Annonce
Hvide Sande

Kreative skoleelever varmer op til storstilet parade

Magnus Tobias Hansen (i midten) er ved at fuldende skabelsen af en brandmand, som også vennerne Christian Simonsen (t.v.) og Christian Damgaard har anparter i. Foto: Jørgen Kirk
Teatret OM med base i Ringkøbing har de seneste par uger haft en filial kørende på Hvide Sande Skole, hvor omkring 200 elever har bidraget med at skabe figurer til en spektakulær parade i august.

Hvide Sande: Sammen med to gange Christian - Simonsen og Damgaard - står 14-årige Magnus Tobias Hansen og bakser med en gigantisk brandmand.

Det er heldigvis ikke en levende gople af den slags, der kan have meterlange fangtråde, som de færreste ønsker at komme i nærkontakt med.

Teenagedrengenes brandmand er primært fremstillet af pap og plast:

- Det går fint, konstaterer Magnus Tobias Hansen om det farvestrålende værk, der kommer til at indgå i en spektakulær parade i forbindelse med Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, Ur-Nat, i midten af august.

I den anden ende af gymnastiksalen på Hvide Sande Skole står kunstner Tippe Molsted og hjælper nogle elever med at få en stor, rød papfisk på omkring en meter til at tage sig godt ud.

Gennem de seneste par uger har hun haft ansvar for at lede den kreative workshop med deltagelse af stort set alle børn på skolen, og Tippe Molsted er godt tilfreds med indsatsen fra de unge:

- Kunstnerisk er de gode, og de har en virketrang til at skabe noget smukt, siger projektlederen.

Annonce

Kunstnerisk er de gode, og de har en virketrang til at skabe noget smukt

Tippe Molsted, projektleder

Fire meter høje figurer

Ifølge Tippe Molsted er nutidens unge også gode til at forholde sig til problematikken omkring forurening af naturen, strandene og havet. Et tema, der kommer til at kendetegne paraden, hvor en del af budskabet bliver, at 'vi skal gribe øjeblikket og indfange livet, inden det er for sent.'

Ude i ribberne i gymnastiksalen hænger der en bred vifte af drømmefangere - runde figurer med et net i midten - der symbolsk skal indfange alt det, som ødelægger naturen. Disse drømmefangere kan også ligne redningskranse.

- Det er da rigtig godt at passe på naturen. Men det her er lidt kedeligt, siger 14-årige Jeppe Jensen.

Han står og krøller grønne papirstykker, der én for én skal klæbes på et større arsenal af flyttekasser. Samlet set kommer de til at fremstå som Midgårdsormen, der om godt fire måneder vil slynge sig gennem Hvide Sande.

I paraden kommer også til at indgå to gigantiske figurer - omkring fire meter høje - der lige nu er ved at blive fremstillet på Teatret OM under ledelse af den chilensk-franske kunstner Fleur Marie Fuentes.

International festival

Ur-Nat er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen.

2019-udgaven af festivalen er den femte af sin slags - og er en del af fejringen af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Festivalen præsenterer scenekunst, der er stærkt visuel og musikalsk - genremæssigt byder Ur-Nat på for eksempel cirkus, dans, teater, performance og lydkunst.

I år sker det i dagene fra 13. til 18. august.

På festivalprogrammet er der blandt andet åbningsforestilling på havnen i Ringkøbing, en scenografiudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, et cirkusshow i Skjern, teatertivoli i Lem, en parade i Hvide Sande og afslutningsceremoni i Tarm.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce