x
Annonce
Danmark

Kommentator: Nu skal regeringen levere på velfærdsløfter

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Denne uges møde med kommuner og regioner bliver den første egentlige forhandling for den nye regering.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den socialdemokratiske regering har ifølge kommentator Noa Redington fået en drømmestart, siden regeringen blev dannet i slutningen af juni. Men nu banker virkeligheden og løfterne for alvor på døren.

Det gør den i de kommende forhandlinger med kommuner og regioner om økonomien for 2020. Milliarder er på spil, og det vil kræve endnu flere at levere på løftet om, at regeringen vil sikre et løft af velfærden

- Det er den første egentlige forhandling for den nye regering.

- Og det er vidst ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet lovede en hel del på velfærden i valgkampen.

- Det er nu, der skal leveres, og kommunerne skal nok forstå at tage sig dyrt betalt for at lave en aftale. Så det bliver ikke let, siger politisk kommentator Noa Redington om de kommende forhandlinger.

Forud for forhandlingerne, der starter onsdag, har Kommunernes Landsforening meldt ud, at et løft af velfærden vil kræve et "betydeligt milliardbeløb".

Danske Regioner har meldt ud, at man skal bruge minimum to milliarder kroner ekstra - og gerne mere - for at kunne levere et reelt løft i sundhedsvæsnet.

Og på Christiansborg har regeringens støttepartier også mærkesager, der vil koste penge, når finansloven skal forhandles på plads til efteråret.

- Det bliver svære forhandlinger, for de er også første etape af finansloven. Og de forhandlinger bliver ikke for småbørn, for der er mange løfter, der skal indfris.

- Radikale vil have penge til lærere, SF vil have penge til pædagoger, og Socialdemokratiet vil have penge til sundhedsvæsnet. Og den barske sandhed er, at der er ikke særligt mange penge i de offentlige kasser, siger Noa Redington.

Om de kommende forhandlinger skriver finansminister Nicolai Wammen (S):

- Med økonomiforhandlingerne og finanslovsforhandlingerne vil vi samlet prioritere at ansætte mere personale til pleje, omsorg og nærvær.

- Men flere penge gør det ikke alene. Det handler også om at bruge dem klogt og sikre, at en større del føres ud i kernevelfærden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce