Annonce
Ringkøbing

Kom indenfor hos Odd Fellow: Her vogter logen over sine hemmeligheder

Odd Fellow-logen i Ringkøbing har 113 medlemmer i alderen 44 år til 93 år, og hvad der foregår i dette lokale forbliver en hemmelighed. Foto: Christian Baadsgaard
Hver tirsdag mødes logebrødre i Odd Fellow i Ringkøbing, og logen holder sine hemmeligheder tæt ind til kroppen, men inde bag de lukkede døre handler det om at blive et bedre menneske og tage vare på sine omgivelser. Dagbladet har været på besøg i logen.

RINGKØBING: Prøv at sige ordet sektvæsen.

Måske mærker du også, at det ikke lige lader sig klemme ind i en SMS - og måske har du aldrig hørt det før.

Anton Grønborg når da også lige at smile ad sit eget udtryk. Han er stormester i Odd Fellow Logen i Ringkøbing, og inde i logesalen er politik og religion forbudt at snakke om, ud fra den betragtning, at intet har skabt mere ufred i verden. Og i Odd Fellow-parløren står der altså sektvæsen som synonym til religion.

Annonce

- Vi tager jo det her sprog til os, og vi kan høre, at sproget er meget bundet af en verden, der ikke er her mere, fortæller Anton Grønborg.

Nej, man kan ikke blive andet end fascineret, når man kommer ind i logen på Vasevej i Ringkøbing og stifter bekendtskab med Odd Fellow-universet, og det er som om, at 70´er-bygningen, der rummer logen, har indlejret en lille hjælpende hånd til en nyankommen, at her træder man varsomt frem. 113 medlemmer, fotograferet i sort-hvid og stiveste puds, kigger respekt- og forventningsfuldt fra væggen i det rum, hvor logens søstre og brødre tager deres regalier på, inden de træder ind i den højtidelige logesal, hvor Det Altseende Øje hænger over døren for at overvåge, at de nu også gebærder sig passende efter de til alle tider gældende etikker i Venskab, Kærlighed og Sandhed, som udgør de tre ringe i Odd Fellows logo.

Fyldt med hemmeligheder

Hvis man skulle være flue, så kunne det her være et af de mere interessante steder at kravle rundt på væggen en tirsdag aften præcis klokken 19, når mødet går i gang. For hvad der helt nøjagtig sker i dette lokale, er der aldrig nogen udefrakommende, der har fået at vide - og det får de heller ikke.

Hemmeligheden om ceremonier i logen er en del af den fascination, som bliver ved med at trække nye til, og de skal have en oplevelse for livet, når de bevæger sig op af de mange trin, som Odd Fellow tilbyder. Både Anton Grønborg og hans forgænger som stormester, Ole Bank Jacobsen, husker, hvordan det var så stærkt at træde ind, at det blev siddende i kroppen.

- Det er meget intenst at opleve det skuespil, som der er i en loge, og vide, at det er nøjagtig det samme, som har været altid. Min far oplevede indvielsen af nye medlemmer hundrede gange, men hver gang var det en ny oplevelse, fortæller Ole Bank Jakobsen.

I Danmark er der 13.000 medlemmer af Odd Fellow, og på verdensplan er der 180.000 mennesker, som holder på ordenens hemmeligheder.

Her er graderne i Odd Fellow

I Odd Fellow opnår man nye grader ved at deltage i ceremonier, som man på forhånd ikke er bekendt med, men som skal være en overraskelse for logemedlemmet. Derfor er de også hemmelige. Det tager cirka to år at opnå alle graderne.

Bliver man foreslået som medlem, kan man komme til et informationsmøde om logearbejdet. Det eneste krav er, at man tror på en højere magt. Hos frimurerne, der er den anden store loge, kræver det at medlemmerne er døbt i den kristne tro. Det krav har Odd Fellow ikke.

Odd Fellow består af fire grader. Den første er indvielsesgraden. Herefter kommer Venskabsgraden, Kærlighedsgraden og Sandhedsgraden.

Nogle af medlemmerne bliver efterfølgende spurgt, om de vil være med i Lejren, der er en slags overbygning, hvor der er fællesskab med de andre loger.

Lejren består af fire grader. Først er det Patriarkgraden, Den Gyldne Leveregels Grad, Den Kongelige Purpurgrad, og til sidst Patriark Militant.

Det koster 1080 kroner i kvartalet at være med hos Odd Fellow.

Logerne har deres rødder i middelalderen, hvor der blev bygget katedraler og klostre, og i de usikre tider rykkede arbejderne sammen i et fællesskab, hvor de kunne hjælpe hinanden, hvis det blev svært. I 1600-tallet blev der oprettet lodges i England, og selve Odd Fellow Ordenen blev grundlagt i 1819.

Annonce

Hjælper ved begravelser

Sikkerhedsnettet fra dengang, der blev oprettet lodges i England, lever videre, og det er ikke for ingenting, at man i logen kalder hinanden for brødre og søstre. For når det gælder, skal man være der.

Er man medlem af Odd Fellow, er man forpligtet til at besøge de syge, hjælpe de trængende og begrave de døde. Hjælpen til de trængende er i form af humanitært arbejde, hvor logen giver til mennesker i nød, og det med at begrave de døde er en opgave, som logebrødrene tager på sig her i Vestjylland, både i praktisk og overført betydning. Da et af medlemmerne fra logen i Ringkøbing for nylig døde, stod Odd Fellow æresvagt ved kisten, og der er endda medlemmer, der har planlagt, hvordan Odd Fellow skal indgå i netop deres afsked med verden.

