Skjern

Kommunens klogeste 6. klasse er fundet

Onsdag lagde Skjern Bibliotek lokaler til, da kommunens klogeste 6. klasse skulle findes. - Det er spændende. Vi bliver stillet spørgsmål, vi aldrig er blevet stillet før, men alligevel kender vi svarene, siger Jakob Andersen fra 6.B på Tarm Skole. Foto: Jørgen Kirk

Der var jublende skoleelever og anspændte miner, da der blev holdt konkurrence om at blive kommunens klogeste 6. klasse.

Skjern: Ved du, hvad et gyldent håndtryk er, hvem bor i Jotunheim, hvilken Harry Potter-eliksir får man ved at mikse blandt andet spyfluer, igler og pulveriseret tvehjørningehorn?

Eller ved du, hvad det stykke tarm hedder, som flere mennesker har fået fjernet?

- Det ved jeg, udbryder en dreng højt i forsamlingen.

Udbruddet bliver fulgt op af stor latter fra klassekammerater og elever fra andre skoler, der sidder som publikum. Men drengen ser upåvirket ud og holder stift øjnene rettet mod dommeren.

- Det er blindtarmen, svarer han.

- Det er korrekt, lyder det fra dommeren.

Drengene fra klassen sender hurtigt armene i vejret, og pigernes hvin fylder prompte de store lokaler hos Skjern Bibliotek.

Der er ikke noget at være i tvivl om. Ingen af eleverne i de ni deltagende 6. klasser fra Tarm, Ringkøbing og Stauning skoler er kommet for at slappe af. De drømmer alle om at være dem, der til slut bliver hyldet for at kunne svare på flest spørgsmål inden for de 22 forskellige kategorier - og dermed blive kommunens klogeste 6. klasse.

Samme opgave er omkring 541 andre 6. klasser rundt om i landet også i gang med. Vinderne i de forskellige kommuner går videre til regionsfinalen. Vinderen her ender i den landsdækkende finale om 10.000 kroner og muligheden for at kunne kalde sig Danmarks klogeste 6. klasse.

- Konkurrencen er til for at vise eleverne, at det er sejt at vide noget og blive klogere, for så kan man nå langt. Så det er for at opmuntre eleverne til at lære, lyder det fra Bodil Hejlsvig, bibliotekar og medarrangør.

- Jeg synes, eleverne er meget dygtige og ved rigtig meget, men der er også svære spørgsmål. Her er det tilfældigt, hvad man kan svare, alt efter hvad man har læst, ved noget om og interesserer sig for, siger hun.

Tankevirksomheden kom på prøve, da ni 6. klasser kæmpede om titlen som kommunens klogeste. Kategorierne spændte bredt fra blandt andet nordisk mytologi til Harry Potter og videre til solsystemet. Foto: Jørgen Kirk

Noget mellem ørerne

Hver af de ni klasser deltager med ét hold på fem deltagere, der frivilligt har stillet sig til rådighed. Hver runde får eleverne 20 sekunder til at svare på tre spørgsmål indenfor den valgte kategori, og kan de det, får de ét point pr rigtigt svar.

Et af de tre finale-hold er 'Tinas Potter' fra 6.B på Tarm Skole. Hjemmefra havde holdet vurderet, at man var stærkest i kategorierne 'Danmark rundt' og 'Harry Potter', men netop spørgsmålene om troldmanden var ved at blive fatale for holdets finale-chancer.

- Til at starte med gik det ikke særlig godt. Vi var bagud med fem point, siger Rebecca Ramona Johansen.

- Spørgsmålene var bare svære og uventede. Der var noget om serien Riverdale, og så der var noget med ingredienserne i en polyjuice-eliksir, siger Jakob Andersen.

I næste runde fik holdet spørgsmål fra kategorien Danmark Rundt, og så vendte heldet.

- Så indhentede vi de andre klasser og vandt, siger Rebecca Ramona Johansen.

Slutspurten i den indledende runde gav holdet en plads i dagens finale mod Ringkøbing Skole og Stauning Skole. Selvom det desværre for Tarm Skole blev til et finale-nederlag til Stauning Skole, som dermed kan kalde sig Ringkøbing Skjerns klogeste 6. klasse, har konkurrencen givet et rygstød.

- Jeg blev meget stolt af mig selv, da vi vandt, for vi var så langt bagud til at starte med, siger Lisa Hvelplund Olsen.

- Man får også lige lidt ros fra resten af klassen, som sidder og anerkender, at man har noget mellem ørerne, siger Jakob Andersen.

Stauning Skole skal forsvare Ringkøbing-Skjern i regionsfinalen 9. januar. Vinder de også her, går de videre til kampen om titlen som 'Danmarks Klogeste 6. klasse', der finder sted 6. februar

Vidensquizzen blev ikke kun en konkurrence for de elever, der skulle sørge for at svare rigtigt. Også på tilskuerrækkerne, hvor klassekammeraterne sad, var der nervøsitet at spore. Foto: Jørgen Kirk.
Holdet "Tinas Potter" fra 6.B på Tarm Skole havde gjort god figur i den indledende runde, men desværre for Rebecca (tv.), Lisa, Jakob, Lukas og Victoria så vendte heldet i finalen. - Det har været en oplevelse at være med, lød det fra gruppen. Foto: Jørgen Kirk
Foto: Jørgen Kirk
Foto: Jørgen Kirk
0/0
112

Politiet kørte til én forbrydelse - sigtede ung mand for en anden

Skjern

Aktivitetsdag ryster efterskoleelever og handicappede sammen

Skjern

Specialefterskole har bygget ud: Bedre undervisning og mere sang

Skjern

Laksene venter på slusen og bedre vejr