Annonce
Skjern

Kreativ under coronakrisen: Sjove børnerim ved spisebordet fører til debut som forfatter

- At opleve vores lille land med barnets øjne er en gave - ikke bare for vores børn, men også for os som forældre, siger 31-årige Gitte Søby Madsen, der 24. september debuterer som forfatter med børnebogen 'Rex rejser rundt' på Byens Forlag. Privatfoto
31-årige Gitte Søby Madsen - med en fortid i Skjern, Tarm og Sønder Felding - har skrevet og tegnet børnebogen 'Rex rejser rundt,' der udkommer på torsdag.
Annonce

Skjern: Det var på årets sidste aften, hun kom til at lufte tanken. Som et nytårsfortsæt i gode venners lag. Henover rødvin og latter fandt Gitte Søby Madsen tiden moden til at springe ud som forfatter.

- Jeg kom til at sige det ... og så var jeg jo nødt til at gøre noget ved det.

Hun er 31 år, gift, mor til to og gymnasielærer med speciale i dansk og kulturforståelse.

Torsdag 24. september kan Gitte Søby Madsen tilføje 'forfatter' på sit c.v., når børnebogen 'Rex rejser rundt' udkommer.


Børnene har ofte nørdet med flag og lande og interesseret sig for geografi, og jeg tænkte, at andre måske kunne have glæde af det.

Gitte Søby Madsen, forfatter


Hun har i flere år skrevet til skrivebordsskuffens mørke dyb, men under den store corona-nedlukning trængte der sprækker af lys ind. Sammen med fem-årige Theodor og storesøster Ella på ni blev der hygget med at skabe sjove og skøre ordrim med afsæt i jyske byer:

- Børnene har ofte nørdet med flag og lande og interesseret sig for geografi, og jeg tænkte, at andre måske kunne have glæde af det, siger Gitte Søby Madsen.

Hun har endnu ikke modtaget en håndgribelig udgave af 'Rex rejser rundt,' men det skulle være sikkert og vist, at side 14 byder på dette rim: 'Mågerne smiler over havnen i Aarhus / Rex får burger og fritter med havgus / Videre til Silkeborg med øjne på stilke / Lem, Tarm og Bøvl - når byer får navne, hvem vælger hvilke?'

Annonce

Vi har et dejligt land

Gitte Søby Madsens egen rejse på vejen frem mod debuten som forfatter har været kørt i et forholdsvist højt tempo. Henover sommeren gjorde hun sit manuskript og egne illustrationer klar til afsendelse, og på feriens sidste dag blev der sendt en håbefuld mail til Byens Forlag:

- Det er jo et sats at sende til et forlag. Man ved ikke, hvornår man får svar.

I første omgang fik Gitte Søby Madsen et standardsvar, der fortalte hende, at hun kunne regne med at modtage en eller anden form for lidt mere uddybende respons inden for et par måneder eller tre.

I 'Rex rejser rundt' besøger hovedpersonen nysgerrigt små og store byer og øer i Danmark, og undervejs indhyller Rex sine oplevelser i rim i børnehøjde. Illustration: Gitte Søby Madsen / Byens Forlag

Der gik blot et par dage, før forlaget indbød den spirende forfatter til en nærmere drøftelse af hendes projekt:

- Jeg havde jo egentlig lavet en færdig bog. Jeg var mest usikker på tegnedelen. Det er ikke noget, jeg har delt med andre før, og det var svært for mig at vurdere, om det var godt nok.

Det er godt nok: 'Rex rejser rundt' er bygget op med en tegning på hver anden side, og meget logisk bliver der lagt fra land i Skagen, hvor 'speederen får en på goddagen.'

- Jeg vil gerne vise læserne, hvor mange skøre og skønne steder, der findes herhjemme, og at det ikke er en skam, at ferien skal holdes i Danmark, siger Gitte Søby Madsen

Annonce

På gymnasiet i Tarm

Personligt har den debuterende forfatter også været lidt rundt i landet med sine flyttekasser.

Gitte Søby Madsen er født og opvokset i Fredericia, og efter forældrenes skilsmisse flyttede hun som 13-årig til Sønder Felding  sammen med sin mor. Da datteren senere skulle vælge gymnasium, pegede kompasset i tre retninger: Herning, Grindsted eller Tarm.

Gitte Søby Madsen besluttede sig for sidstnævnte destination, og efter at have rumlet med bus mellem Sønder Felding og Tarm i et halvt års tid, flyttede hun hjemmefra. Den 16-årige pige fandt en lille lejlighed bag biblioteket i Skjern og scorede sig et fritidsjob i SuperBrugsens bagerafdeling.

Da Gitte Søby Madsen i 2007 stod med sit eksamensbevis fra VGT i hånden, havde hun egentlig svoret, at hun ikke skulle til København. Men der var søskende på de kanter, og efter et sabbatår med højskoleophold og job på en rideskole i Middelfart tjekkede hun ind på Roskilde Universitet.

Gitte Søby Madsen er cand.mag i dansk og kultur- og sprogmødestudier, bor i dag med ægtemand og børn i Skovlunde og arbejder på et gymnasium i Ishøj.

Annonce

Veninde på Naturkraft

Mens 'Rex rejser rundt' er klar til at lande hos boghandlerne i denne uge, arbejder Gitte Søby Madsen videre med to andre projekter. Sammen med en veninde fra folkeskoletiden, Joan Glintborg Vissing - der i dag arbejder med kommunikationsdesign hos Naturkraft i Ringkøbing - skaber gymnasielæreren en bog, der handler om at få nye forældre:

- Den er gennem første og anden redigering og er nu landet hos en grafiker, der er ved at sætte bogen op. Det er planen, at den skal udkomme omkring jul, siger Gitte Søby Madsen.

Sammen med en mandlig kollega er hun også ved at udvikle en ungdomsroman:

- Det er egentlig hans projekt, og det er hans idéer og hans plot, men jeg hjælper med at skrive. Jeg har deadline i starten af november, og romanen skal gerne udkomme i foråret, tilføjer Gitte Søby Madsen, der forståeligt synes, at 'jeg har fået søsat nok':

- Men det er jo ikke til at vide, om der bliver bidt på krogen, når man kaster snøren ud.

Rundt om Rex

'Rex rejser rundt' er på 88 sider.

Børnebogen udkommer torsdag 24. september på Byens Forlag.

Den vejledende pris er 189 kroner.

Bogen er skrevet og tegnet af Gitte Søby Madsen, der er gymnasielærer.

Bogens hovedperson er navngivet efter mellemnavnet på forfatterens fem-årige søn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Ringkøbing-Skjern

S-ordfører afviser kritik fra Landbobank-direktør: Vi skal ikke gamble med folkesundheden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Preben Enevoldsen har lige slået sine mink ned: Nu vil han i Folketinget

Annonce