Læserbrev

Kongerøgelse og røgslør: Kronprinsen spændes for Vattenfalls vogn

Læserbrev: Dyrkelse og smigeren for kongehuset er dækket ind under begrebet kongerøgelse. De sleske rygere og rygklappere er vindmølleindustrien og i særdeleshed Vattenfall, som 22. august har fået kronprins Frederik til at åbne havvindmøllepark Horns Rev 3. Det sker i Hvide Sande, hvor alt hvad der kan krybe og gå af lokale ligeså sleske politikere, vil være til stede.

Det er en begivenhed, der i den grad emmer af røgslør i forhold til Vattenfall, der nu på det nærmeste lovprises af kommunalbestyrelsen, der er gået i total selvsving over, at Vattenfall vil oprette en snes arbejdsplader i Hvide Sande.

I den forbindelse er mundvandet hos havnens ledelse og bestyrelse ved at skabe oversvømmelser i Hvide Sande. I et lukket kredsløb med fortielser og informationer på stenalderniveau, har man støbt kuglerne til, at Vattenfall har fået fodfæste med deres kystnære vindmøller.

Hvorom alting er, vil sammenrendet af politikere på havnen i Hvide Sande være til at få øje på, når kronprinsen møder en række af vindmølleindustriens nøglepersoner. Blandt dem Vattenfalls danske administrerende direktør, Michael Simmelsgaard. En direktør, der sammen med den svenske vindmøllekoncern Vattenfall, står bag utallige betændte sager i hjemlandet Sverige, hvor mennesker, dyr og natur er total ligegyldigt, når vindmøller skal placeres. Præcis det samme er sket i alle de projekter, Vattenfall står bag i Danmark!

Jeg finder det derfor dybt tragisk, at en sagesløs dansk kronprins skal spændes for Vattenfalls vindmøllevogn.

Kunne det mon tænkes, at der blot var en ansvarlig politiker eller to i kommunens bestyrelse, der vil orientere kongehuset om, hvad der er ret og vrang i Vattenfalls charmeoffensiv, eller har SFs tre politikere nu også givet sig selv mundkurv på?

Jeg frygter at svaret er et rungende ja!

Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce