Debat

Kom nu på banen, Kristian Jensen: Vi skal sikre de nedslidte en værdig pension

Læserbrev: Lønmodtagere uden lange uddannelser bag sig fylder stadig en stor del af det vestjyske arbejdsmarked. Mange af dem er kommet ud på arbejdsmarkedet i en tidlig alder. De har haft hårdt fysisk arbejde og arbejdet ude i al slags vejr.

Det begynder på et tidspunkt at kunne mærkes i kroppen. Allerede i dag må mange opgive at arbejde, til de når pensionsalderen. Og det bliver kun værre de kommende år. For så stiger pensionsalderen, samtidig med at efterlønnen udfases.

Hvis ikke vi gør noget nu, så vil rigtig mange med korte uddannelser komme i klemme.

Vi må spørge hinanden, om det er rimeligt, at dem, der er kommet tidligst ud på arbejdsmarkedet og har haft de fysisk hårdeste job, også skal tilbringe allerflest år på arbejdsmarkedet og have udsigt til færrest år på pension?

Det mener vi ikke.

Derfor er vi også enige om, at der skal indføres en ny ret til tidlig pension. Den skal gælde for dem, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, og dem der er nedslidte. Det er vigtigt, at det netop bliver en rettighed, så man ikke skal slæbes igennem en række udmattende arbejdsprøvninger, før man kan trække sig tilbage.

Socialdemokratiet fremlagde for nylig en række principper for, hvordan ordningen kan skrues sammen. Den endelige model skal udformes i samarbejde med arbejdsmarkedets parter, blandt andet 3F.

Både arbejdsgiverne og flere borgerlige partier mener, at det er økonomisk uansvarligt. Sikke noget vrøvl. Når vi har råd til at give skattelettelser til de allerrigeste, så har vi selvfølgelig også råd til at sikre en tidlig pension til dem, der har knoklet flest år på arbejdsmarkedet.

I Socialdemokratiets model er der afsat tre milliarder kroner til ordningen. De penge skal findes ved, at bankerne og dem, der tjener rigtig mange penge på eksempelvis at handle med aktier, betaler lidt mere til fællesskabet de kommende år.

Dansk Folkeparti har heldigvis meldt ud, at de støtter forslaget. Men regeringen og finansminister Kristian Jensen nøler. Så kom nu på banen, Kristian Jensen, for det haster med at sikre en værdig pension til danskerne.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål