forside

Kommentator: Læger og sygeplejersker afgør folketingsvalg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har med hvert deres sundhedsudspil delt befolkningen.

Løkke skal overbevise sundhedssektoren om at ville arbejde under regeringens reform, siger Hans Engell.

Læger, sygeplejersker, sosu'er og pædagoger bliver afgørende ved det kommende folketingsvalg.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

Medlemmerne i de store faggrupper skal til valget beslutte, om de vil arbejde under regeringens sundhedsreform eller Socialdemokratiets sundhedsudspil.

- Sundhedssektoren er en af Danmarks største arbejdspladser, og derfor er der mange vælgere heri. De ligger typisk i midten og svinger meget mellem rød og blå blok, siger Hans Engell.

Mens Lars Løkke Rasmussen og regeringen vil nedlægge regionsrådene og flytte enklere opgaver fra hospitaler til nye sundhedscentre, vil Mette Frederiksen og Socialdemokratiet bevare regionsrådene og skabe nærhospitaler.

Begge vil sikre flere varme hænder.

Ifølge Hans Engell er Lars Løkke Rasmussen ved at få overbevist lægerne om, at regeringens reform er den rigtige.

Lægerne mener, at Socialdemokratiets udspil er en tilbagerulning - en "Morten Korch-model", siger Hans Engell.

Anderledes svært står det til med sygeplejerskerne og FOA-medlemmerne.

Sygeplejerskerne er stærkt kritiske over for regeringens plan, men også over for Socialdemokratiets. FOA hælder mest til S, siger Hans Engell.

Trods en hård start for Venstre, er Hans Engell ikke i tvivl om, at det godt kan lykkes for Lars Løkke Rasmussen at få vendt befolkningen til at synes om regeringens reform.

- Løkke er i hus med opbakning fra lægerne og en nogenlunde opbakning fra sygeplejerskerne, siger Hans Engell.

- Mette Frederiksens plan er nemmere at forklare, men spørgsmålet bliver, om folk ikke gerne vil have noget nyt. De fleste patienter mener ikke, at det fungerer lige nu, siger han.

Ud over splittelsen i sundhedssektoren er den generelle befolkning også i tvivl.

Ritzau har i samarbejde med Voxmeter spurgt danskerne, om de er enige eller uenige i, at regeringens reform vil forværre sundhedsvæsnet.

Her svarer 30 procent, at de er enige, mens 25 procent svarer, at de er uenige. Hele 45 procent er "hverken enige eller uenige" eller svarer "ved ikke".

Thomas Funding, politisk redaktør hos Avisen Danmark, mener, at Lars Løkke Rasmussen skal skyde valget så længe som muligt.

- Regeringens sundhedsreform har ikke været god for ham, og jeg har svært ved at se, hvordan han kan redde det tabte. Det er dog et tegn på, at han vil skyde valget så langt, han kan, siger Thomas Funding.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk For abonnenter

En have med masser af krinkelkroge - men man skal både kunne kigge ind og ud

Erhverv

STS dyrker tæt samarbejde med virksomheder

Navne

Museumsdirektør: Fisk og fritter ved havet - sammen med Ghita Nørby

Erhverv

Et smedejob er også noget for kvinder

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

ØSB A/S har vækstet kraftigt i 2018

Leder For abonnenter

Bøhtosserne og de sande demokrater

Spalte op og spalte ned er der blevet skrevet om koranafbrændings-tossen. Du ved; ham der fuldt bevidst går efter at lave sine demonstrationer på måder og på steder, hvor hans iskolde og desværre alt for ofte ganske korrekte kalkule er, at bål-og-brand-tosser vil gribe den kærkomne anledning til at lade sig krænke så tilpas meget, at det efter deres indskrænkede verdensopfattelse berettiger til larm i gaden. Og dermed får bål-og-brand-tosserne på imponerende vis bekræftet koranafbrændings-tossens pointe - hvis ellers pointe ikke kan siges at være et alt for pænt ord for den verdensopfattelse, som hadprædikanter af alle farver abonnerer på. Faktisk er der både sagt og skrevet mere end rigeligt om Rasmus Paludan. Derfor er hovedpersonerne i disse linjer ikke hverken den ene eller den anden part i bøhtosse-krigen. Det handler tværtimod om demokratisk forståelse ført ud i en ualmindeligt fornem praksis - og om et par seje gutter fra Holstebro, Abbas Maanaki og Ergin Dogan. De to stod bag et vellykket arrangement i Trekanten i Holstebro, hvor de fik beboerne til at samles om pizza, fodbold og lørdagshygge i stedet for at stille op som medvirkende i provokatørens omrejsende cirkus, der var varslet til at ankomme til byen en lørdag i april. Dermed faldt det sture, sture provkationsnummer til jorden med et stille plask - ganske som den slags har fortjent. Maanaki og Dogan er begge som teenagere kommet i ungdomsklubben Jættehøj og forklarer, hvordan værdierne, de lærte der, var afsæt for deres fredelige moddemonstration: Rasmus Paludan skulle have lov at bruge sin ytringsfrihed til at sige, hvad han ville - men de to brugte deres ytringsfrihed til at argumentere for, at alle lod ham stå alene med sine provokationer og sin dyre politibeskyttelse. En beskyttelse, som der i Holstebro ikke blev den fjerneste brug for. Missionen lykkedes nemlig over al forventning, og der var efterfølgende stor ros fra politikommissær Lilian Jensen, som i Dagbladet Holstebro erklærede sig "pavestolt af den præventive indsats, vi så fra beboerne". Hvor ville det dog være fantastisk, hvis 'Holstebro-modellen' kunne brede sig til andre steder i landet. Københavnske Nørrebro kunne for eksempel lære en hel del. Som Ergin Dogan siger: "Det, Rasmus Paludan står for, er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål." Jeg tror, Ergin Dogan har ret - og siger tak til ham, til Abbas Maanaki og til lærere og pædagoger som dem i ungdomsklubben Jættehøj, fordi de på forbilledlig vis formår at vise, hvad demokrati vil sige i virkelighedens verden.

Kultur

Se billederne: En populær påsketradition - traktorerne trak folk til

Erhverv For abonnenter

Unge står i kø for at blive lærlinge hos VM Tarm

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan forgylder du din forening: Ni gode råd til fondssøgning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Foreningshus købte professionel fundraiser for at rejse millioner