Annonce
Danmark

Konservative kritiserer regeringens teststrategi: Der er ikke nogen plan

Leder af Det Konservative Folkeparti Søren Pape mener, at sundheds- og plejepersonale skal testes, hvis de har mindre symptomer på Covid-19, så det undgås, at de smitter borgerne eller bliver hjemme fra arbejde uden grund. Foto: Søren Bidstrup
Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, kritiserer regeringen for, at der ifølge partiet ikke er en klar teststrategi mod coronavirussen. Der mangler prioritering mellem hvilke grupper, der skal testes, og svar på hvordan det sikres, at sundheds- og plejepersonale ikke spreder virus blandt ældre borgere, mener han.

Coronavirus: Søren Pape Poulsen, formand for det Konservative Folkeparti, er løbet tør for tålmodighed. Han mener, vi er nået så langt ind i udbruddet af coronavirus, at regeringen bør kunne svare på, hvilke grupper, der skal prioriteres, når der skiftes til en aggressiv teststrategi. Han mener også, at regeringen bør kunne svare på, hvordan man vil sikre, at sundheds- og plejepersonale får lettere adgang til at blive testet, så de ikke risikerer at sprede smitte ældre og svækkede borgere, men heller ikke bliver hjemme fra arbejde uden grund.

Men det oplever han, at regeringen ikke kan svare klart på.

- Jeg mener ikke, der er en plan. Jeg mener ikke, der er svar på de spørgsmål, vi stiller. Lige nu er det slået fast, at vi skal teste flere, men hvor hurtigt kan vi skrue op, og hvad med alle de mennesker, der arbejder med udsatte, sårbare og ældre borgere hver dag? Vi er et stykke henne i krisen nu, og vi mangler stadig klart svar. Det, synes jeg, er bekymrende, og det, synes jeg, at man som sundhedsminister og myndigheder må forholde sig til, siger han.

Det Konservative Folkeparti har lavet en liste med otte spørgsmål, som partiet mener, en ny national teststrategi skal kunne svare på. Flere af dem handler om sundheds- og plejepersonalets adgang til at blive testet.

- Mange af os har forældre eller bedsteforældre, der er afhængige af, at nogle ser til dem hver dag. Det skal vi sikre, der er personale til, og samtidig skal vi sikre, at de ansatte ikke tager smitten med ud i de ældre borgeres hjem. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor mange medarbejdere, der kan hive smitte ind til ældre medborgere, der ikke kan tåle det. Det kan også give et stort pres på vores sundhedsvæsen, siger han.

Annonce

Her er spørgsmålene, Konservative vil have svar på

Det Konservative Folkeparti foreslår, at der laves en national teststrategi, hvor regeringen svarer på:

1 Hvor mange skal testes dagligt både på kort og lang sigt?

2 Hvordan vil regeringen sikre, at testkapaciteten bliver udnyttet maksimalt?

3 Hvordan kan personale, der arbejder i sundhedssektoren, ældreplejen eller med socialt udsatte få mulighed for at blive testet for coronavirus, hvis vedkommende har været i kontakt med en smittet?

4 Kan man lave en smidigere indgang for test af personale, som i dag skal henvende sig til egen læge, før de testes?

5 Hvordan forventes kapaciteten af testudstyr at øges uge for uge frem mod den dag, hvor testkapaciteten forventes at være fyldestgørende for Danmarks behov?

6 Hvordan vil man sikre, at man kan imødekomme WHO's anbefaling om at "implementere et system for at finde hvert eneste tilfælde af smitte"?

7 Vil regeringen med den nye teststrategi leve op til alle WHO's anbefalinger om coronavirus?

8 Hvordan kan teststrategien bedst understøtte, at genåbningen af Danmark foregår i det højest mulige, sundhedsfagligt forsvarlige tempo?

- Skal kunne testes uden om læger

I dag skal sundhedspersonale og plejepersonale kontakte deres egen læge, hvis de har symptomer på Covid-19. Derefter skal lægen vurdere, om de bør testes. Men den fremgangsmåde vil den konservative partiformand have lavet om.

- Der må være en smidigere og hurtigere vej til at håndtere det, så de ansatte ikke absolut skal omkring egen læge, siger han.

Søren Pape Poulsen frygter, at den manglende testning af plejepersonale lige nu risikerer at ødelægge effekten af borgernes initiativer for at undgå smittespredning.

