Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunen: Brug corona-krisen til at efteruddanne hjemsendte medarbejdere

Hvis der ikke er arbejde nok til de ansatte i corona-krisen, kan det i stedet være en mulighed at sende medarbejderne på efteruddannelse. PR-foto
Hvis ordrebogen er tynd og medarbejderne er sendt hjem, kan man i stedet sende dem på efteruddannelse med lønkompensation, lyder det fra Videnudvalget.
Annonce

Ringkøbing: Coronakrisen har store konsekvenser for en række virksomheder, som hverken har ordrer eller arbejde til deres ansatte. Nu opfordrer Ringkøbing-Skjern Kommune og en række af kommunens organisationer og institutioner til at opkvalificere hjemsendte medarbejdere med online efter- og videreuddannelse, i stedet for at fyre dem.

Kommunen, Ringkøbing-Fjord Handelsråd og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Destination Vesterhavet, Jobcenter Ringkøbing-Skjern, fagforeningerne 3F, HK og Dansk Metal, Erhvervsakademi MidtVest og Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern lancerer derfor en kampagne om online efter- og videreuddannelse med mulighed for hel eller delvis lønkompensation.

Efteruddannelse for hjemsendte medarbejdere

Kompetencefondene yder 75-100 procent lønkompensation, når medarbejdere kommer på efter- eller videreuddannelse. Procentsatsen afhænger af, hvilken branche medarbejderen arbejder i. Man kan altid få vejledning fra ens fagforening i at søge kompetencefondene.

VEU-godtgørelsen er et tilskud til tabt arbejdsfortjeneste og udgør pt. 100 procent af dagpengesatsen. Kortuddannede - både i offentlig og privat ansættelse samt selvstændige erhvervsdrivende kan ansøge om VEU godtgørelse. Ansøgningen sker samtidig med, at man melder sig til kurset.

KUBE-samarbejdet består af Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing-Skjern Kommunes Beskæftigelsesafdeling og er etableret for at lette og fremme samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner, virksomhederne og kommunen.

Annonce

Tid til efteruddannelse

- Medarbejderne undgår afskedigelse eller lønnedgang og får ny viden, som ruster dem bedre til fremtiden. Virksomhederne kan holde på deres medarbejdere og får dem retur fra uddannelse med nye kompetencer, som kan være afgørende for, at virksomheden kan komme på fode igen, når krisen er ovre. Både virksomhed og medarbejdere vinder altså ved at sætte ind med uddannelse nu, forklarer Lise Juhl Hansen, formand for Videnudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ordningen med efteruddannelse blev aftalt ved trepartsaftalen i 2017, hvor man oprettede en række kompetencefonde, som virksomhederne betaler ind til en gang årligt og samtidig også selv kan søge midler fra, når medarbejdere skal på uddannelse.

- Fondene er bare langt fra blevet brugt som forventet, og de fleste ligger i dag inde med store summer, forklarer Lise Juhl Hansen og peger på, at virksomhederne indtil nu har forklaret, at de har haft alt for travlt til at sende medarbejdere på uddannelse.

Den situation har Corona krisen med ét slag ændret på.

Annonce

Kompetenceopbygning

Hvis man skal hente midler fra kompetencefondene kræver det, at virksomheden har indgået overenskomst, men ellers er det også muligt at få lønkompensation via den såkaldte VEU godtgørelse.

- Kompetencefondene og VEU godtgørelse giver de virksomheder, som nu er trængte på grund af Coronakrisen, et reelt og godt alternativ til at sende medarbejderne hjem. Efteruddannelse frem for fyring kan kun være en win-win-situation for alle, siger Lise Juhl Hansen.

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern er en af de kursusudbydere, som lige nu arbejder hårdt på at kunne tilbyde en række af deres kurser i online form.

- Vi tilbyder en tre ugers kursuspakke med IT til kontoransatte, og fra næste uge starter vi op med en kursuspakke til detail- og handelsområdet. Senere er vi klar med en online kursuspakke målrettet ansatte inden for turisme området. For ansatte i industrien vil vi kunne tilbyde online kurser inden for eksempelvis elektronik, digitalisering med videre, siger Hanne Vestergaard Kristensen, Kursus- og Erhvervschef ved Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.

Hanne Kirk, uddannelseskonsulent ved Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, er kontaktperson og kan hjælpe med at finde den rette uddannelse og søge midler hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Diakoni: Rækkefølgen er afgørende

Ringkøbing-Skjern

Solpark-ønsker vil kræve 2034 hektar for at kunne gå i opfyldelse: Nye projekter er strømmet ind i august

Annonce