Annonce
Ringkøbing-Skjern

Konservativ undrer sig: - Hvorfor skal vi nøjes i Vestjylland?

Lennart Qvist (C) vil ikke nøjes med at løfte finansieringen af folkeskolen. Arkivfoto Jørgen Kirk
Lennart Qvist (C) er tilfreds med Sørens Elbæks udmelding om, at Ringkøbing-Skjern skal give lige så mange penge til folkeskolen som de kommuner, man normalt sammenligner sig med. Han mener imidlertid ikke, det er nok kun at se på skoleområdet, for der er andre steder, der ifølge social- og sundhedsudvalgsformanden trænger endnu mere.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Skolestrukturen er atter til debat, og viceborgmester Søren Elbæk (S) satte i sidste uge fut under sagerne, da han meldte ud, at Socialdemokratiet gerne ville bevare skolestrukturen med mange små skoler, hvis der blev tilført skolerne 25 millioner kroner.

Argumentationen var her, at Ringkøbing-Skjern Kommune brugte 5000 kroner færre per elev end sammenlignelige kommuner.

Forskellen mellem Ringkøbing-Skjern og sammenlignelige kommuner

En ny rapport fra Ringkøbing-Skjern Kommune viser, at kommunen sidste år brugte 940 kroner færre per skoleelev end den gruppe af kommuner, som Ringkøbing-Skjern normalt sammenligner sig med på skoleområdet.

De sammenlignelige kommuner er: Favrskov, Nyborg, Vejle, Hedensted, Lemvig, Svendborg, Viborg, Tønder, Syddjurs, Tønder og Holbæk.

Sammenligningsgruppen, hvori Ringkøbing Skjern også medregnes, brugte sidste år 75.806 kroner per elev i folkeskolen i alderen 6 til 16 år.

Til sammenligning brugte Ringkøbing-Skjern 74.866 kroner.

Det tal undrer dog det konservative byrådsmedlem, Lennart Qvist. Han henviser til en ny kommunal rapport, der viser, at forskellen nærmere er på knap 1000 kroner.

Hvis man så ganger disse 1000 kroner op med antallet af elever, så mangler Ringkøbing-Skjern omkring 10 millioner kroner for at matche de andre, mener han.

Annonce

Andre trænger mere

Det er imidlertid ikke kun skolerne, der skal tilgodeses, hvis det står til ham.

- Jeg er positiv over for at sige, at vi selvfølgelig skal ligge på samme niveau som sammenlignelige kommuner, og så skal vi selvfølgelig finde pengene, og det er en prioriteringssag.


Vores kommune er sådan, at man nogle gange sidder og tænker, at vi er fattige som en kirkerotte, og ved samme lejlighed undrer man sig over, hvad det egentlig er, vi kan finde finansiering til.

Lennart Qvist (C), formand for social- og sundhedsudvalget


- Jeg bakker fuldt op om et løft til folkeskolen, men vi skal også have hævet ældreområdet. Når man ser på nøgletallene, er det faktisk på ældreområdet, vi ligger lavest, siger han og uddyber:

-  Når man kigger på benchmarkrapporten, der laves hvert år, og kigger på de sammenlignelige kommuner, skulle vi løfte folkeskoleområdet med ti millioner kroner hvert år for at komme på niveau med sammenlignelige kommuner, men vi skulle samtidig også hæve ældreområdet med 30 millioner kroner, hvilket er 2500 kroner per borger.

Han nævner, at der oven i dette er et underskud på 20 millioner kroner på området for voksenpsykiatri, man skal forholde sig til.

Annonce

Hvorfor skal vi nøjes?

Social- og sundhedsudvalgsformanden er glad for, at Søren Elbæk har bragt emnet på banen, for han mener, der ligger en mere generel problemstilling bag:

- Min helt generelle holdning er: Hvorfor skal vi nøjes i Vestjylland? Hvorfor skal vi acceptere et lavere serviceniveau på skole- og ældreområdet, end de har i sammenlignelige kommuner?

Lennart Qvist vil finde finansieringen af et generelt velfærdsløft gennem omprioritering.

Han foreslår, at man blandt andet reducerer de puljer, der er afsat til branding, erhverv og vækst samt flytter ressourcer fra administrative funktioner. Herudover mener han også, at man kan gøre brug af de ekstra penge, som den nye udligningsreform har givet kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande For abonnenter

Skuespillere nyder at filme i Hvide Sande: 'Vi er bare så glade for, at det gode vejr er kommet'

Annonce