Annonce
Livsstil

Kom i gang med surdej

Når surdejen bobler og hæver til dobbelt størrelse, er den klar. Foto: Colourbox

Ingredienser:

100 g hvedemel

100 g fuldkornsmel

2 dl vand

Samme mængde hvede- og fuldkornsmel samt vand skal bruges de følgende dage.

Annonce

Dag 1

Rør mel og vand sammen i et glas, som har mindst tre gange så stor volumen, som du har mel og vand. Sørg for at røre godt, så alle klumper af mel forsvinder, og du har en lind dej. Dæk glasset til med løstsiddende låg. Din surdej bliver med tiden en lille hidsigprop, som kan få beholderen til at eksplodere, når det går vildt for sig. Dejen kan fint stå på køkkenbordet, men den udvikler sig hurtigere, hvis den står lunt.

Dag 2

Når der dannes små bobler i dejen, er den klar til at blive genopfrisket. Det er tegn på liv. To tredjedele af surdejen skal kasseres. Det kan tilføjes dejen til et andet brød, hvis du i forvejen er gået i gang med at bage med gær. Tilføj 100 gram mel og 100 gram fuldkornsmel samt 2 dl vand og rør godt i dejen.

Dag 3

Se igen efter små bobler i dejen. Igen kasseres to tredjedele af dejen og tilsættes 100 gram hvedemel, 100 gram fuldkornsmel og 2 dl vand. Lad dejen stå i 12 timer.

Klar til bagning

Nu er surdejen klar. Den udvikler en sur duft, der minder om øl. Lugter den råddent, skal dejen kasseres, og man må begynde forfra. Er der endnu ikke liv i surdejen, så den hæver til omkring dobbelt størrelse efter en genopfriskning, bør man have tålmodighed og fortsætte et par dage endnu.

Surdejen kan opbevares i køleskabet i en uges tid. Når man skal bruge den, genopfrisker man dejen efter samme princip som hidtil, hvor man kasserer to tredjedele og tilføjer lige dele mel og vand, så man opnår samme mængde dej som før. Surdejen er igen klar, når den er omkring fordoblet i størrelse. Det tager nogle timer, ofte otte timer, men det kan tage helt op til 12 timer afhængig af blandt andet mel og temperatur. Er surdejen lidt sløv ved første fodring efter en uge i køleskabet, gentages fodringen.

Vil man teste, om surdejen er klar til at blive brugt til bagning, kan man komme en skefuld surdej i en skål med vand. Flyder surdejen ovenpå, er den klar. Surdejen kan erstatte eller supplere gær i mange brød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Pludselig kunne der alligevel udstykkes: Sælger føler sig snydt for halvanden million i sommerhushandel

Annonce