Annonce
Mærkedage

Komik, parodier og brandbiler

Søren Rislund som konferencier på Smukfest i 2016. Søndag fyldte komikeren 70 år. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Rislund er især kendt for sit samarbejde med kollegaen Jan Monrad. Men han er også lidenskabeligt optaget af brandbiler. Søndag rundede han 70 år.
Annonce

70 Sig "Rislund", og mange danskere vil uvilkårligt svare "Monrad".

Så indgroet er den legendariske komikerduo Monrad & Rislunds navn, også efter at Søren Rislund mistede sin mangeårige scenemakker, Jan Monrad, der døde pludseligt i 2015.

Søren Rislund, også kendt under aliasset legetøjsgrosserer og quizmester Åge Brodtgård fra Pladderballe Nærradio, lever stadig. Og søndag fyldte han 70.

Jan Monrad og Søren Rislund mødte hinanden i 1.g på Frederiksberg Gymnasium og fandt fælles afsæt i platte vitser, sort humor og bramfri satire af varierende lødighed.

I 1974 dannede de sammen med Tømrerclaus og Mik Schack gruppen Totalpetroleum, der omkring 1977 blev til duoen Monrad & Rislund.

De har gennem årene haft et hengivent publikum, blandt andet på Damhuskroen i København, og udsendt flere end 30 albummer og videoer med musik, pjat og grovkornede parodier.

Allerede som 16-årig mistede Søren Rislund begge sine forældre, der døde af sygdom med et halvt års mellemrum.

- Sådan noget er omstyrtende for en ung mand, og det gjaldt om at finde nogle nye holdepunkter, så mit liv ikke faldt fra hinanden.

- Men jeg overlevede det bedre end mange, jeg har hørt og læst om siden, hvor det har været decideret traumatiserende, fortalte han i 2018 i magasinet Euroman.

Efter studentereksamen begyndte Rislund på historiestudiet ved Københavns Universitet i 1970, men droppede ud året efter.

Herefter arbejdede han som blandt andet postbud, indtil han fra 1979 gik fuldtids ind i underholdningsbranchen.

En af Sørens Rislunds store lidenskaber er brandvæsen og brandbiler, som han har udgivet en hel stribe bøger og holder foredrag om. Han har fra barnsben været selverklæret "brandnørd" og var med til at etablere Museet Danmarks Brandbiler.

Hjemmet i Borup på Midtsjælland rummer også en samling mundblæste flasker fra før 1927, fortalte han i 2010 i et interview med Jyllands-Posten.

- Jeg er en mand, der kommer til at holde af ting. Jeg skifter heller ikke bare mine biler ud. Dem har jeg gerne en 10-12 år.

- Jeg er nok en mand, der hænger ved. Jeg har for eksempel været chefkonferencier på Skanderborg Festival (Smukfest, red.) i 30 år, arbejdet sammen med Jan Monrad i over 30 år og været gift med min kone, Marianne, siden 1972. Jeg kan lide kontinuiteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Målmændene kiksede, da Skjern mistede sejren: Med flere redninger havde vi hevet den hjem

Annonce