- Når et af medlemmerne dør, kontakter vi de efterladte og fortæller, at vi ikke vil trænge os på, men hvis de ønsker det, hjælper vi gerne til, og vi kan også stå for at arrangere hele begravelsen, fortæller Anton Grønborg.

Det er også nøglen til det arbejde, der bliver lavet i logen. For det handler om at udvide sin horisont, blive klogere på hinanden og på verden, for at kunne være noget godt for sine medmennesker.

Annonce

Dørene lukkes til verden

Hver tirsdag er der logemøde, og selvom mødet begynder klokken 19 præcis, er der mange, der kommer en times tid før for lige at snakke over et glas vin. Man kommer i mørkt tøj, og ved særlige lejligheder er det i kjole og hvidt. Kvinder og mænd holder møderne hver for sig.

Aftenen begynder med en fast fællessang, hvor man samles om klaveret og synger teksten fra en tavle på væggen.  Herefter går man ind, tager sine regalier på, der er en slags krave med en farve, der viser hvor langt oppe, man er i graderne.

Der er ikke faste pladser i salen, men man går ind i salen og sætter sig, mens musikken spiller, og man lader roen falde over sig. Så lukkes dørene til den pulserende verden udenfor, og det er en del af magien ved at komme i en loge. Under coronanedlukningen forsøgte logen sig med online-logemøder. Det gik da, men det var slet ikke det samme.

- Mange siger at det er et fristed, og der er da også mange, der før har ladet telefonen blive hjemme, men efter at vi er gået over til Mobilepay, bliver de nødt til at have den med, fortæller Ole Bank Jacobsen.

Mange siger at det er et fristed, og der er da også mange, der før har ladet telefonen blive hjemme, men efter at vi er gået over til Mobilepay, bliver de nødt til at have den med.

Ole Bank Jacobsen, eks-stormester

Mødet både indledes og afsluttes med et ritual, og så er der en dagsorden. Som regel holder en logebror et indlæg om en oplevelse eller en refleksion, som skal udvide fællesskabets horisont og skabe forståelse for hinandens livsvilkår. Logen er et fortroligt rum, hvor man kan dele sine tanker og erfaringer efter en bestemt oplevelse, som eksempelvis hvis man har været ude for en ulykke, og hvordan man har ageret. Et medlem af Odd Fellow skal bruge aftenen på at vende blikket indad og reflektere over, om man er den bedste version af sig selv, eller om der er noget, man skal arbejde med.

Annonce

Alle er lige

Hver logeaften slutter med spisning, og en ny logebror eller -søster har en fast opgave i at være bordformand og hente drikkevarer, da det er en god måde at lære sine loge-søskende at kende. For nok har man forskellige grader, som man opnår gennem ceremonier, men alligevel er man lige.

- Det kan godt være, at du har hvid krave på og er helt ny, men du er lige så meget værd som ham med rød krave, der sidder derovre og har alle graderne. Når vi går ind ad døren, er vi alle ens, fortæller Anton Grønborg.

Det var naboen, der fik ham med i logen, og for Anton Grønborg har det været meget udviklende. Noget af det, som logens nye medlemmer trænes i, er at rejse sig op og holde et indlæg, og Anton Grønborg husker godt, hvordan benene sitrede under ham, da han første gang skulle rejse sig op i den forsamling, men det er også noget, han gennem logen er blevet fortrolig med.

- Det er jo aktive medlemmer, som ved meget om mange ting, der ofte kommer med i Odd Fellow, men når du står her, så er du helt blank og ubeskrevet, og det kan godt tiltale folk, at de stadig er uerfarne som 70-årige, konstaterer Ole Bank Jacobsen.

Odd Fellow i Ringkøbing

Broderloge Nr. 17 Steen Blicher hedder Odd Fellow-logen I Ringkøbing. Den er opkaldt efter præsten, digteren og forfatteren Steen Steensen Blicher, der blandt andet skrev Hosekræmmeren, Af en landsbydegns dagbog, og de kendte sange Det er hvidt herude og Jyden han er stærk og sej.

Odd Fellow betyder en særlig, edsvoren ven.

Logen i Ringkøbing blev grundlagt den 6. maj 1884. Initiativtageren var lægen Erik Begtrup Holst, som var medstifter af Ringkjøbing Bank. Hans flotte gravsted på kirkegården er bekostet af Odd Fellow.

I 1898 blev logen indviet på St. Blichers Vej. Der var den i 70 år.

Bygningen blev solgt til amtet, og en ny loge blev bygget på Vasevej, hvor den blev indviet i 1973.

Udenfor logens mure har medlemmerne til gengæld meget livserfaring at trække på. Det yngste medlem er 44 år, mens det ældste medlem er 93 år. Et nyt medlem skal foreslås af en logebror, og selvom man godt kan melde sig ud af Odd Fellow igen, så er det bedste, hvis det nye medlem er klar til at gå fuld ind i medlemskabet. Selvom der ikke er mødepligt, så ses det helst, at folk møder frem. Som stormesteren og eks-stormesteren bemærker, så er en misset mødeaften som at springe et kapitel over i en bog, fordi der er sammenhæng i det hele.

- Man skal have tid til det på hjemmefronten, og man skal være der i sit liv, hvor man kan bruge en aften på det i hver uge, forklarer Ole Bank Jacobsen.

Dog er det langt fra alle arrangementer, der finder sted i selve logen. Ofte er der også virksomhedsbesøg på programmet, hvor logens medlemmer får indblik i det lokale erhvervsliv.

Odd Fellow Ringkøbing
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Sport

Trods kritik af Qatar fra hele verden tager Arne og Videbæk-Dannebrog til VM: - Qatar gør alt forkert, men det er ikke min kamp

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Annonce