Annonce
Rejser

Kommentar: Tag kun en lille bid af L.A. og bliv gladere

Man keder sig aldrig i Venice Beach, for ikke mindst på stranden er der altid et eller andet at kigge på. Foto: Matteo Paganelli/Wikimedia Commons
Annonce

Englenes By, Dream City, City of Flowers and Sunshine, The Big Orange - eller bare L.A.

Los Angeles på den amerikanske vestkyst fascinerer folk over hele verden. Har man adgang til et fjernsyn, kan man næste ikke undgå at se filmscener fra den californiske by, USA's næststørste efter New York. Ofte glamourøse scener, og sådan vil de fleste lokale selvfølgelig også gerne se deres by.

Som turist i Los Angeles kan man dog ikke undgå at bemærke, at ikke alle har succes med at tjene kassen, og måske fylder synet af trøstesløse, nedslidte boligområder mere end rimeligt i mit hoved, men på bundlinjen står, at trods seks-syv korte besøg i byen har jeg ikke haft oplevelser, der tilsammen har gjort, at jeg absolut må tilbage. Det er en by, jeg flyver til for at komme til andre steder i det vestlige USA.

Sagen er nemlig, at konkurrencen på flyruter mellem en række europæiske hovedstæder og Los Angeles er så hård, at man ofte kan købe en returbillet til omkring 3000 kroner inklusive bagage og endnu mindre, hvis man kan klare sig med en kabinekuffert. Få byer i USA er billigere at flyve til, selv om distancen er meget kortere.

På det seneste har jeg læst både bøger og artikler om Los Angeles, og jeg er kommet til den konklusion, at jeg har "angrebet" byen på den helt forkerte måde, men sikkert ikke ulig de fleste andre turister: Vi kommer med en liste over attraktioner, vi vil se eller opleve, men uden tanke for, hvor ufattelig stor byen er. Tiden går med transport, frustrationer over at holde i kø på sekssporede motorveje og at finde parkering, når man endelig når frem til målet.

Los Angeles har ikke som europæiske storbyer et veldefineret centrum af den simple grund, at den består af en masse småbyer, som er vokset sammen, og som er forbundet af et kolossalt motorvejsnet. Så fidusen er - tror jeg - at man på forhånd skal beslutte sig for at besøge en eller to småbyer, der kan have navne som Hollywood eller Beverly Hills for nu at tage de to bedst kendte. Find et hotel midt i den lille by - så kan man gå eller cykle rundt til det hele og spilder ikke tiden på transport.

Jeg vil selv vælge Venice, og nej, det er ikke et insider-tip, for stranden er den mest populære i hele Los Angeles, og hundredtusinder af turister kommer hvert år forbi, men byen på otte kvadratkilometer tilbyder bare så meget inden for kunst, kultur, shopping, restauranter, barer og underholdning, at den er svær at komme uden om.

Jeg vil kunne lade mig underholde gratis en hel dag fra tidlig morgen til sen aften på den to en halv kilometer lange Venice Beach Boardwalk, hvor alt kan ske, og hvor alt sker. En 75-80-årig på rulleskøjter i noget, der mest ligner klovnetøj, og med kæmpesolbriller smykket med glimmer, tryllekunstnere, jonglører, unge og gamle, der kommer alene for at vise sig frem, bodybuilderne i den udendørs Muscle Beach Gym, hvor Arnold Schwarzenegger trænede, da han var stærk mand på film - det giver ikke mening at remse op, men kom selv og lad dig overraske.

I øvrigt: Hvis man alligevel skal holde formen ved lige, koster det blot 10 dollar (under 70 kroner) for heldagsadgang til Muscle Beach Gym, verdens formentlig mest berømte udendørs fitnesscenter, hvor man kan svede med udsigt til Stillehavet.

Venice var tænkt som et mini-Venedig med kanaler og gondoler, men planen blev aldrig fuldført. Til gengæld blev byen noget helt andet, og det skal vi måske ikke være så kede af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce