Annonce
Skjern

Kommunens frivillige er inviteret til fest på Dejbjerglund Efterskole

Søndagsgåturene er blandt de aktiviteter i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor frivillige kræfter er med til at få tingene til at ske. PR foto
Ved en frivilligaften på Dejbjerglund Efterskole uddeles Ringkøbing-Skjern Kommunes Frivilligpris 2019 samt årets handicappris.

Dejbjerglund: Hele 60 procent af borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder frivilligt. Det bliver 26. november fejret ved en frivilligaften på Dejbjerglund Efterskole.

Kommunens mange frivillige er inviteret til fest på efterskolen fra kl. 17-20. Her vil Ringkøbing-Skjern Kommune, Frivilligrådet og FrivilligVest takke de mange frivillige med en aften i andre frivilliges selskab.

- Arrangementet er en god mulighed for at møde andre ildsjæle og forme nye samarbejder, og vi ved at vores mange entusiastiske frivillige sammen skaber flere meningsfulde fællesskaber, når de får mulighed for at mødes og udveksle gode erfaringer, siger Emil Sloth Sig, frivillighedskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, i en pressemeddelelse.

Ved frivilligaftenen vil formand for Social- og Sundhedsudvalget, Lennart Qvist, byde velkommen og derefter overrække Ringkøbing-Skjern Kommunes Frivilligpris 2019 sammen med formand for Frivilligrådet, Hans Pinderup.

Årets Handicappris bliver derefter uddelt af byrådsmedlem Hanne Simonsen og formand for Handicaprådet Gitte Foldager Pedersen. På programmet er også et inspirationsoplæg ved Preben Astrup, der forsker i den frivillige verdens glæder og udfordringer.

Annonce

Årsmøde

Før Frivilligrådet kl. 20-21 holder årsmøde med status på arbejdet i 2019 og fremlæggelse af planerne for arbejdet i 2020, er der fællesspisning og socialt samvær, dialog og idéudvikling om fællesskaber, netværk og kommunikation.

Alle er velkomne, og deltagelse er gratis. Man bedes tilmelde sig pr e-mail senest 19. november til hanne@frivilligvest.dk med angivelse af, navn, antal og eventuel forening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce