Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Karina Winkler. Foto.Jørgen Kirk

Grundlovsdag og Grundlovsfest hænger unægtelig sammen, og med borgere fra Tarm vil vi skabe rammerne og fejre fællesskabet samt demokratiet den 5. juni i Anlægget ved Skjern Kirke.

Da jeg spurgte min datter; "Hvis du skulle skrive en klumme om Grundlovsdag, hvad ville du så skrive?" svarede hun "Taler du om den første Grundlov?" og jeg blev lidt paf. Men hun har jo ret. Når vi sidder rundt om middagsbordet og har diskussioner om stort og småt, så referere vi jo aldrig til Grundloven.

Grundloven er fundamentet for det samfund, vi kender, og som vi lever i, og den har været det lige siden 1849. Det er tankevækkende, at den kun er blevet ændret to gange. Første gang i 1915, hvor kvinderne fik deres stemmeret. Det blev betragtet som en radikal ændring, hvilket det jo også var. At det skulle tage så lang tid, kan jeg godt undre mig over. I dag er det en rettighed, som vi tager for givet modsat i andre lande, hvor man stadig kæmper for at få ret til at stemme og bestemme over eget liv.

I Danmark har vi nogle demokratiske rettigheder, som vi skal værne om. Retten til at ytre sig, religiøs frihed, retten til at samles i foreninger og så videre. Og her må jeg nok give Messerschmidt ret - selvom det gør lidt ondt - at det er vigtigt at italesætte Grundloven og de danske værdier, som præger vores levevis.

I vores område er foreningslivet stort, og vi samles i små og store foreninger. Her har vi vedtægter, der bestemmer hvad vi må og ikke må. Her afholdes der generalforsamlinger, som sikrer, at alle har mulighed for at blive hørt og få indflydelse på de beslutninger, som kan komme til at påvirke ens liv. Det er noget vi måske ikke værdsætter og tager lidt for givet, men det er ikke en selvfølge.

Derudover nærmer folketingsvalget sig, og igen får vi mulighed for at få indflydelse på hvem, der skal sætte retningen for det samfund, som vi ønsker at leve i. Afhængig af hvor man står rent politisk, så har vi jo forskellige opfattelser af, hvor vi ønsker at bevæge samfundet henimod. Men grundlæggende er vi forhåbentlig enige i, at alle har ret til at stemme, til at ytre sig og til at mødes i forskellige forsamlinger og så videre.

Det er ikke noget, man bare skal tage for givet, og det er derfor vigtigt at italesætte dette over for vores børn og nye medborgere, som kommer fra andre samfund, der måske ikke ligner vores, og som i nogle tilfælde kan adskille sig væsentligt fra det, som vi kender. Når man vælger at blive borger i vores land - det er jo også et valg - så er der kulturelle forskelle, herunder værdier, som kan adskille sig fra de danske, men så er det jo vores opgave at vise og inddrage andre i vores demokrati og på den måde bevare det, som er vigtigt for os.

En måde at vise det på er på Grundlovsdagen og ved at fejre det med en folkefest for alle grupper - uden hensyn til religion og politisk ståsted. Her byder vi op til fest i anlægget. Her er der plads til alle, og alle er velkommen til at fejre Grundlovsdagen med os. Tarm-borgere vil gå i samlet flok - over åen - til Skjern, og de tager årets vandbærer med. En borger, som har arbejdet for at fremme fællesskabet mellem Tarm og Skjern. Selve Grundlovstaleren er på plads, og der vil være sang og dejlig musik fra VGT i Tarm, Gymnastikopvisning fra DHE, tovtrækkeri over åen og spejderne vil være der for at bygge et tårn.

Så kom glad og brug et par timer med os og vi håber, at du vil tage en Skjern- eller Tarm-ven med, og at vi sammen får genoplivet Grundlovsfesten og gør dagen til en festdag.

Så kom glad og brug et par timer med os og vi håber, at du vil tage en Skjern- eller Tarm-ven med, og at vi sammen får genoplivet Grundlovsfesten og gør dagen til en festdag.

0/0
Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål