Debat

Koncert i Nr. Lyngvig kirke

Eigil Amby, Ringkøbing, havde en fantastisk oplevelse, da ukrainske DYVOHRAY spiller i Nr. Lyngvig kirke. Pressebillede

Debat: Min kone og jeg var onsdag aften til koncert, hvor de medvirkende var et ukrainsk orkester med det usigelige navn DYVOHRAY. Koncerten blev holdt i Nr. Lyngvig kirke, der var fyldt til bristepunktet. Og hvilken fantastisk oplevelse.

Orkestret består af tre mænd og to kvinder. Far, mor og datter samt to unge mænd. Faderen, der var orkesterleder, spillede på ukrainsk guitar, skiftevis krydret med en lang række af slagtøj, f.eks. tamburin, xylofon, skralde, og indtil flere fløjter, f.eks. blokfløjte, cyklepumpefløjte, pip-i-røv fløjte m.f. samt små bjælder. Orkesterledelsen blev udført på en sjov og meget underholdende måde. Og musiknumrene blev præsenteret på et højest charmerende blandingssprog, kroatisk, engelsk, dansk.

Moren spillede på ukrainsk mandolin. Datteren håndterede violin på en helt fantastisk ekvilibristisk måde, hvilket også gjaldt den unge mand der spillede på accordion. Der blev oplyst, at han tidligere var præmieret for medvirken i en international harmonikakonkurrence. Den anden unge mand spillede på ukrainsk bas.

Vi er mange, der gerne herved vil sige tak til Nr. Lyngvig kirke samt arrangørerne, herunder Anne-Marie Hjelm, for denne fantastiske koncert. Repertoiret bestod af ukrainsk folkemusik, men også på charmerende vis og meget veludført, af mere almindelig koncertmusik, med flere kendte numre.

I pausen blev der serveret en lille forfriskning med kransekager, så det var alt i alt en uforglemmelig musikalsk oplevelse.

0/0
Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår