x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunen: Brug corona-krisen til at efteruddanne hjemsendte medarbejdere

Hvis der ikke er arbejde nok til de ansatte i corona-krisen, kan det i stedet være en mulighed at sende medarbejderne på efteruddannelse. PR-foto
Hvis ordrebogen er tynd og medarbejderne er sendt hjem, kan man i stedet sende dem på efteruddannelse med lønkompensation, lyder det fra Videnudvalget.

Ringkøbing: Coronakrisen har store konsekvenser for en række virksomheder, som hverken har ordrer eller arbejde til deres ansatte. Nu opfordrer Ringkøbing-Skjern Kommune og en række af kommunens organisationer og institutioner til at opkvalificere hjemsendte medarbejdere med online efter- og videreuddannelse, i stedet for at fyre dem.

Kommunen, Ringkøbing-Fjord Handelsråd og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Destination Vesterhavet, Jobcenter Ringkøbing-Skjern, fagforeningerne 3F, HK og Dansk Metal, Erhvervsakademi MidtVest og Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern lancerer derfor en kampagne om online efter- og videreuddannelse med mulighed for hel eller delvis lønkompensation.

Annonce

Efteruddannelse for hjemsendte medarbejdere

Kompetencefondene yder 75-100 procent lønkompensation, når medarbejdere kommer på efter- eller videreuddannelse. Procentsatsen afhænger af, hvilken branche medarbejderen arbejder i. Man kan altid få vejledning fra ens fagforening i at søge kompetencefondene.

VEU-godtgørelsen er et tilskud til tabt arbejdsfortjeneste og udgør pt. 100 procent af dagpengesatsen. Kortuddannede - både i offentlig og privat ansættelse samt selvstændige erhvervsdrivende kan ansøge om VEU godtgørelse. Ansøgningen sker samtidig med, at man melder sig til kurset.

KUBE-samarbejdet består af Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing-Skjern Kommunes Beskæftigelsesafdeling og er etableret for at lette og fremme samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner, virksomhederne og kommunen.

Tid til efteruddannelse

- Medarbejderne undgår afskedigelse eller lønnedgang og får ny viden, som ruster dem bedre til fremtiden. Virksomhederne kan holde på deres medarbejdere og får dem retur fra uddannelse med nye kompetencer, som kan være afgørende for, at virksomheden kan komme på fode igen, når krisen er ovre. Både virksomhed og medarbejdere vinder altså ved at sætte ind med uddannelse nu, forklarer Lise Juhl Hansen, formand for Videnudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ordningen med efteruddannelse blev aftalt ved trepartsaftalen i 2017, hvor man oprettede en række kompetencefonde, som virksomhederne betaler ind til en gang årligt og samtidig også selv kan søge midler fra, når medarbejdere skal på uddannelse.

- Fondene er bare langt fra blevet brugt som forventet, og de fleste ligger i dag inde med store summer, forklarer Lise Juhl Hansen og peger på, at virksomhederne indtil nu har forklaret, at de har haft alt for travlt til at sende medarbejdere på uddannelse.

Den situation har Corona krisen med ét slag ændret på.

Kompetenceopbygning

Hvis man skal hente midler fra kompetencefondene kræver det, at virksomheden har indgået overenskomst, men ellers er det også muligt at få lønkompensation via den såkaldte VEU godtgørelse.

- Kompetencefondene og VEU godtgørelse giver de virksomheder, som nu er trængte på grund af Coronakrisen, et reelt og godt alternativ til at sende medarbejderne hjem. Efteruddannelse frem for fyring kan kun være en win-win-situation for alle, siger Lise Juhl Hansen.

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern er en af de kursusudbydere, som lige nu arbejder hårdt på at kunne tilbyde en række af deres kurser i online form.

- Vi tilbyder en tre ugers kursuspakke med IT til kontoransatte, og fra næste uge starter vi op med en kursuspakke til detail- og handelsområdet. Senere er vi klar med en online kursuspakke målrettet ansatte inden for turisme området. For ansatte i industrien vil vi kunne tilbyde online kurser inden for eksempelvis elektronik, digitalisering med videre, siger Hanne Vestergaard Kristensen, Kursus- og Erhvervschef ved Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.

Hanne Kirk, uddannelseskonsulent ved Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, er kontaktperson og kan hjælpe med at finde den rette uddannelse og søge midler hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce