Annonce
Indland

Kommentatorer: Ny KD-formand er bedre til at sælge politikken

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ny formand for Kristendemokraterne får ros, men partiet kommer næppe i Folketinget, vurderer kommentatorer.

Selv om Kristendemokraternes nye midlertidige formand, Isabella Arendt, har fået meget ros og opmærksomhed, får partiet svært ved at komme Folketinget.

Det vurderer politiske kommentatorer, efter at den hidtidige formand, Stig Grenov, mandag har bedt om orlov i fire uger som følge af et stort arbejdspres.

- Hun er ny, ung, ser godt ud og kommunikerer stærkt. Hun er et frisk pust til Stig Grenov, som har virket træt, og som vi har set på gennem flere valg, siger Thomas Funding, politisk redaktør hos Avisen Danmark.

Den 26-årige Isabella Arendt har frem til nu været partiets næstformand.

Hun har været relativt ukendt i den brede offentlighed, men fik blandt politiske iagttagere meget ros for sin optræden i en partilederrunde på TV2 i tirsdags, hvor hun afløste en syg Stig Grenov.

- Hun gjorde det rigtig godt, men man skal passe på med at tro, at det flytter rigtig mange vælgere, at man får tre minutters taletid på nationalt tv, siger Thomas Funding.

Samme vurdering kommer fra politisk kommentator Jarl Cordua, der tvivler på, at skiftet på formandsposten er nok til at få partiet i Folketinget.

Hos Ritzau Index, et vægtet gennemsnit af en stribe meningsmålinger, ligger partiet til 1,2 procent af stemmerne og har derfor et stykke op til de 2,0 procent, der vil få partiet i Folketinget.

Jarl Cordua peger på, at partiet går til valg på en rød politik på emner som velfærd, udlændinge og klima.

- Man har rød politik på hylderne, men peger alligevel på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister. Hvis man er optaget af de bløde emner, er der en håndfuld røde partier at stemme på.

- Kristendemokraterne appellerer til en smal gruppe. Typisk har deres vælgere en baggrund i landets missionshuse, siger Jarl Cordua.

Thomas Funding vurderer, at partiet skal satse hårdt på at markere sig på udlændingeområdet.

- De skal satse på de borgerlige vælgere, der har fået nok af hele tiden bare at ville stramme udlændingepolitikken, men gerne vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

- Kristendemokraterne kan måske blive en ventil for de vælgere, der ikke er trygge ved at stemme på eksempelvis De Radikale, da det formentlig vil betyde Mette Frederiksen (S) som statsminister, siger Thomas Funding.

Kristendemokraterne er ikke blevet valgt til Folketinget siden valget i 2001, hvor partiet fik fire mandater.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce