Annonce
Ringkøbing

Kompensation er helt hen i vejret: Nabo til coronaramt farm nægter at aflive sine 170.000 raske mink

Niels Christian Poulsen har fået besked på at aflive 170.000 mink. Der er ikke sat en frist for hvornår det skal ske - og foreløbigt stritter han imod. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Minkfarmer Niels Christian Poulsen fra No kæmper lige nu med næb og kløer for at redde sine 170.000 raske mink. De skal aflives, fordi en nabofarm er ramt af corona.
Annonce

No: Han sover elendigt om natten.

Niels Christian Poulsen, der sammen med sin søn driver en af landets største minkfarme ved No, fik fredag aften den nedslående besked, at 170.000 af hans dyr skal aflives, fordi han bor indenfor den fastsatte zone på 7,8 kilometer til et smittet minkfarm.

Dermed står han til at miste sit livsværk og 33 års avlsarbejde blot 21 dage før minkene kunne være blevet pelset og have indbragt ham en indtægt.

Det samme gør 17 andre minkfarmere i Ringkøbing-Skjern.

- Det går rigtig skidt for at sige det lige ud. Vi er kede af det - og så er jeg vred. Det giver ingen mening, at vi skal aflive raske dyr. Det er helt unødvendigt, og jeg er nødt til at sige, at vi ikke er specielt samarbejdsvillige overfor Fødevarestyrelsen, siger han.

Annonce

Vi bliver snydt

En af grundene til, at Niels Christian Poulsen stritter imod myndighedernes krav om aflivning af dyrene, er den kompensation, som farmerne kan få.

- Med de kompensationsordninger, der ligger lige nu, så bliver vi snydt. De farmere, der er ramt er sygdommen,  bliver snydt endnu mere. Det her kommer til at koste mig kassen - mindst et tocifret millionbeløb. Om det er enden for pelsdyravl? Det er nærliggende at tro, lyder det fra den pressede minkfarmer.

Hvad sker der med dine mink lige nu?

- Der sker ikke så meget. Jeg kommer til at stille mig på bagbenene. Det er et gigantisk ressourcespild af aflive de raske mink. Vi kan lige så godt vente og så pelse dem.

Men risikerer du ikke at få sygdommen ind på din egen farm, og så bliver dine naboer ramt?

- Det er selvfølgelig en risiko. Men vi er nødt til at stritte imod. De kompensationsregler, man byder os, er helt hen i vejret. Som jeg ser det, er Covid-19 en sygdom, vi skal igennem. Minkene bliver raske efter 14 dage. Lige nu er der minkfarmere i Nordjylland, som skal aflive mink, der ikke længere er syge. Det er tosset, siger Niels Christian Poulsen.


Vi er nødt til at stritte imod. De kompensationsregler, man byder os, er helt hen i vejret.

Niels Christian Poulsen, minkfarmer


Annonce

Sendt til tælling

Minkbranchen har længe været presset i knæ af lave priser. Alligevel valgte Niels Christian Poulsen og sønnen tidligere på året at gå imod strømmen og investere i konkursramte farme. De troede på, at udviklingen ville vende.

Der er 21 dage til at Niels Christian Poulsen kunne begynde at pelse sine mink. Nu står han til at skulle aflive og destruere sine raske mink. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Men så kom coronaen, der nu truer med at sende familien Poulsen og resten af branchen til tælling.

- Det er den værste krise, jeg har oplevet nogensinde. For fem år siden havde vi flere farme, der blev ramt af plasmacytose omkring Holstebro. Det var slemt. Men det her er fuldstændig uoverskueligt. Vi tager alle de coronaforholdsregler, vi kan, spritter og bærer mundbind  på farmen - andet kan vi ikke gøre, siger minkfarmere fra No.

Annonce

Flyvende smitte

Niels Christian Poulsen har sin egen teori om, hvordan coronavius kommer ind på minkfarmene.

- Jeg er overbevist om, at smitten bliver bragt rundt af måger. De kommer fra Hvide Sande om morgenen og flyver videre fra farm til farm. Hvis det er måger, så er der desværre ikke ret meget vi kan gøre for at forhindre smitten, siger han.

I alt er tre minkfarme i Ringkøbing-Skjern konstateret coronasmittet, mens 18 nabofarme ifølge Fødevarestyrelsen skal aflive deres mink. De 18 minkavlere mødes her til formiddag til krisemøde for at lægge en stategi for, hvordan de skal forholde sig til myndighedernes krav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det mener borgerne om mundbind-reglen: - Folk var begyndt at sløse

Ringkøbing-Skjern

Nu ryger de sidste to minkfarme: Niels Chr. Poulsen er nabo til det første coronatilfælde i Holstebro

Annonce