Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunen gør klar til to valg i rap

To valg oven i hinanden giver kommunens valgstab noget at se til. Arkivfoto.
Jette Delfs Clausen, sekretariatschef i Viden & Strategi, og selverklæret "valgnørd" får en travl måned; hun leder valgslaget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

RINGKØBING-SKJERN: Jette Delfs Clausen har travlt for tiden - rigtig travlt!

Hun er sekretariatschef i Viden & Strategi ved Ringkøbing-Skjern Kommune, og det er hende, der har ansvaret for at styre forberedelsen af de to kommende valghandlinger - valget til EU-parlamentet 26. maj og folketingsvalget 5. juni.

Faktisk har hun været i gang længe.

- Vi har jo hele tiden vidst, hvornår EU-valget skulle holdes, og vi har længe været klar over, at vi nærmede os et folketingsvalg, så noget har vi kunnet forberede. Men jeg kan nu ikke huske, at vi har holdt to valg så tæt på hinanden, siger hun.

Det giver Jette Delf Clausen og hendes stab en række udfordringer. Der er 25 valgsteder i kommunen, og hun har selvfølgelig forlængst booket tid og plads til EU-valget i forsamlingshuse, haller og så videre.

- Så snart folketingsvalget blev udskrevet, gik vi også i gang med at booke til 5. maj, siger hun.

Annonce

Aftale med haller

Men hvad skal der ske med al det material, der bruges i forbindelse med afvikling af et valg - stemmebokse, valgurner og meget andet? Skal det bare køres hjem i depot igen mellem de to valg?

- Vi prøver at få en aftale med dem, vi lejer hos ind hos, om, at vi kan lade materiellet blive stående til folketingsvalget, så vi slipper for at skulle køre to gange, siger Jette Delfs Clausen.

Sådan er der et hav af store og små udfordringer.

- Men heldigvis har jeg en rigtig god stab, understreger hun.

Det, som giver udfordringer, er, at selv om mange ting ved de to valg er ens, er der også meget, der ikke er det.

- Lovgivningen er forskellig, og det er et stort arbejde at skulle sætte sig ind i alle detaljer - men det er nødvendigt, fastslår Jette Delfs Clausen.

- Det er for eksempel ikke de samme borgere, der kan stemme til de to valg. Der er også forskellige deadlines, der skal overholdes. Og så er der det sikkerhedsmæssige, der er forskelligt, afhængigt af om det er EU-valget eller folketingsvalget, det drejer sig om.

Sikkerheden fylder mere, end den gjorde tidligere; valgstaben fra Ringkøbing-Skjern skal således senere på måneden til et møde på politigården i Holstebro, hvor der gives en orientering om dette aspekt af valget.

En halv fridag

Der skal selvfølgelig bruges masser af folk, og de skal alle sammen på forhånd orienteres om, hvordan valget kommer til at foregå.

- På selve valgdagen har vi et sted mellem 300 og 320 personer i gang. Udover det kører Vej & Park ud med valgbokse og stemmeurner dagen før, hvor de sætter valgboksene op, og dagen efter valget tager de udstyret ned igen og kører det til opbevaring hos os, siger Jette Delfs Clausen.

En særlig udfordring er, at folketingsvalget holdes Grundlovsdag, der er en halv fridag ved kommunen.

- Vi ved ikke endnu, om det giver problemer. Det kan næppe undgås, at der er nogen, der ikke kan møde denne dag; skolerne er for eksempel lukket. Men heldigvis er der også mange, der synes, at det er vildt spændende at være med til at afvikle et valg, siger Jette Delfs Clausen.

De enkelte partier skal også finde valgtilforordnede, og dem skal der bruges mange af, fordi der holdes to valg på to forskellige dage.

Millionudgift

Men hvad koster det egentlig at afvikle et valg.

- Typisk mellem 1,2 og 1,3 millioner kroner pr. valg, siger Jette Delfs Clausen.

Selvfølgelig kunne man have sparet noget, hvis Lars Løkke Rasmussen havde valgt at afvikle folketingsvalget samme dag som EU-valget.

- Vi ville for eksempel have sparet udgifterne til at sende to sæt valgkort ud, og vi kunne også have sparet på forplejningen. Men trods alt ville vi ikke have kunnet halvere omkostningerne.

Lige nu har Jette Delfs Clausen og hendes stab travlt med at forberede annoncer og gøre klar til brevafstemning.

- Der bliver meget at se til. Det vil koste mange timer, og lørdage og søndage må også tages i brug. Men set med mine øjne er det vildt spændende at være med til. Det bliver jo ikke mindre spændende af, at lokale byrådsmedlemmer også stiller op til valget, siger hun.

- Jeg er nok noget af en valgnørd, tilføjer Jette Delfs Clausen med et smil.

- For sådan nogen som mig er det en spændende tid!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce