x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunalforsker: Der kan være tale om inhabilitet i Ørskov-sag

Udvalgsformand Trine Ørskov (S). Arkivfoto: Jørgen Kirk
Kommunalforsker Roger Buch er forundret over, at ingen politikere indtil nu har tænkt, at der kunne være tale om inhabilitet, når familierelationen mellem Trine og Anette Ørskov har været alment kendt.

RINGKØBING-SKJERN: Selvom udvalgsformand Trine Ørskov (S) stod på byrådsmødet og forventede, at hendes egen mors stilling blev nedlagt i forbindelse med omstruktureringer på det specialiserede område, så friholder det hende ikke fra en mistanke om mulig inhabilitet.

Det vurderer forskningslektor Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der er mangeårig kommunalforsker.

- Der kan principielt foreligge inhabilitet. Når forvaltningsloven taler om nærmeste familie, menes der også børn og forældre. For at der er tale om inhabilitet, skal der være en stærk, personlig interesse i en sag. I dette tilfælde er der tale om, at moderen kan miste sit arbejde, og det kan være en stærk, personlig interesse, og derfor kan det tænkes, at der er mulighed for inhabilitet. Men det er helt op til en konkret vurdering, siger Roger Buch.

Sagen om specialområdet har kørt i halvandet år. I dette tilfælde har det været alment kendt, at Anette Ørskov har en central lederstilling i den administration, som omstruktureringerne kommer til at vedrøre, men i forløbet har hverken Trine Ørskov eller det øvrige udvalg vurderet Trine Ørskov inhabil.

- Det kan undre, at der ikke er nogen, der har tænkt på, at der kan være en mulig inhabilitet her. Det er det enkelte kommunalbestyrelsesmedlem, der er ansvarlig for at gøre opmærksom på mulig inhabilitet, men det er altså også de andre politikeres ansvar at gøre opmærksom på det, hvis de ser en mulig inhabilitet, fastslår Roger Buch.

Er der tale om inhabilitet, kan det i yderste konsekvens betyde, at sagen skal gå om i byrådet. Men som Roger Buch bemærker, så vil det oftest ende med, at der træffes nøjagtig den samme afgørelse, dog blot med den forskel, at det pågældende byrådsmedlem står udenfor døren.

Annonce

Ingen forskelsbehandling

Også fagchef Flemming Nielsens rolle i sagen bliver genstand for en redegørelse, som direktionen skal udarbejde til næste møde i økonomiudvalget. Et spørgsmål er, om fagchefen har levet op til sin forpligtelse i forbindelse med den politiske betjening. Roger Buch siger, at det vil han helst ikke bedømme, men det er meget relevant at få undersøgt.

Som embedsmand kan der være en risiko for at ville hjælpe en politiker, uden at denne har bedt om hjælp. Og i en situation, hvor der er familierelationer, er det endnu vigtigere, at alt går helt, som det plejer, så der efterfølgende ikke kan sættes en finger.

- Det er afgørende vigtigt, at den pågældende medarbejder behandles præcis som alle andre. Reglerne har vi jo for, at befolkningen kan have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde, og det er helt oplagt at få undersøgt, om det er sket her, siger Roger Buch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce