Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunalforsker: Der kan være tale om inhabilitet i Ørskov-sag

Udvalgsformand Trine Ørskov (S). Arkivfoto: Jørgen Kirk
Kommunalforsker Roger Buch er forundret over, at ingen politikere indtil nu har tænkt, at der kunne være tale om inhabilitet, når familierelationen mellem Trine og Anette Ørskov har været alment kendt.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Selvom udvalgsformand Trine Ørskov (S) stod på byrådsmødet og forventede, at hendes egen mors stilling blev nedlagt i forbindelse med omstruktureringer på det specialiserede område, så friholder det hende ikke fra en mistanke om mulig inhabilitet.

Det vurderer forskningslektor Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der er mangeårig kommunalforsker.

- Der kan principielt foreligge inhabilitet. Når forvaltningsloven taler om nærmeste familie, menes der også børn og forældre. For at der er tale om inhabilitet, skal der være en stærk, personlig interesse i en sag. I dette tilfælde er der tale om, at moderen kan miste sit arbejde, og det kan være en stærk, personlig interesse, og derfor kan det tænkes, at der er mulighed for inhabilitet. Men det er helt op til en konkret vurdering, siger Roger Buch.

Sagen om specialområdet har kørt i halvandet år. I dette tilfælde har det været alment kendt, at Anette Ørskov har en central lederstilling i den administration, som omstruktureringerne kommer til at vedrøre, men i forløbet har hverken Trine Ørskov eller det øvrige udvalg vurderet Trine Ørskov inhabil.

- Det kan undre, at der ikke er nogen, der har tænkt på, at der kan være en mulig inhabilitet her. Det er det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem, der er ansvarlig for at gøre opmærksom på mulig inhabilitet, men det er altså også de andre politikeres ansvar at gøre opmærksom på det, hvis de ser en mulig inhabilitet, fastslår Roger Buch.

Er der tale om inhabilitet, kan det i yderste konsekvens betyde, at sagen skal gå om i byrådet. Men som Roger Buch bemærker, så vil det oftest ende med, at der træffes nøjagtig den samme afgørelse, dog blot med den forskel, at det pågældende byrådsmedlem står udenfor døren.

Annonce

Ingen forskelsbehandling

Også fagchef Flemming Nielsens rolle i sagen bliver genstand for en redegørelse, som direktionen skal udarbejde til næste møde i økonomiudvalget. Et spørgsmål er, om fagchefen har levet op til sin forpligtelse i forbindelse med den politiske betjening. Roger Buch siger, at det vil han helst ikke bedømme, men det er meget relevant at få undersøgt.

Som embedsmand kan der være en risiko for at ville hjælpe en politiker, uden at denne har bedt om hjælp. Og i en situation, hvor der er familierelationer, er det endnu vigtigere, at alt går helt, som det plejer, så der efterfølgende ikke kan sættes en finger.

- Det er afgørende vigtigt, at den pågældende medarbejder behandles præcis som alle andre. Reglerne har vi jo for, at befolkningen kan have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde, og det er helt oplagt at få undersøgt, om det er sket her, siger Roger Buch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Fastholder: - Jeg så ulven

Annonce