Annonce
Læserbrev

Kongerøgelse og røgslør: Kronprinsen spændes for Vattenfalls vogn

Læserbrev: Dyrkelse og smigeren for kongehuset er dækket ind under begrebet kongerøgelse. De sleske rygere og rygklappere er vindmølleindustrien og i særdeleshed Vattenfall, som 22. august har fået kronprins Frederik til at åbne havvindmøllepark Horns Rev 3. Det sker i Hvide Sande, hvor alt hvad der kan krybe og gå af lokale ligeså sleske politikere, vil være til stede.

Det er en begivenhed, der i den grad emmer af røgslør i forhold til Vattenfall, der nu på det nærmeste lovprises af kommunalbestyrelsen, der er gået i total selvsving over, at Vattenfall vil oprette en snes arbejdsplader i Hvide Sande.

I den forbindelse er mundvandet hos havnens ledelse og bestyrelse ved at skabe oversvømmelser i Hvide Sande. I et lukket kredsløb med fortielser og informationer på stenalderniveau, har man støbt kuglerne til, at Vattenfall har fået fodfæste med deres kystnære vindmøller.

Hvorom alting er, vil sammenrendet af politikere på havnen i Hvide Sande være til at få øje på, når kronprinsen møder en række af vindmølleindustriens nøglepersoner. Blandt dem Vattenfalls danske administrerende direktør, Michael Simmelsgaard. En direktør, der sammen med den svenske vindmøllekoncern Vattenfall, står bag utallige betændte sager i hjemlandet Sverige, hvor mennesker, dyr og natur er total ligegyldigt, når vindmøller skal placeres. Præcis det samme er sket i alle de projekter, Vattenfall står bag i Danmark!

Jeg finder det derfor dybt tragisk, at en sagesløs dansk kronprins skal spændes for Vattenfalls vindmøllevogn.

Kunne det mon tænkes, at der blot var en ansvarlig politiker eller to i kommunens bestyrelse, der vil orientere kongehuset om, hvad der er ret og vrang i Vattenfalls charmeoffensiv, eller har SFs tre politikere nu også givet sig selv mundkurv på?

Jeg frygter at svaret er et rungende ja!

Annonce
Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce