x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Kommet for at blive: Bæverne er kommet til kommunen

Her ses en udstoppet bæver, men i Nørresø ved Vedersø skulle der være gode chancer for at se en i levende live. Arkivfoto: Søren Olsen
Bæverne har bevæget sig til åer, bække, vandløb og søer i Ringkøbing-Skjern Kommune, og de er kommet for at blive, mener biolog ved Naturstyrelsen.

Ringkøbing-Skjern: Der har den seneste tid været en del fokus på de ihærdige gnavere, som flere steder i det vestjyske har raseret lodsejeres jorde med sit dæmningsbyggeri.

Naturstyrelsen har endnu ikke håndteret problemer forårsaget af bævere i Ringkøbing-Skjern Kommune, men det betyder ikke, at den langtandede fætter ikke holder til i området.

- Der er ikke så mange, men der er nogle. Det bedste sted, hvis man vil se dem, er ved præstegården ved Nørresø i Vedersø. Der har der været bævere i en del år. Ellers er det lidt sporadisk i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor de er. Der har været konstateret bævere flere steder, men hvor mange der er, og hvor de bor henne og hvordan og hvorledes, ved vi ikke med sikkerhed, siger Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland.

Foruden Nørresø har Henning Fjord Aaser fået meldinger om bævere en del andre steder i kommunen.

- Der har været set nogle på Borris Skydeterræn i Omme Å. Der har også været fotograferet bævere i selve Skjernåen. Men de steder, der har været flest observationer på dem, har været helt inde ved Give (Mellem Vejle og Herning, red.) højt oppe i Skjern Å-systemet.

- Jeg har ikke set det ved selvsyn, men der er nogle, der mener at have set bævergnav ved Madum Å. Nogle mener også at have set det ved Tim å, men det har jeg heller ikke selv set. Der har været og er måske også stadig ved Ejstrup Bæk. Det kan godt være, der er flere, men vi ved det ikke med sikkerhed, siger han.

Annonce

Bævere

  • Bæveren er Europas største gnaver
  • I 1999 blev 18 bævere indfanget ved Elben i Tyskland og udsat ved Klosterheden
  • I 2009 og 2010 blev 14 bævere udsat i Nordsjælland ved Dronningholm Mose og Arresø
  • Bæveren må i dag ikke reguleres

Flere familier hertil

Det er noget nyt, at bæverne huserer i kommunen. Den flittige konstruktør uddøde i Danmark for mere end 1000 år siden, men blev i 1999 genindført i landet, da Naturstyrelsen udsatte 18 bævere ved Flynder Å-systemet ved Klosterheden i det nordvestjyske.

Her er de 18 bævere blevet til mellem 240 og 270, estimerer forskere fra Nationalt Center fra Miljø og Energi hos Aarhus Universitet i et nyere notat.

Der er indtil videre blot en enkelt Ringkøbing-Skjernsk bæverfamilie. Den holder ifølge Henning Fjord Aaser til ved Kaj Munks Præstegård i Vedersø, hvor der er fundet et bæverbo.

- I Nørresø er der en familie. Hvor meget den hænger sammen med den familie, der bor i Husby Sø, ved vi ikke. Og vi ved heller ikke, om der er en eller flere familier i Husby- og Nørresø, men der er formodentlig to. Det er mit bedste bud, siger han og påpeger, at bæverfamilien i fremtiden vil få selskab af endnu flere rundt om i kommunen:

- Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter, siger han.

Her har en bæver været på visit uden for kommunen i den nordlige del af Vestjylland. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alt udsolgt midt i corona-hjemsøgelsen

Dagens gode lokale erhvervsnyhed i går var, at Lalandia nu har solgt samtlige 440 feriehuse i den kommende feriepark i Søndervig. Nogle af os husker sikkert, hvordan de første ferieparkplaner i Søndervig blev stoppet af finanskrisen i 2008, og det tog årevis og et gigantisk benarbejde fra projektmager Keld Hansens side at få pustet nyt liv i projektet igen. Sådan ser det heldigvis ikke ud til at ende denne gang. Ingen af os ved, hvor landet lander økonomisk, når corona-krisen engang er slut; sjovt bliver det ikke, så meget er sikkert. Men folk har altså ikke mistet modet til at investere i feriehusprojektet i Søndervig, og det er positivt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at projektet bliver gennemført, og det er endnu vigtigere, end det var før coronakrisen; det vil tilføre turismen i vort område et kvalitetsløft, vi får brug for i efter-corona-verdenen. Lalandia vil være endnu en grund til at vælge at tage på ferie i vort område frem for andre steder. For det andet bidrager Lalandia-byggeriet og de investeringer i infrastrukturen i området, som det medfører, til at skabe aktivitet i lokalsamfundet, både i byggefasen og i den efterfølgende driftsfase. Det er vigtigt, for vi må regne med, at arbejdsløsheden stiger voldsomt, i alt fald i en periode, og derfor har vi brug for alle de arbejdspladser, vi kan skaffe. For det tredje - og det er ikke det mindst vigtige - vil synet af, at der sker noget, at der er gang i byggeaktiviteterne, være med til at løfte optimismen og troen på, at samfundet ikke er kastet ned i en afgrundsdyb depression. Noget af det mest nedslående ved finanskrisen i 2008 var netop, at alt i en periode gik i stå. Der er ingen grund til at besmykke virkeligheden. Lige nu står vi midt i den værste krise, økonomisk og sundhedsmæssigt, nogen af os kan huske. Hvordan verden ser ud på den anden side af tunnellen, ved vi selvsagt ikke. Derfor er det også så vigtigt at glæde sig over det, der trods alt peger hen imod fremtidig vækst og udvikling i vort område. Hvem ved - måske god plads og masser af frisk luft fremover vil være et af de bedste turistmæssige salgsargumenter. Det kan vi alt fald byde på her i Naturens Rige.

Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce