Annonce
Klumme

Konfirmationsforberedelser hører hjemme i skoletiden.

Hans-Christian.
Annonce

Afvigte måned begyndte konfirmationsforberedelserne i landets præstegårde igen. Skønt den som andre religiøse ritualer og højtider har en materiel side, bliver den for mange det første egentlige møde med evangelisk-luthersk tolkning af religiøsitet. Analogt med ens bryllup glemmer de færreste deres konfirmation. Dagen står for langt de fleste i lys erindring. Uagtet folkekirkens faldende medlemstal, er cirka 75 procent af befolkningen immer væk medlemmer, og heraf konfirmeres cirka 70 procent. To ting bliver hermed klart; den evangelisk-lutherske kirke er alle trossamfund hertillands kvantitativt langt overlegen, og de 70 procent, som årligt konfirmeres tilkendegiver, at ritualet både er populært og har værdi. Folkekirken har ingen grund til at stille sit lys under skæppe. Den har en helt naturligt ret til at blive set og hørt.

I henhold til grundlovens kap. VIII § 71 har vi trosfrihed. Staten er magtesløs med hensyn til den enkeltes religiøse valg; det har hjemme i privatsfæren. Denne begrænsning af statens magt skal vi glæde os over, men det betyder ikke, at kirkelige anliggender kun har hjemme i det private. Troen er en privatsag, men institutionen er offentlig. I henhold til grundlovens kap. I § 4 er den evangelisk-lutherske kirke sammenfaldende med den danske folkekirke, der netop derfor - som det eneste trossamfund - understøttes af staten. Som pointeret foroven har folkekirken på grund af sit kvantitative overtag ret til synlighed; der kan med lethed også anføres juridiske argumenter for dens særstilling. Sekulariseringen er ikke fuldbyrdet; stat og kirke er knyttet til hinanden i henhold til grundloven. Desårsag har vi et kirkeministerium, som har det overordnede ansvar for økonomi, styrelse og personale. Danmark har i praksis en statskirke, men grundlovsfædrene valgte at kalde den folkekirke for at tydeliggøre, at kirken ikke var statens, men folkets. Dens forholdsvis flade struktur og senere reformer (menighedsråd) stadfæster den danske evangelisk-lutherske markante folkelige præg.

Skal der peges på en institution, som kan skabe sammenhæng eller fællesskab herhjemme, står Folkekirken som noget nær den sidste sokkel i brændingen. Det bør vække til eftertanke i stat og kommune. De burde værne om den og fremme dens virke. Er det for meget for langt, så lad den i det mindste i fred.

For ligesom alting har en ende, er det ganske vist, at hærskarer af lærere, fagforeningsfolk og andre kristendomsforskrækkede meningsmagere ved konfirmationsforberedelsens begyndelse år efter år i skrift og tale turer frem med, hvor ualmindeligt urimeligt det er, at skolen ifølge folkeskolelovens § 53 skal stille en meget lille del af skoletiden i enten 7. eller 8. klasse til rådighed for konfirmationsforberedelse, og tilmed morgentimerne. Siden 2013 har jammerkoret fået tilført forstærket ammunition, da de superkloge Djøf’er glemte at tage højde for den sag. Det har antændt uværdig ballade i en del kommuner. Sådan også i år, hvor de radikale drev fedtspil over for sin potentielle vælgerskare, folkeskolelærerne, da deres landsmøde på Nyborg Strand vedtog en beslutning om at fjerne konfirmationsforberedelserne fra skoletiden. Dette årlige cirkus er ubærligt at bevidne.

Konfirmationsforberedelse i skoletiden er et ensomt tegn på, at stat og kirke ikke er adskilt. Skulle medlemstallet af folkekirken falde til under 50 procent, har majoritetskirken de facto mistet sin stilling som det førende trossamfund, der kan tilkomme statsstøtte. Men der er vi langt fra endnu.

Skal der peges på en institution, som kan skabe sammenhæng eller fællesskab herhjemme, står Folkekirken som noget nær den sidste sokkel i brændingen. Det bør vække til eftertanke i stat og kommune. De burde værne om den og fremme dens virke. Er det for meget for langt, så lad den i det mindste i fred.
Annonce
Annonce
Tarm

Ung mand sendt i alkoholbehandling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce