Annonce
Erhverv

Krav om bæredygtighed kan give køerne mavepine - og landmændene lommesmerter

Ændringer i køernes foder stiller nye krav til landmænds faglighed. Er de ikke forsigtige, kan køerne få mavepine. Arkivfoto: Kim Haugaard
Den grønne omstilling i landbruget har en pris: Det er dyrere og mere kompliceret at fodre malkekøer uden brug af genmodificeret soja.

RINGKØBING: Den amerikanske agronom Norman Borlaug modtog i 1970 Nobels Fredspris for forskning, som reddede millioner af mennesker fra især Indien og Pakistan fra sultedøden.

Han var kendt for blandt andet at have udviklet ”dværg-hvede”. Ved hjælp af genmodificering udviklede han hvedeplanter med kortere strå, så afgrøderne ikke væltede og blev ødelagt. Og samtidig var planterne mere modstandsdygtige over for sygdomme, og de kunne høstes hurtigere. Det gav ganske enkelt mere mad på bordet.

I dag er genmodificerede (også kaldet ”GMO”) fødevarer sendt i skammekrogen. Mange års brug af GMO-soja som billigt, proteinrigt kraftfoder til køer og grise ebber ud i takt med, at det enten bliver forbudt eller uønsket af de slagterier og mejerier, som skal aftage kød og mælk fra dyrene.

Annonce

Herhjemme har Arla siden 1. juni i år frabedt sig, at danske malkekøer spiser GMO-foder. Det giver nye, faglige udfordringer for landmændene, når de skal finde proteinkilderne andre steder, for eksempel fra græs, lupiner og hestebønner.

Den nye måde at fodre køerne var på dagsordenen, da 60 mælkeproducenter for nylig mødtes til faglig temaaften hos landboforeningen Vestjysk i Ringkøbing.

- Ser vi tilbage på året, så har vores prøver af jeres græs vist, at det var god kvalitet med højt proteinindhold og lavt sukkerindhold. Men vi har set flere prøver med for højt niveau af nitrat og for højt niveau af kalium. Det kan altså give jeres køer rigtig dårlig mave, og i værste fald er det gift for dem. De kan simpelthen dø af det, fortalte kvægkonsulent Henrik Baymler.

Forsamlingen krympede sig synligt.

De fleste af os har prøvet at have mavepine efter at have spist dårlig mad, så det er ikke svært at forestille sig, hvor pinefuldt det må være for en stor ko med fire maver.

Tester foderet først

Efter mødet har avisen talt med kvægkonsulenten for at få indsigt i den nye hverdag på mælkegårdene.

- Skal vi nu være bekymrede for dyrevelfærden og de stakkels køers maver?

- Nej-nej, slet ikke! Mælkeproducenterne holder af deres dyr og passer godt på dem. Blandt andet derfor får de analyseret alt foder, inden det bliver serveret for køerne. De eksempler, jeg præsenterede på mødet, var fra græs, som blev kasseret som foder og sendt til biogas i stedet, forklarer Henrik Baymler.

Hvad er det, der går skævt, siden noget af græsset indeholder for meget nitrat og kalk?

- Landmændene gødsker ganske enkelt forkert. Det er ikke noget, man gør med vilje, og det er faktisk også ret svært at ramme timingen helt rigtigt, og netop derfor tester man foderet. Problemet opstår oftest, hvis man slætter (høster græsset, red.) for kort tid efter, at man har sået. Nogle af dem er begyndt at slætte fem-seks gange om året, hvor man tidligere kun havde fire slæt om året. Og så når gødningen ikke helt at blive omsat i planterne, siger Henrik Baymler.

- Hvis der er for meget nitrat i græsset, er det så også derfor, at der er nitrat-forurening i vandløb?

- Nej, landmænd har absolut ingen interesse i at sprede mere gødning, end der er behov for, og det gør de heller ikke. Græs-prøverne er tværtimod bevis for, at gødningen er optaget i planterne - helt som planlagt - så det har ikke noget at gøre med udvaskning til vandløb, forklarer han.

Annonce

7,5 øre ekstra for non-GMO

- Det lyder til at være ret besværligt. Kan det overhovedet betale sig at droppe GMO-foderet?

- Åh, det er jo et politisk spørgsmål, som jeg helst ikke vil blande mig i. Nu er det vedtaget, at sådan skal det være - og så tilpasser landbruget sig. Men det er ikke nogen hemmelighed, at når man fjerner GMO-foderet, kræver det større dyrkningsarealer til alternativt foder, og dermed typisk også mere gødning og øget brug af pesticider. Det bør man være bevidst om, siger Henrik Baymler.

- Afregningen til Arla-leverandørerne er hævet med 7,5 øre pr. kilo mælk som kompensation for de ekstra omkostninger ved fjernelse af GMO-foder. En ko giver cirka 30 kilo mælk om dagen, så det svarer til cirka 160.000 kroner ekstra om året for et landbrug med 200 malkekøer. Er det nok til at dække merudgifterne?

- Nej, formentlig ikke. Det må man så kompensere for med mere effektiv drift.

Enhver succesfuld landmand ville kunne udfylde jobbet som administrerende direktør i en virksomhed, hvis han havde lyst til det.

Henrik Baymler, kvægkonsulent hos Vestjysk

- Hvordan mærker landmændene den grønne omstilling i hverdagen?

- Helt generelt er der ingen tvivl om, at bæredygtig produktion stiller ekstremt høje krav til fagligheden hos landmænd. De skal vide en hel del om planteavl, biologi, dyrenes anatomi og virkelig meget om administration. Det kræver utrolig stor viden at drive et rentabelt landbrug, og jeg er overbevist om, at enhver succesfuld landmand ville kunne udfylde jobbet som administrerende direktør i en virksomhed, hvis han havde lyst til det, siger Henrik Baymler.

GMO-foder er fuldt lovligt og godkendt af både EU og danske myndigheder. GMO-foder anvendes fortsat blandt andet til at fodre svin. Ifølge Fødevarestyrelsen er det sikkert at spise mad eller drikke mælk baseret på GMO-foder, og der er ikke nogen forskel på sundheden i fødevarer fra GMO og non-GMO.


Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Sport

Trods kritik af Qatar fra hele verden tager Arne og Videbæk-Dannebrog til VM: - Qatar gør alt forkert, men det er ikke min kamp

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Annonce