x
Annonce
Udland

Dansk milliardrabat på EU-bidrag genoplives i frisk forslag

Med små besparelser hist og her har EU-Kommissionen fundet 20-30 milliarder euro i budgetforslag.

Finsaksen er fundet frem i EU-Kommissionen, som fredag har været i gang med at klippe toppe af en række programmer i det budgetudspil, som EU-landene arbejder på at lande en aftale om.

Annonce

Samtidig lægger EU-Kommissionen op til, at rabatterne, som blandt andet Danmark nyder godt af nu, bevares i budgetperioden fra 2021-2027.

- Det med at udfase rabatterne var ikke gangbart, siger en kilde i EU-Kommissionen til Ritzau.

Danmark har i den igangværende budgetperiode en rabat på EU-bidraget på en milliard danske kroner årligt. Fire andre EU-lande har rabatter indtil nytår. Storbritannien, som har forladt EU, er et af dem.

Der er dog alene tale om et teknisk dokument, som EU-Kommissionen har sendt rundt til stats- og regeringscheferne. De ventes fredag aften omsider at mødes igen efter en lang række samlinger i mindre konstellationer.

Det tekniske dokument anviser mulige "besparelser" for over 24 milliarder euro.

Disse medfører, at den procentsats af EU's bruttonationalprodukt, som budgetrammen fremstilles som, vil blive en smule mindre: 1,069.

Kompromisforslaget fra før topmødet, fremlagt af EU-præsident Charles Michel, lød på 1,074 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

Af det tekniske dokument fremgår, at man vil spare lidt på EU's store forskningsprogram, rumprogrammet og udviklingsstøtte - og en række andre punkter.

Dog lægger det op til at bruge en smule mere på at sikre en retfærdig overgang til klimaneutralitet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce