Annonce
Skjern

Kommunalt notat: Trods store oversvømmelser er Skjern Å ikke blevet ringere til at lede vandet væk

Problemerne med afvanding af Skjern Å-systemet har været særligt tydelige i den forløbne vinter: Våde marker langs Skjern Å ved Ånumvej/Kodbølvej. Foto: Johan Gadegaard
Landboforeningsformand er ikke overrasket over resultat af undersøgelse; han mener dog stadig, at indgreb er nødvendige for at undgå ødelæggende oversvømmelser af landbrugsjord.
Annonce

SKJERN: Skjern Å er ikke blevet ringere til at lede regnvandet væk fra oplandet. Det konkluderes i et notat, teknik- og miljøforvaltningen har udarbejdet.

Fra især landbrugsside har der ellers været rettet kritik mod åens vandledningsevne. Landmænd langs åen oplever i stigende grad problemer med oversvømmelser, høj grundvandsstand og problemer med at få afledt vand fra deres arealer.

Ifølge formanden for Vestjysk, Søren Christensen, skyldes det ikke bare øget nedbør. Også selve åens evne til at transportere nedbør væk fra oplandet er blevet ringere på grund af genslyngning, sandafleringer, grødeskæringspraksis og periodevise problemer med at få vandet lukket ud af fjorden.

Derfor besluttede teknik- og miljøudvalget tidligere på året at få undersøgt sagens sammenhæng, og på mødet forleden forelå der et notat fra forvaltningen.

Konklusionen er, at forholdene ikke er blevet forringet. I notatet konkluderes det, at der ikke er sket en forringelse af Skjern Ås vandføringsevne, og at der ikke er sket en forøgelse af døgn med høj vandstand.

Der sker ganske vist sandaflejringer på de nederste fire kilometer af Skjern Å, men de har ikke en opstuvende effekt ud over Skjern Å-projektområdet.

I øvrigt forekom oversvømmelserne i 2019-2020 overalt i landskabet, dog i videst omfang inden for Skjern Å-projektområdet og de omkringliggende pumpelag.

Annonce

Grødeskæring, tak

Til Dagbladet siger Søren Christensen, at han ikke er overrasket over konklusionen.

- Kommunen har den holdning, at skal der flyttes på noget, bliver det voldsomt dyrt, siger han.

- Men jeg vil stadig holde på, at vandet står højere, end det gjorde før, og at det er blevet vanskeligere at afvande området, siger Søren Christensen.


Det regner mere og mere intensivt end før, så vi har nogle vandløb, der skal flytte større mængde vand på kort tid end før.

Søren Christensen, formand for Vestjysk.


Det kan der rettes op på ved at få vandet til at løbe hurtigere i de grøfter, der fører det fra markerne ud i Skjern Å, og ikke mindst ved en grødeskæring, der gør det muligt at sætte mere fart på åen i perioder - især når høsten nærmer sig.

Det er dog næppe nok på sigt, mener han.

- Det regner mere og mere intensivt end før, så vi har nogle vandløb, der skal flytte større mængde vand på kort tid end før.

- Vi kommer heller ikke uden om, at vi skal kigge på forholdene i Ringkøbing Fjord; på sigt skal der ske et eller andet, for det bliver vanskeligere og vanskeligere at lukke fjordens vand ud i havet, og det giver problemer med vandstuvning, siger Søren Christensen.

Annonce

Der skal gøres noget

Formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S), understreger, at man i udvalget er indstillet på, at der skal ske tiltag, som imødekommer landmændenes behov.

- Forholdene i å-systemet er komplekse, men et af de steder, vi kan sætte ind, er ved at gribe eksempelvis grødeskæring anderledes an, ved at etablere sandfang og lignende, siger formanden.

Han peger også på, at det kan blive nødvendigt at etablere flere målestationer langs åen, så man kan overvåge vandstandstallene.

- Vi prøver på både at tage hensyn til vandløbets tilstand og til landbrugets behov. Det handler om at finde en balance, siger John G. Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Havde udset sig den perfekte søbred: Spjald-brudepar måtte i hast flytte vielse væk fra minkgravplads

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: En ny smittet i Ringkøbing-Skjern Kommune - smitten aftager yderligere

Annonce