Annonce
Ringkøbing

Kommunen lægger billet ind på fossilfrit landbrug - CO2-udledning skal nedbringes

Et nyt projekt skal nu være med til at nedsætte landbrugets udledning af CO2, blandt andet fra engarealer som her på Holmsland, hvor vandbøfler har afgræsset arealerne. Jørgen Kirk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Erhvervs- og vækstudvalget har vedtaget at bruge 600.000 kroner på det fælles-nordiske projekt "Fossilfri farming"; når EU's godkendelse foreligger, skal kommunen bruge landmænd, der vil "lege med".
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Landbruget står for 57 procent af den samlede CO2-udledning i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det tal vil kommunen gerne have bragt ned, og derfor har erhvervs- og vækstudvalget netop vedtaget at bruge 600.000 kroner på et fælles-nordisk projekt, der netop skal mindske udledningen af klimagasser fra landbruget.

De 600.000 kroner er kommunens medfinansiering af en fælles-nordisk projektansøgning til EU; målsætningen er at understøtte den lokale landbrugssektor i at afprøve CO2-mindskende tiltag i forhold til planteavl og "anden arealanvendelse" - et begreb, der dækker over blandt andet enge, overdrev og periodisk oversvømmede landbrugsarealer.


Jeg hæfter mig ved udsigten til, at landbruget kan blive et erhverv, der kan optage kulstof frem for at udlede det. På den måde er biokul måske virkelig "det nye sorte".

Søren Elbæk, formand for erhvervs- og vækstudvalget


Henning Donslund, specialkonsulent i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller, at projektet er tredelt; første del handler om at finde lokale landmænd, der vil afprøve forsøg med at lagde CO2 i biokul, der tilmed har en jordforbedrende egenskab, så lerjord bliver mere porøst, og sandjord bedre kan holde på fugt.

Annonce

Biokul det nye sorte

Biokul er forkullet restmateriale fra plante- eller dyrebiomasse. Det kan give en betydelig klimaeffekt, da det i modsætning til biomasse fra plantemateriale er meget stabilt og ikke omsættes til CO2 de næste 500 til 1000 år.

Biokul produceres ved pyrolyse, som er en forbrænding ved ca. 500 grader under iltfattige forhold og har en CO2-udledning tæt på nul.

Det er en vinkel, som formanden for erhvervs- og vækstudvalget, Søren Elbæk (S), finder meget spændende.

- Der er nok ingen tvivl om, at både biokul, græsprotein og de andre tiltag til at balancere landbrugets energiforbrug og udledning af klimagasser i stigende grad bliver et konkurrenceparameter for landbrugssektoren, siger han.

- Jeg hæfter mig ved udsigten til, at landbruget kan blive et erhverv, der kan optage kulstof frem for at udlede det. På den måde er biokul måske virkelig "det nye sorte", siger han.

- Projektet kræver selvfølgelig, at landmændene vil være med. Men jeg tror, at landmændene generelt er villige til at omstille sig, hvis brødet ikke tages ud af munden på dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Medarbejder er smittet: Folkeskole sender 130 børn og otte lærere hjem

Annonce