Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommunal udligning: Borgmester søger aktindsigt i ministerens tal

Borgmester Hans Østergaard (V) går nu alternativt til værks for at få fat i regeringens tal bag den nye udligningsreform. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Alle forsøg på at få adgang til regnestykket bag regeringens udligningsreform har hidtil været forgæves. Derfor har Hans Østergaard (V) netop søgt aktindsigt i tallene hos social- og indenrigsministeren.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Mens borgmestre flere steder i landet river sig i håret i frustration over ikke at kende detaljerne bag regeringens udspil til en ny udligningsreform, så gør borgmester Hans Østergaard (V) nu et forsøg på at vriste tal og analyser ud af Astrid Krags indenrigsministerium.

Han har på vegne af Ringkøbing-Skjern Kommune søgt aktindsigt.

- Situationen er den, at vi ikke kender mellemregningerne. Vi havde en forventning om at få adgang til tallene allerede i sidste uge. Det skete ikke. Så nu presser vi på. Det er ikke nok for os at kende de overordnede kriterier, siger Hans Østergaard.

- Det er umuligt for os at argumentere for de uretfærdigheder, vi oplever, når vi hverken kender tallene eller analyserne bag reformen, lyder kritikken

I sidste uge kom det frem, at Ringkøbing-Skjern Kommune står til at vinde seks millioner kroner på regeringens bud på en udligningsreform.

På forhånd havde borgmesteren ellers været forsigtig optimist og troet på en noget større gevinst, men da konsekvenserne af udspillet blev offentliggjort, blev han temmelig skuffet.

Det samme var viceborgmester Søren Elbæk (S), der dog konstaterede, at det "var bedre end et rap af en kæp".

Hans Østergaard er bestemt ikke alene om at savne talmateriale fra regeringen. Flere af hans partifæller har efterlyst det samme. Fredag tog tre S-borgmestre til Østjylland for at aflægge indenrigsministeren en visit for at vise deres utilfredshed med udligningsreformen, som de ikke mener gør op med uretfærdigheden, som der ellers var lagt op til. Og heller ikke de tre borgmestre kan ifølge DR få øje på logikken i regeringens hidtil hemmeligholdte beregninger.

Helt overordnet mener Ringkøbing-Skjerns borgmester slet ikke, at regeringen opnår dét, der var målet med en ny udligningsreform: nemlig at kommunerne kan levere nogenlunde ens service til borgerne.

Om Hans Østergaard får noget ud af sin aktindsigt, vil tiden vise. Ifølge offentlighedsloven vil man som hovedregel kunne forvente svar på en ansøgning om aktindsigt indenfor syv arbejdsdage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce