stolthed og medvirke til at skabe vækst og udvikling.

Sådan siger Søren Elbæk (A), formand for erhvervs- og vækstudvalget og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her er der netop blevet vedtaget en ny strategi, der klart signalerer, at kommunen målrettet går efter at blive hjemsted for tv- og filmproduktioner.

Strategien er sandsynligvis allerede ved at bære sine første frugter, da det fra kommunal side torsdag blev meldt ud, at produktionsselskabet Deluca Film og TV 2 er langt fremme med skitserne til en krimiserie, der skal udspille sig i surfermiljøet i Hvide Sande.

- Projektet kommer til at bidrage til en øget positiv selvforståelse og bidrager til stolthed over vores område, vores historie og vores kulturarv, tilføjer Søren Elbæk.

Annonce

Vi har nogle stedbundne kvaliteter og en unik historiefortælling, som definerer os. Med filmstrategien får vi sat spotlys på området, ligesom filmsatsningen kan blive en megafon for den lokale stolthed og medvirke til at skabe vækst og udvikling

Søren Elbæk, formand for erhvervs- og vækstudvalget og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dicte og Wallander

Ifølge Søren Elbæk kan den slags filmiske fortællinger 'kaste lys over egnens unikke karakteristika og gøre kommunen endnu mere attraktiv for nye tilflyttere.'

Tilsvarende ønsker Ringkøbing-Skjern Kommune at udvikle produkter, der kan skabe omsætning inden for såkaldt filmturisme. På det område kigges der blandt andet mod Aarhus og den svenske by Ystad, hvor der er opbygget erfaringer med at få en forretning ud af at tilbyde oplevelser i slipstrømmen på serier om henholdsvis storbyjournalisten Dicte Svendsen og kriminalkommissær Kurt Wallander.

Tilbage i februar 2017 sagde økonomiudvalget ja til en ansøgning om støtte på én million kroner til forarbejdet med at skabe en tv-serie af internationalt format på vestkysten.

- Vi har arbejdet benhårdt på dette projekt gennem mere end to år, og nu ser vi endelig et produkt. Serien vil brande vores område i et omfang, vi ikke har set tidligere. På den måde er projektet en fin blomst i den buket, vi har bundet, der skal være med til at øge bosætning og erhvervsudvikling, siger Søren Elbæk, der videre understreger, at 'det er simpelthen en god forrentning af kommunens investering.'

Brug for sponsorer

Hvis Deluca Film i sommeren 2020 skal kunne sige 'klar til optagelse' i Hvide Sande, er det et krav, at Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager med yderligere seks millioner kroner.

Ifølge kommunens chef på kulturområdet, Per Høgh Sørensen, er der lagt op til, at der ikke skal kigges dybere i den offentlige pengekasse. I stedet skal de seks millioner kroner hentes ind via sponsoraftaler i det lokale erhvervsliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce