Annonce
Erhverv

Kommentator: Udsigt til mere erhvervspolitisk protektionisme i Polen

Valgsejren for nylig til Lov og Retfærdighed med lederen Jaroslaw Kazcynski i spidsen vækker bekymring både i Bruxelles, hvor den polske regering længe har været i konflikt med EU-systemet, og hos den danske Polen-kommentator Jens Mørch. Foto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix

POLEN: Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) fik absolut flertal i Underhuset ved det polske parlamentsvalg 13. oktober.

Det kommende præsidentvalg til maj kan dog skubbe til magten igen. Polen-eksperten Jens Mørch peger her på, hvilken retning valgresultatet sender landet i:

- Præsidenten har stor magt i Polen og kan blokere for parlamentet, men hvis Andrzej Duda og PiS beholder præsidentposten, så ser det sværere ud for alle udenlandske selskaber i landet. Regeringen er generelt fjendtlig over for fremmede virksomheder, fordi de først og fremmest fokuserer på polske interesser og at få gang i polsk industri. Det fremgår af deres valgprogram, og derfor er der udsigt til, at den erhvervpolitiske protektionisme vil fortsætte.

- Mange danske virksomheder i Polen fremstår i dag som polske, så det vil især være nye virksomheder udefra, der vil blive ramt. Hvis jeg sad i en virksomheds stol og overvejede at udvide til Polen, så ville jeg derfor vente, til vi ved, hvordan det ender.

Jens Mørch er redaktør af netavisen Polennu.dk, ofte anvendt som kommentar om polske forhold og forfatter til bogen "Balladen i Gdansk - vejen til et nyt Europa" om Polens nyere historie.

Polen er desuden på flere områder på kant med EU. Det drejer sig blandt andet om retsstatsprincippet og uafhængige domstole, pressefrihed og fælles mål for klimapolitikken.

Annonce
Hvis jeg sad i en virksomheds stol og overvejede at udvide til Polen, så ville jeg derfor vente, til vi ved, hvordan det ender.

Jens Mørch, redaktør af Polennu.dk om den politiske situation i Polen.

Fem polske benspænd på danske virksomheder

 1. Forbud mod pelsdyravl

  I 2018 fremsatte kræfter i regeringspartiet PiS et ønske om et forbud mod pelsdyravl i Polen.

  Det skabte rystelser hos blandt andet Hedensted Gruppen A/S, som driver produktionsvirksomhed i Goleniów nær Szczecin og har stort forhandlernetværk i landet. Forslaget blev taget af bordet i første omgang, men det kan blive aktuelt igen efter parlamentsvalget 13. oktober, hvor Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fik flertal i Underhuset.

 2. Stop for udenlandsk jordbesiddelse

  Et ønske om at fastholde polsk landbrugsjord på polske hænder vil kunne ramme blandt andet det danskejede megalandbrug Goodvalley, som gør sig på østeuropæiske marker.

  Goodvalley etablerede sig i Polen for 25 år siden - i 1994 - og består i dag af 34 svinefarme, ni biogasanlæg, et slagteri og forædling, 10 foderfabrikker og kornlagre, to kvæggårde og seks markbrugscentre i Polen, Rusland og Ukraine. I både Polen og Ukraine var selskabet i 2018 den næststørste svineproducent.
 3. Ingen vindmøller på land

  Polen sværger fortsat til kul som den mest fremherskende kilde til energi. For første gang siden 1994 sat Polen sat gang i byggeriet af en ny kulmine, og så sent som i september afviste Polen overfor EU at forpligte sig til fælles europæiske ambitioner på klimaområdet.

  Samtidig har den polske regering sat en effektiv stopper for byggeriet af anlæg til vindkraft - herunder vindmøller - på land ved at stille særligt strenge krav til afstand og afregning. Det bremser vækstpotentialet for den danske sektor for grøn energi.

 4. Stram lukkelov

  Regeringen i Polen er indført et forbud mod søndagsåbent for store virksomheder i detailhandlen i det katolske land. Det rammer blandt andet udenlandske butikskæder, herunder danske Jysk og Netto.

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) stod fast på loven under valgkampen. Beslutningen har efter sigende været medvirkende til, at den britiske detailhandelskæde Tesco er i gang med at afhænde alle aktiviteter i Polen.

 5. Ambulancer på egne hænder

  Den polske regering har besluttet af hjemtage ambulancetjenesten og i stedet drive det selv. Planen står til at blive eksekveret i 2020 og giver udfordringer for Falck, der etablerede sig i Polen tilbage i 1993, og har ifølge sin hjemmeside 3600 ansatte i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Grib bolden til håndboldens dag

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Annonce