- Min far vil for eksempel ikke kunne holde til at få coronavirus, fordi han har KOL. Der er jo mange pårørende, der i de her dage prøver at beskytte de ældre medborgere og for eksempel ikke tager hjem til dem nu. Men så får de besøg af hjemmeplejen, og der er ingen sikkerhed, for personalet testes ikke. Der bør være en strategi, hvor man hurtigt tester sundheds- og plejepersonale, der ikke føler sig på toppen. Det synes jeg bare, ministeren skal melde ud og få sat i system.

Den skiftende teststrategi

En anden grund til, partiet mener, der er brug for en klar plan, er, at der er forskellige retningslinjer over for sundheds- og plejepersonalet rundt om i landet.

- I Region Hovedstaden sendes medarbejderne på arbejde, hvis de bare ikke hoster. Men i Odense skal de blive hjemme, hvis der er det mindste. Jeg er bekymret over, at der er forskellige meldinger over for dem, der passer vores ældre, siger han.

Generelt har antallet af test været Danmarks akilleshæl i bekæmpelsen af coronavirus. Verdenssundhedsorganisationen WHO har kritiseret Danmarks teststrategi og opfordret til massiv testning af befolkningen og opsporing af smittekæder. Sundhedsministeren har også meldt ud, at der skal skiftes til en aggressiv teststrategi og har kaldt det en fejl, at der ikke er testet flere.

Men krikken af antallet af test vil Søren Pape Poulsen ikke blande sig i.

- Jeg kommer ikke til at sige, at det er for dårligt eller skyde efter nogen. Vi kan ikke ændre fortiden. Men vi siger, at vi er nødt til at have en strategi for testningen og tydelige svar på, hvad vi gør, siger han.

Sundhedsministeren vil ikke svare på kritik

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har ikke ønsket at stille op til interview og svare på kritikken fra Søren Pape Poulsen (K). Sundhedsministeriet henviste klokken 13.30 i stedet til pressemødet i København, hvor Sundhedsstyrelsen deltog. Pressemødet begyndte klokken 14. Avisen Danmarks redaktion ligger i Odense.

- Hver dag betyder noget

Søren Pape Poulsen mener, det er regeringens og ministerens ansvar at sørge for, at der kommer en plan for, hvordan og i hvilken rækkefølge man vil teste danskere for Covid-19.

- Ministeren bør sige til Sundhedsstyrelsen, at der skal komme en klar og tydelig plan for, hvordan vi gør det her. Vi ser gerne, at den plan indeholder lettere adgang for sundheds- og plejepersonale til at blive testet.

- Torsdag sagde sundhedsministeren, at han forventede inden for den kommende tid at kunne vende tilbage med konkrete planer for, hvordan den nye ambition om 5000 daglige test bliver til virkelighed. Kan du ikke bare give ham den tid?

- Jo, men én ting er, hvor mange man kan teste. For mig handler det om, hvordan vi kan gøre det på en måde, hvor vi kan holde kapaciteten oppe i sundhedsvæsenet. Det siger tallet 5000 ikke en dyt om. Det svarer ikke på, hvem der skal testes. Hvis der er 4500, der skal testes ud fra lægehenvisninger, og man kan teste 5000 om dagen, kan man så finde en hurtig og smidig måde at teste 500 sundheds- og plejepersonaler på? Vi er også nødt til at teste flere end 5000 om dagen.

- Alle lande forsøger at hamstre testudstyr i øjeblikket. Hvorfor har I ikke tillid til, at man tester i det tempo, man kan få fat i udstyret og kvalitetssikre det?

- Selvfølgelig skal vi have kvalitetssikret udstyret, men vi står også i en situation nu, hvor vi har ændret strategi, og vi ligger lidt, som vi har redt. Strategien nu bør ikke bare være at få mest muligt udstyr, men også at sikre, at de mennesker, der har med de ældre og svækkede at gøre, bliver testet. Det, synes jeg, der mangler en klar plan for. Hvis den klare plan er, at det skal vi ikke forvente, de bliver, så har vi i det mindste det at forholde os til, og så kan vi diskutere, om det er rigtigt eller forkert.

- Regeringen har i forvejen erkendt, at det er en fejl, man ikke har testet mere aggressivt. Hvorfor giver I den ikke arbejdsro, indtil den finder ud af, hvordan testningen nu skal foregå?

- Det er princippet i et demokrati, at andre kan skubbe på. For mig handler det ikke om, at regeringen skal lægge sig ned og sige, at den er ked af det. Men hver dag betyder noget her. De spørgsmål, vi stiller, er ikke urimelige spørgsmål. Det er spørgsmål, der handler om, hvordan vi sikrer, at vi passer på de ældre medborgere, og at plejepersonale ikke tager smitte med ind til dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce