forside

Komiker er førende præsidentkandidat i Ukraine

20 procent af ukrainerne vil ifølge en meningsmåling stemme på komikeren og skuespilleren Volodymyr Zelenskij ved præsidentvalg i næste måned.

Komikeren Zelenskij spiller Ukraines præsident i en tv-serie. Nu er han favorit til vinde præsidentvalg.

Som komiker har Volodymyr Zelenskij de seneste tyve år imiteret Ukraines politikere. I en populær tv-serie har han sågar spillet rollen som landets præsident. Nu er han favorit til at overtage rollen i virkeligheden.

I en meningsmåling fra sidste måned sagde omkring 20 procent af de adspurgte, at de ville stemme på komikeren.

Meningsmålingen gav den tidligere premierminister Julia Timosjenko næstflest stemmer (18 procent) og Ukraines nuværende præsident, Petro Porosjenko,tredjeflest stemmer (15 procent).

I alt 44 har meldt deres kandidatur til næste måneds præsidentvalg. Det er det højeste antal kandidater nogensinde. Observatører forventer derfor et tæt valg.

- På dette tidspunkt er det umuligt at sige, hvem der faktisk vil vinde, udtaler USA's ambassadør i Ukraine, Kurt Volker.

Zelenskij er som komiker en populær mand. De seneste år har han vundet fans gennem sin rolle som Ukraines leder i den populære komedieserie "Sluga Narodu" ("Folkets tjener").

Zelenskij har også opnået tilslutning gennem sine politiske mærkesager. Han har udnyttet den gængse frustration over Ukraines politiske klasse og det langsomme reformtempo.

- Folk er trætte af den gamle garde, fortæller han i et interview ifølge det norske nyhedsbureau, NTB.

- Korruptionen er over alt. Vi må reducere virkningen, som den har på staten og på folks liv, fortæller han videre i interviewet. Her beskriver han sine planer for at standse folkeflugten ud af landet ved at øge lønninger og skaffe internet i landsbyerne.

Zelenskijs manglende politiske erfaring og hans tilknytning til milliardæren Igor Kolomoiskij, der betragtes som fjende af præsident Porosjenko, nævnes som hans største svagheder i kampen for præsidentposten.

Ukraine har været ramt af en kraftig nedgang i levestandarden, siden Rusland i 2014 invaderede Krim-halvøen og separationsopgøret i Øst-Ukraine startede.

Præsidentvalget finder sted den 31. marts. Hvis ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne, vil en anden valgrunde finde sted tre uger senere.

0/0
Hvide Sande

Håber på bedre vejr: Blæst og sandstorm kan drille sildefestival

Fodbold

Spjald scorede fem mål men fik kun uafgjort

Ringkøbing-Skjern

KD afviser at bruge kommunale penge til tre fyrtårns-events

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter

Erhverv For abonnenter

Få overblikket over VUC's problemer

Leder For abonnenter

Bøhtosserne og de sande demokrater

Spalte op og spalte ned er der blevet skrevet om koranafbrændings-tossen. Du ved; ham der fuldt bevidst går efter at lave sine demonstrationer på måder og på steder, hvor hans iskolde og desværre alt for ofte ganske korrekte kalkule er, at bål-og-brand-tosser vil gribe den kærkomne anledning til at lade sig krænke så tilpas meget, at det efter deres indskrænkede verdensopfattelse berettiger til larm i gaden. Og dermed får bål-og-brand-tosserne på imponerende vis bekræftet koranafbrændings-tossens pointe - hvis ellers pointe ikke kan siges at være et alt for pænt ord for den verdensopfattelse, som hadprædikanter af alle farver abonnerer på. Faktisk er der både sagt og skrevet mere end rigeligt om Rasmus Paludan. Derfor er hovedpersonerne i disse linjer ikke hverken den ene eller den anden part i bøhtosse-krigen. Det handler tværtimod om demokratisk forståelse ført ud i en ualmindeligt fornem praksis - og om et par seje gutter fra Holstebro, Abbas Maanaki og Ergin Dogan. De to stod bag et vellykket arrangement i Trekanten i Holstebro, hvor de fik beboerne til at samles om pizza, fodbold og lørdagshygge i stedet for at stille op som medvirkende i provokatørens omrejsende cirkus, der var varslet til at ankomme til byen en lørdag i april. Dermed faldt det sture, sture provkationsnummer til jorden med et stille plask - ganske som den slags har fortjent. Maanaki og Dogan er begge som teenagere kommet i ungdomsklubben Jættehøj og forklarer, hvordan værdierne, de lærte der, var afsæt for deres fredelige moddemonstration: Rasmus Paludan skulle have lov at bruge sin ytringsfrihed til at sige, hvad han ville - men de to brugte deres ytringsfrihed til at argumentere for, at alle lod ham stå alene med sine provokationer og sin dyre politibeskyttelse. En beskyttelse, som der i Holstebro ikke blev den fjerneste brug for. Missionen lykkedes nemlig over al forventning, og der var efterfølgende stor ros fra politikommissær Lilian Jensen, som i Dagbladet Holstebro erklærede sig "pavestolt af den præventive indsats, vi så fra beboerne". Hvor ville det dog være fantastisk, hvis 'Holstebro-modellen' kunne brede sig til andre steder i landet. Københavnske Nørrebro kunne for eksempel lære en hel del. Som Ergin Dogan siger: "Det, Rasmus Paludan står for, er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål." Jeg tror, Ergin Dogan har ret - og siger tak til ham, til Abbas Maanaki og til lærere og pædagoger som dem i ungdomsklubben Jættehøj, fordi de på forbilledlig vis formår at vise, hvad demokrati vil sige i virkelighedens verden.

Skjern

Laksene venter på slusen og bedre vejr

Ringkøbing-Skjern

Se de sandede billeder: Næsten som en dag i Sahara