Hvide Sande

Kreative skoleelever varmer op til storstilet parade

Magnus Tobias Hansen (i midten) er ved at fuldende skabelsen af en brandmand, som også vennerne Christian Simonsen (t.v.) og Christian Damgaard har anparter i. Foto: Jørgen Kirk
Teatret OM med base i Ringkøbing har de seneste par uger haft en filial kørende på Hvide Sande Skole, hvor omkring 200 elever har bidraget med at skabe figurer til en spektakulær parade i august.

Hvide Sande: Sammen med to gange Christian - Simonsen og Damgaard - står 14-årige Magnus Tobias Hansen og bakser med en gigantisk brandmand.

Det er heldigvis ikke en levende gople af den slags, der kan have meterlange fangtråde, som de færreste ønsker at komme i nærkontakt med.

Teenagedrengenes brandmand er primært fremstillet af pap og plast:

- Det går fint, konstaterer Magnus Tobias Hansen om det farvestrålende værk, der kommer til at indgå i en spektakulær parade i forbindelse med Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, Ur-Nat, i midten af august.

I den anden ende af gymnastiksalen på Hvide Sande Skole står kunstner Tippe Molsted og hjælper nogle elever med at få en stor, rød papfisk på omkring en meter til at tage sig godt ud.

Gennem de seneste par uger har hun haft ansvar for at lede den kreative workshop med deltagelse af stort set alle børn på skolen, og Tippe Molsted er godt tilfreds med indsatsen fra de unge:

- Kunstnerisk er de gode, og de har en virketrang til at skabe noget smukt, siger projektlederen.

Kunstnerisk er de gode, og de har en virketrang til at skabe noget smukt

Tippe Molsted, projektleder

Fire meter høje figurer

Ifølge Tippe Molsted er nutidens unge også gode til at forholde sig til problematikken omkring forurening af naturen, strandene og havet. Et tema, der kommer til at kendetegne paraden, hvor en del af budskabet bliver, at 'vi skal gribe øjeblikket og indfange livet, inden det er for sent.'

Ude i ribberne i gymnastiksalen hænger der en bred vifte af drømmefangere - runde figurer med et net i midten - der symbolsk skal indfange alt det, som ødelægger naturen. Disse drømmefangere kan også ligne redningskranse.

- Det er da rigtig godt at passe på naturen. Men det her er lidt kedeligt, siger 14-årige Jeppe Jensen.

Han står og krøller grønne papirstykker, der én for én skal klæbes på et større arsenal af flyttekasser. Samlet set kommer de til at fremstå som Midgårdsormen, der om godt fire måneder vil slynge sig gennem Hvide Sande.

I paraden kommer også til at indgå to gigantiske figurer - omkring fire meter høje - der lige nu er ved at blive fremstillet på Teatret OM under ledelse af den chilensk-franske kunstner Fleur Marie Fuentes.

International festival

Ur-Nat er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst i og om naturen.

2019-udgaven af festivalen er den femte af sin slags - og er en del af fejringen af Teatret OM's 30 års jubilæum.

Festivalen præsenterer scenekunst, der er stærkt visuel og musikalsk - genremæssigt byder Ur-Nat på for eksempel cirkus, dans, teater, performance og lydkunst.

I år sker det i dagene fra 13. til 18. august.

På festivalprogrammet er der blandt andet åbningsforestilling på havnen i Ringkøbing, en scenografiudstilling i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, et cirkusshow i Skjern, teatertivoli i Lem, en parade i Hvide Sande og afslutningsceremoni i Tarm.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce