Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunalt projekt: Udsatte unge skal cykle op på Alpe d’Huez

Hvert år i juli er det cyklingens verdensstjerner, der prøver kræfter med Alpe d'Huez, men nu får 26 unge fra Ringkøbing-Skjern chancen i juni 2021 - hvis beskæftigelsesudvalget siger ja. Arkivfoto: AP Photo/Christophe Ena
To cykelentusiaster har skabt et projekt, der skal sende 26 unge uden job eller uddannelse i virksomhedspraktik og samtidig i skarp fysisk træning til at kunne cykle til Frankrig og op ad Tour de France-bjerg.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Politikerne i beskæftigelsesudvalget skal mandag sige ja eller nej til et utraditionelt projekt, der både omfatter virksomhedspraktik og fysisk træning kulminerende med en cykeltur til Frankrig, hvor bjerget Alpe d’Huez kendt fra Tour de France, skal bestiges.

Projektet er rettet mod en gruppe sårbare unge mellem 18 og 29 år, der hverken har arbejde eller er i gang med en uddannelse. Det er unge, som modtager uddannelseshjælp, er på SU-niveau og som er såkaldt aktivitetsparate. Det betyder, at de har brug for ekstra støtte og hjælp, inden de kan begynde en uddannelse. Det er unge med faglige, sociale og helbredsmæssige problemer, herunder kriminalitet og misbrug.

Dem er der 192 af i Ringkøbing-Skjern Kommune. 55 i gang med et særligt tilrettelagt uddannelsesforlæg, fem er på barsel og 15 er syge. Tilbage er 117 unge, som er i målgruppen for cykelprojektet, hvortil 26 vil blive udvalgt.

RKSK på Alpe d'Huez

Der er etableret en projektgruppe, der skal stå for styre cykelprojektet:

Initiativtager og cykelentusiast: Kurt Nybo

Initiativtager og cykelentusiast: Jan Gram

Cykelentusiast: Lars Redder Jakobsen

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd: Hans Jørn Mikkelsen

Kommunale repræsentanter:

Rusmiddelcenter Ringkøbing-Skjern: Henriette Pirchert

Handikap og Psykiatri: Janne Kruse

UU Ringkøbing-Skjern: Carsten Bjerg

Beskæftigelse: Joan Thyregaard

Der skal desuden ansættes en projektleder på deltid.

Annonce

Det store bjerg

Projektet er udtænkt af de to cykelentusiaster Kurt Nybo fra Videbæk og Jan Gram fra Hemmet, der kommer med erfaringer fra Herning Kommune, hvor de var med til at cykle til Paris med 15-årige socialt udfordrede skoleelever.

Det nye projekt kalder de RKSK på Alpe d’Huez.

- Tanken bag projektet er metaforen om det store bjerg, som virker uoverskueligt at komme op ad, men som de unge, oftere end vi tror, alligevel kan klare med den rette insisteren, støtte og hjælp, forklarer Kurt Nybo og Jan Gram.

- At cykle de 1700 kilometer fra Danmark til Frankrig og op ad Alpe D’Huez er en kraftpræstation, der kan omsættes til ’jeg vil, jeg kan, jeg gør det’. For de unge betyder det, at de vil lægge deres liv om, så de kommer ud af et misbrug og over på en sundere kost. Det sætter et tankesæt i gang om at ’hvis jeg kan klare det her, så kan jeg også klare så mange andre ting, jeg ellers ikke på forhånd ville have troet’, lyder deres argument.

Annonce

Personlig samtale

De 26 unge skal rekrutteres i efteråret.

- Mange får en indbydelse, og så skal vi have en personlig samtale med hver enkelt. Vi ser ikke på, om de har et misbrug eller ej, men om de ønsker en reel forandring i deres liv. Vi kan ikke tvinge nogen til det, men vi kan fastholde og støtte dem til det. Når man er fysisk aktiv og skal flytte sine grænser, oplever man hurtigt, at man kan noget. Det er de små sejre, man skal bygge ovenpå, siger Kurt Nybo.

Når de 26 deltagere er fundet, begynder et forløb med grundtræning, cykeltræning, rådgivning om kost, døgnrytme og konsekvenser af misbrug. Samtidig skal deltagerne hver især finde ud af, hvilket job eller uddannelse han eller hun ønsker sig. Dernæst skal der tages kontakt til firmaer, der vil have den unge tilknyttet i praktik.

- Om det er at blive murer, tømrer, arbejde på et lager eller i en servicevirksomhed er underordnet, bare den unge kan se sig selv i det. Vi skal finde nogle firmaer, som har det gén, der skal til for at støtte et ungt menneske i en forandringsproces. Vi skal også finde det menneske i firmaet, som vil være støtteperson for den unge, siger Kurt Nybo.

Guleroden for firmaet er, at den unge vil blive en stabil og loyal medarbejder, mener han.

Annonce

Koster 546.000

Projektet er budgetteret til at koste kommunen 546.000 kroner. Heraf går 245.000 kroner til Frankrig-turen, og 80.000 kroner til deltidsansættelse af en projektleder. Cyklerne, som deltagerne skal køre på, skal dog sponseres af de virksomheder, som tager de unge i praktik.

Målet er, at alle 26 unge gennemfører projektet. Erfaringer fra lignende projekter siger dog, at hver fjerde vil falde fra undervejs. Men de 20, som får besteget Alpe d’Huez, forventes at være kommet godt i vej og fastholdt i et job, uddannelse eller have en realistisk uddannelsesplan.

På spørgsmålet, om det er rimeligt, at unge mennesker for at gå i job eller uddannelse skal stilles en belønning i form af en Frankrig-rejse i udsigt, svarer Kurt Nybo:

- Det unge menneske, som klarer det og kommer ud af sin nuværende situation, bliver vi fri for at betale offentlige kroner til fremover. Og så er der det rent menneskelige. Det er jo uvurderligt for et ungt menneske at få en chance og finde ud af ’jeg kan godt passe et arbejde eller tage en uddannelse’.

Beskæftigelsesudvalget tager stilling til projektet mandag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce