Ringkøbing

Kommunen opfordrer anbragte børn og unge til at spare op af lønnen

Omkring 150 børn og unge fra Ringkøbing-Skjern er anbragt uden for hjemmet. Ill.: Nex

Kommunen trækker ikke i anbragte børn og unges løn fra fritidsjobbet, men opfordrer dem til at spare op. Det er fornuftig praksis, siger udvalgsformand.

Ringkøbing-Skjern: Ringkøbing-Skjern Kommune trækker ikke i den løn, som anbragte børn og unge måtte tjene ved et fritidsjob.

Det er dog sket i et enkelt ekstraordinært tilfælde i 2017, og derfor er kommunen havnet i selskab med 14 andre kommuner, som i 2017 benyttede sig af retten til at modregne lønnen fra fritidsjobbet i de lommepenge, som kommunen betaler den anbragte.

Trine Ørskov (S), formand for Børne- og familieudvalget, var ikke bekendt med praksis på området, men bad forvaltningen undersøge sagen.

Det viser sig, at Ringkøbing-Skjern har et arbejdsgrundlag, der siger, at hvis et anbragt barn eller ungt menneske under 18 år tjener over 2.000 kroner om måneden, kan socialrådgiveren anbefale, at en del eller hele beløbet bliver indsat på en konto til brug, når barnet/den unge fylder 18 år.

- Man kigger på hvert enkelt tilfælde, og hvis det vurderes, at der er mere at gøre med, end der er brug for, er anbefalingen, at man sætter pengene ind på en opsparing. Og jeg synes, det er vældig sympatisk at lære unge mennesker ikke at bruge det hele på én gang, men i stedet spare op. Det er en fornuftig praksis, siger Trine Ørskov.

Børne- og familieudvalget får på næste møde en orientering om praksis og så det ene tilfælde, hvor kommunen inddrog penge fra en anbragts løn. Trine Ørskov vil ikke udtale sig om omstændighederne i det særlige tilfælde.

- Så vil vi beslutte, om den nuværende praksis skal fortsætte. Selvfølgelig vil vi komme til at drøfte, om det giver mening at anbefale at spare penge op. Det forestiller jeg mig, at der er bred opbakning til, siger udvalgsformanden.

Koster 53.000 kroner månedligt

Ringkøbing-Skjern Kommune benytter Kommunernes Landsforenings takster i anbringelsessager.

Et anbragt barn mellem tre og 10 år får 30 kroner i lommepenge om ugen, et barn på 11-13 år får 65 kroner, et barn på 14-15 år får 130 kroner, og en ung på 16 år og ældre får 261 kroner om ugen.

Ringkøbing-Skjern Kommune har omkring 150 anbragte børn og unge.

Antallet har ligget nogenlunde jævnt de seneste seks-syv år.

Udgiften i år ventes at blive 95,6 millioner kroner, svarende til, at hver anbringelse koster 637.000 kroner årligt, eller godt 53.000 kroner om måneden.

Kommunen betaler lommepenge, tøjpenge og et fast beløb til kost og logi samt daglige fornødenheder. Langt størstedelen af udgiften for et anbragt barn er dog vederlaget til plejeforælderen.

Hvis plejeforælderen samtidig er udearbejdende, ligger det skattepligtige vederlag typisk på mellem 12. og 15.000 kroner om måneden, oplyser Plejefamiliernes Landsforening.

0/0
Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

På vej: Påskefarver og summende venner

Ringkøbing

John Fisker nummer 2 på direktørrangliste

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk

Ringkøbing

Damtoften har fået sin egen hjertestarter

Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Ringkøbing

Odd Fellow åbner for hemmelighederne