Annonce
Ringkøbing

Kommer Nolde-maleri til 10 millioner overhovedet hjem?

Sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard håber, at Emil Nolde-billedet vender tilbage til Ølstrup. Foto Jørgen Kirk

I Ølstrup er der stor glæde over, at kirkens Emil Nolde-maleri er fundet. Nu håber man på, at det overhovedet er muligt at få det hjem.

Ølstrup: Onsdag var der stor jubel i Ølstrup. Her kom det frem, at det Emil Nolde-maleri, der i marts 2014 blev stjålet fra byens kirke, er dukket op. I Tyskland.

Torsdag morgen var der stadig massiv glæde hos præst i Ølstrup Kirke Inge-Dorthe Kaasgaard, der ikke kan vente med at se maleriet igen. Et maleri, der regnes for at have en værdi af omkring ti millioner kroner.

Det store spørgsmål er dog klart. Hvad skal der ske nu?

- Vi ved faktisk overhovedet ingenting. Vi blev ringet op af politiet i går med nyheden om, at maleriet var fundet. For halvanden måned siden ringede politiet, fordi de ville drøfte noget med os, der var meget hemmeligt. Vi er så glade, og nu skal det bare hjem, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Annonce

Kommer Nolde hjem til Ølstrup?

"Middag i Emmaus" er navnet på det maleri, der indtil 2014 var at finde på altertavlen i Ølstrup Kirke. Her skal det gerne tilbage at hænge, men kommer det overhovedet til at ske?

- Vi vil rigtig gerne have billedet hjem, men det er måske helt ude af vores hænder. Vi har fået en afgørelse fra forsikringen efter tyveriet, så vi ved ikke, hvad der skal ske på den front. Vi ved heller ikke, om Nationalmuseet eller Nolde-museet i Tyskland vil forhindre os i at få det, nu hvor det har været stjålet, fortæller Inge-Dorthe Kaasgaard.

Årsagen til det er, at maleriet ved tyveriet i 2014 formentlig blev stjålet ved højlys dag. Der skal derfor arbejdes heftigt på, at man kan sikre Emil Noldes værk, hvis det vender hjem:

- Det vil være dumt at lukke kirken af. Der kommer mange turister for at se på maleriet, og folderne med Emil Nolde går som varmt brød. Kommer det tilbage, skal vi på en eller anden måde sikre det. Der er mange muligheder, for dengang det blev stjålet, fik vi flere henvendelser fra folk, der havde bud i forhold til sikring. Nu må vi se, hvad der sker, udtaler præsten.

En del af byens DNA

Præst Inge-Dorthe Kaasgaard håber stærkt på, at kirken får lov at få maleriet hjem. Det er nemlig af helt afgørende betydning for byen:

- Vi synes jo, at det er en del af vores DNA, siger præsten og understreger:

- Dengang det blev stjålet, følte alle i byen, at det var et overgreb. Ingen havde nogensinde troet, at det kom hjem, men politiet har kæmpet siden tyveriet. Det er vi benovet over og har kæmpe ros til dem.

Skader på maleriet

Om Middag i Emmaus kommer hjem til Ølstrup er ikke det eneste, der skaber panderynker på en ellers glædelig torsdag i kirken.

Selvom man skulle få lov at få det hjem, venter der nemlig et stort arbejde i at renovere maleriet, der ifølge Inge-Dorthe Kaasgaard ikke har fået den bedste behandling af tyvene:

- Det har siddet i en ramme, som det er blevet hevet ud af. Vi har set det rullet ud på gulvet gennem et billede, og der er desværre skader på det. Vi håber at have det i Danmark inden for den nærmeste fremtid, så vi kan komme til at se det. Når det sker, skal vi tale med Nationalmuseet eller Nolde-museet omkring muligheder for restaurering, slutter hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Kvinde hørte tyv luske rundt

Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Vestjylland

Mand omkommet i drukneulykke

Annonce