forside

Kokain og heroin giver fængsel i 15 år til britisk statsborger

Ved Retten i Glostrup er det mandag blevet afgjort, hvordan en 32-årig skal straffes for at have været mellemleder i et kompleks om indsmugling af kokain og heroin. (Arkivfoto)

"Operation Blackjack" var politiets kaldenavn for en stor sag om stoffer. Tiltalt forsøgte at spille sindssyg.

I 19 måneder har en britisk statsborger ventet på at få at vide, hvor mange år han skal regne med at skulle tilbringe i fængslet.

Mandag eftermiddag er spændingen blevet udløst. Dommen lyder på fængsel i 15 år, ligesom han udvises af Danmark for bestandig.

Sammen med fire andre mænd blev den nu 32-årige Ishtiaq Ahmed Mumtaz i juli 2017 kendt skyldig i at have håndteret cirka 25 kilo kokain og 2 kilo heroin.

Tre af de dømte fik 12 års fængsel, mens en fjerde mand blev idømt fire år. Men for Mumtaz har sagen trukket ud i godt halvandet år.

Årsagen er, at han skulle mentalundersøges, hvorefter Retslægerådet skulle se på erklæringen. Først da kunne man finde en ny dato for at få fastsat straffen.

Både i mentalundersøgelsen og udtalelsen fra rådet lyder det, at den 32-årige har overdrevet eller simuleret en psykisk sygdom. Men han er normalt begavet og ikke syg, og derfor er han egnet til straf.

Ifølge anklagemyndigheden var Ishtiaq Mumtaz hovedmanden i smugling og videredistribution af den omfattende mængde narkotika.

Forsvarer Peter Secher erkendte, at hans klient havde en central rolle i sagen, men afviste, at han kan siges at have fungeret som bagmand. Nok nærmere mellemleder.

Retten hælder til den sidste beskrivelse. Han var en slags mellemmand med en overordnet og styrende rolle, oplyser anklager Anne Møller.

Sagen går tilbage til maj og juni 2016. Her blev kilovis kokain og heroin smuglet til Danmark og gravet ned forskellige steder i omegnen af København.

Men politiet var kommet på sporet af smuglerringen.

Efterforskningen forløb under kodenavnet "Operation Blackjack", og betjentene har både lavet telefon- og rumaflytninger i jagten på beviser mod de fem mænd.

Anklager Anne Møller havde argumenteret for en dom på mindst 17 år i fængsel. Tre af årene skulle være en reststraf fra en tidligere dom om indsmugling af heroin.

I dommen med en fællesstraf på 15 år indgår dog kun en mindre del fra den tidligere afgørelse. Udmålingen begrundes også med den lange tid, som den tiltalte efterhånden har tilbragt som varetægtsfængslet, oplyser anklageren.

Forsvarer Peter Secher mente, at hans klient burde slippe med 11 eller 12 års fængsel.

- Jeg vil bare gerne have det overstået, sagde den tiltalte selv, da han fik det sidste ord i retten.

0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

Odgar og Nanna er vikinger i Bork: 'Nærvær på et helt andet plan'

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

900 uldne statister skal give ekstra opmærksomhed til EU-kandidat

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Ringkøbing-Skjern

Miljøminister skyder nationalpark-debat til længe efter valget

Kultur For abonnenter

Bogkassen anbefaler: Han skrev de sidste ord, Kim Larsen indspillede

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Skjern For abonnenter

Kære morfar. Jeg håber at du har et got liv nedenånor jorn i kisten. Hilsen Julie

Hvide Sande

Hvide Sande Havn leverer nyt millionoverskud

Mindeord

Et engageret, ydmygt og meget venligt menneske er borte: Tak for sangen, mor!