Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Karina Winkler. Foto.Jørgen Kirk

Grundlovsdag og Grundlovsfest hænger unægtelig sammen, og med borgere fra Tarm vil vi skabe rammerne og fejre fællesskabet samt demokratiet den 5. juni i Anlægget ved Skjern Kirke.

Da jeg spurgte min datter; "Hvis du skulle skrive en klumme om Grundlovsdag, hvad ville du så skrive?" svarede hun "Taler du om den første Grundlov?" og jeg blev lidt paf. Men hun har jo ret. Når vi sidder rundt om middagsbordet og har diskussioner om stort og småt, så referere vi jo aldrig til Grundloven.

Grundloven er fundamentet for det samfund, vi kender, og som vi lever i, og den har været det lige siden 1849. Det er tankevækkende, at den kun er blevet ændret to gange. Første gang i 1915, hvor kvinderne fik deres stemmeret. Det blev betragtet som en radikal ændring, hvilket det jo også var. At det skulle tage så lang tid, kan jeg godt undre mig over. I dag er det en rettighed, som vi tager for givet modsat i andre lande, hvor man stadig kæmper for at få ret til at stemme og bestemme over eget liv.

I Danmark har vi nogle demokratiske rettigheder, som vi skal værne om. Retten til at ytre sig, religiøs frihed, retten til at samles i foreninger og så videre. Og her må jeg nok give Messerschmidt ret - selvom det gør lidt ondt - at det er vigtigt at italesætte Grundloven og de danske værdier, som præger vores levevis.

I vores område er foreningslivet stort, og vi samles i små og store foreninger. Her har vi vedtægter, der bestemmer hvad vi må og ikke må. Her afholdes der generalforsamlinger, som sikrer, at alle har mulighed for at blive hørt og få indflydelse på de beslutninger, som kan komme til at påvirke ens liv. Det er noget vi måske ikke værdsætter og tager lidt for givet, men det er ikke en selvfølge.

Derudover nærmer folketingsvalget sig, og igen får vi mulighed for at få indflydelse på hvem, der skal sætte retningen for det samfund, som vi ønsker at leve i. Afhængig af hvor man står rent politisk, så har vi jo forskellige opfattelser af, hvor vi ønsker at bevæge samfundet henimod. Men grundlæggende er vi forhåbentlig enige i, at alle har ret til at stemme, til at ytre sig og til at mødes i forskellige forsamlinger og så videre.

Det er ikke noget, man bare skal tage for givet, og det er derfor vigtigt at italesætte dette over for vores børn og nye medborgere, som kommer fra andre samfund, der måske ikke ligner vores, og som i nogle tilfælde kan adskille sig væsentligt fra det, som vi kender. Når man vælger at blive borger i vores land - det er jo også et valg - så er der kulturelle forskelle, herunder værdier, som kan adskille sig fra de danske, men så er det jo vores opgave at vise og inddrage andre i vores demokrati og på den måde bevare det, som er vigtigt for os.

En måde at vise det på er på Grundlovsdagen og ved at fejre det med en folkefest for alle grupper - uden hensyn til religion og politisk ståsted. Her byder vi op til fest i anlægget. Her er der plads til alle, og alle er velkommen til at fejre Grundlovsdagen med os. Tarm-borgere vil gå i samlet flok - over åen - til Skjern, og de tager årets vandbærer med. En borger, som har arbejdet for at fremme fællesskabet mellem Tarm og Skjern. Selve Grundlovstaleren er på plads, og der vil være sang og dejlig musik fra VGT i Tarm, Gymnastikopvisning fra DHE, tovtrækkeri over åen og spejderne vil være der for at bygge et tårn.

Så kom glad og brug et par timer med os og vi håber, at du vil tage en Skjern- eller Tarm-ven med, og at vi sammen får genoplivet Grundlovsfesten og gør dagen til en festdag.

Så kom glad og brug et par timer med os og vi håber, at du vil tage en Skjern- eller Tarm-ven med, og at vi sammen får genoplivet Grundlovsfesten og gør dagen til en festdag.

0/0
Annonce
Leder For abonnenter

Vi be'r guderne om godt vejr

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: Skønhed og fald

Læserbrev

Tobak og farvel: Min far røg sig ihjel som 42-årig

Læserbrev

Besparelser på handicapområdet er ikke i orden

Klumme

Folkets flag

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lad de bedste få tjansen - uanset køn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Leder

Tillykke med de 800 år, Dannebrog. Hvad betyder flaget for dig?

Læserbrev

En meget speciel valgkamp: Hvad forstår vi egentlig ved trosfrihed?

Leder For abonnenter

En Paludan på stemmesedlen er et sundhedstegn

Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Mere grøn energi, men frihold det åbne land for solcelleparker