Annonce
Debat

Kom nu - vis os, at vi er frygten overlegen, politikere

Annonce

På kant: Den første partilederdebat var i gang i Christiansborgs Vandrehal, hvor de vendte ryggen til Grundlovsmontren. Bag dem kunne det skarpe øje skimte dele af de fire kloge ord: Retsind, lovsind, frisind og storsind. Disse vigtige demokratiske grundprincipper som maleren Rasmus Larsen havde prentet ind i Vandrehallens frise i 1918 for at minde de folkevalgte om deres ansvar.

Et er, hvad man så. Noget andet er, hvad man hørte. Frygt for de fremmede. Frygt for klimaforandringerne. Frygt for sammenhængskraften. Frygt for konsekvenserne af Brexit. Frygt for vores velfærd. Frygt for hinanden osv.

Frygt er en meget smitsom følelse, der ikke alene kan invalidere vores livskvalitet og underminere vores dømmekraft, men også udfordre netop fri- og storsind. Men siden verdens første spindoktor, Nicolo Machiavelli, i 1513 publicerede ”Fyrsten”, er alle politikere bekendt med, at den, som kontrollerer frygten i et samfund, kontrollerer magten i et samfund. Og frygt er et effektivt redskab til at underminere de demokratiske grundprincipper.

Man kan koge frøer levende, uden at de mærker det, ved at placere dem i koldt vand, som man opvarmer langsomt. De mærker ikke de små temperaturstigninger. Som frøerne har vi nok en tendens til ikke at reagere på mindre og gradvise ændringer, og derfor er der desværre for få af vores politikere og os selv, der hopper af gryden, før vores grundlovssikrede rettigheder udhules og vores humanistiske menneskesyn koges til døde.

Vi har alle en klar erkendelse af, at der er problemer der skal løses, men hvor ville det dog være dejligt, hvis man i valgkampen brugte fornuften fremfor frygten, ved at trække op i stedet for at kyle ned. Så vender man ikke ryggen til Grundloven og de manende ord om: Retsind, lovsind, frisind og storsind, men viser os samtidigt, at håbet er frygten overlegen.

Hans Jørgen Bonnichsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbolds mandskab er i modvind og hårdt ramt mentalt: Her er formand Carsten Thygesens svar på 10 skarpe spørgsmål om krisen

Skjern For abonnenter

Vi vil ikke have solcelleanlæg: Naboer på Ledingvej afviser at være blevet hørt om deres holdning til 66 hektar solpark

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce