Annonce
Vestjylland

Kommunen skal kunne overtage friskoleelever: - Vi har ikke konkrete planer for hver friskole

Ådum Børneunivers, der ligger 12 kilometer fra den nuværende friskole i Hoven, vil være det oplagte valg for Hoven-børnene, hvis de rykker til et kommunalt tilbud. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Kommunen skal nok kunne tage imod de Hoven-børn, der efter friskolelukningen skulle vælge det kommunale system. Hvis det kniber med plads, kan der altid sættes en pavillon op, fortæller fagchef.
Annonce

Rettet 26. juni klokken 10.10: En opmærksom læser har gjort Dagbladet opmærksom på, at der fremgik en fejl i denne artikel. Tidligere stod der, at der i billedteksten, at der var 17,2 kilometer fra Hoven Friskole til Ådum Børneunivers. Det var en fejl. Der er helt præcis 12 kilometer ifølge Google Maps. Dagbladet beklager fejlen.

Hoven: Der er 10 friskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune, og det er derfor en ikke uvæsentlig del af kommunens børn, der går på friskolerne.

Der er dog ikke lavet nogen udførlig plan for, hvordan man i kommunen håndterer det, hvis en friskole lukker, som det er tilfældet i Hoven, siger Flemming Nielsen, der er fagchef for dagtilbud og undervisning.

- Vi har ikke konkrete planer for hver friskole og hver børnehave. Det tager vi fra eksempel til eksempel, og vi løser opgaven. Selvfølgelig gør vi det, siger Flemming Nielsen.

Trine Ørskov (S), der er formand for børne- og familieudvalget, er dog ikke helt enig i, at der ingen plan er for de nuværende og eventuelt kommende lukningstruede friskoleelever.

- Der er den plan, at de skoledistrikter, vi har i dag, også dækker de områder, hvor der er friskole, og hvis friskolen lukker, har kommunen en forpligtelse til at tilbyde undervisning til de børn. Det er det, der er planen, siger hun.

Annonce

Ny skolestruktur

Skolestrukturudvalget, som Trine Ørskov er en del af, skal senest til oktober komme med sit bud på en ny skolestruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune.

I øjeblikket bliver der lavet en masse beregninger og modeller, der lægger til grund for den kommende skolestruktur. Og her tages der højde for eventuelle friskolelukninger.

- Nogle af de ting, vi ser på, er, hvad kapaciteten er for den enkelte skole i de forskellige modeller, og om de kan rumme de elever, som vi kan se, der skal være. Hvis der ligger en friskole i et skoledistrikt, er vi nødt til at tage højde for, at der skal være plads til de elever også, hvis friskolen skulle lukke, eller hvis forældrene eller eleverne vælger det kommunale tilbud, siger Trine Ørskov (S).


Hvis der ikke havde været plads på skolen i Ådum, havde vi lynhurtigt etableret en pavillonløsning.

Flemming Nielsen, fagchef for Dagtilbud og Undervisning


Annonce

Skolelokale, pavillon eller loftsrum

Som det ser ud nu, skal der nu også nok blive plads til skoleelever og børnehavebørn fra Hoven, hvis forældrene vælger at sende dem videre i et kommunalt dagtilbud eller skole, efter byens friskole og private børnehus lukker.

- Vi skal tage imod børnene, og vi gør det med stor glæde, men det er jo forældrene, der selv vælger, hvor de vil opskrive deres børn, siger Flemming Nielsen og understreger, at kommunens folkeskoler sagtens kan tage imod de omkring 40 elever, som i dag går på friskolen. Men helt lige så let bliver det formentlig ikke at få plads til de omkring 25 børnehavebørn.

Af samme årsag er der en større gruppe af forældre i Hoven, der arbejder på at et nyt privat dagtilbud. Skulle det dog vise sig ikke at lykkedes, inden friskolen og børnehuset lukker, står kommunen overfor at skulle finde en passende pasningsløsning.

- Hvis de laver en privat institution, og hvis forældrene vælger den, har vi ikke umiddelbart nogen pladsudfordringer. Men hvis mange af forældrene vælger Ådum, som jo er det, der ligger tættest på, har vi mulighed for midlertidigt at få lånt et lokale på skolen, så vi kan have børnene.

- Hvis der ikke havde været plads på skolen i Ådum, havde vi lynhurtigt etableret en pavillonløsning, siger Flemming Nielsen og fortsætter:

-  Samtidig er vi uafhængigt af dette ved at ansøge om lov til at bruge et loftsrum oven på Ådum Børnehave. Der vil blive også blive plads, hvis vi får tilladelsen til at arbejde med det. Det ville vi kunne løse der, og ellers finder vi andre måder at løse det på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce