Ringkøbing

Knuste ruder og grafitti: Lille brevdueforening træt af hærværk mod klubhus

Ruderne bliver knust, og foreningen har valgt at erstatte dem med plader for ikke at bekoste glas. Foto: Jørgen Kirk
Ringkøbing Brevdueforenings klubhus på Holstebrovej bruges tilsyneladende som et tilholdssted for unge, der begår hærværk på klubhuset. Foreningens medlemmer er flere gange blevet mødt af knuste ruder, graffiti og tomme lightere.

RINGKØBING: Med otte medlemmer - hvoraf flere er oppe i alderen - er Ringkøbing Brevdueforening ikke særlig stor, men den lille forening har fået sig et stort problem.

Foreningens klubhus på Holstebrovej er plaget af hærværk, og det er eskaleret henover sommeren.

- Det er kun i sommertiden, at vi bruger klubhuset, men det bliver værre og værre, siger medlem Thorkild Pedersen, der har skrevet et opslag i Facebook-gruppen Os i Ringkøbing, hvor han skriver, at klubbens medlemmer er godt og grundigt trætte af hærværket.

Fredag aften blev der malet graffiti på klubhuset, og flere gange i løbet af sommeren er der blevet smadret ruder. Hver gang, en rude bliver smadret, bliver den erstattet af en plade, så der ikke skal købes nyt glas.

Desuden er der fundet en del tomme lightere på stedet, ligesom der er fundet cigaretrullepapir.

Thorkild Pedersen fortæller, at det begyndte sidste år med, at klubhuset blev brugt som et tilholdssted. Dengang gjorde foreningen ikke noget ved det, for hvis der var unge, der gerne ville opholde sig under halvtaget, så måtte de da gerne det.

Men nu har det grebet om sig i et omfang, som foreningen ikke længere vil stå model til. Nu er det flere gange om ugen, at klubhuset hjemsøges.

- Det er jo ikke vores problem, at de unge ikke har andre steder at mødes, siger Thorkild Pedersen og bemærker:

- Og så skal vi også rydde op for dem.

Opslaget har fået en del kommentarer, hvoraf det fremgår, at flere steder oplever foreninger og virksomheder det samme. Blandt andet ved Spejdergården og i bunkeren ved siden af Vestjyllands Andel.

Ringkøbing Brevdueforening har holdt til på Holstebrovej siden 70'erne, hvor huset blev flyttet dertil, og der er ikke duer på adressen.

I sommermånederne er der konkurrenceflyvning med brevduer, og her kommer klubbens medlemmer om torsdagen for at samle brevduer sammen, som så bliver kørt til Horsens, hvorfra de sendes ud i verden, blandt andet til München og Altona.

Når de så er nået frem til deres destination, bliver der sendt besked til Ringkøbing om resultaterne, og hver mandag mødes medlemmerne i klubben for at aflæse disse resultater.

Døren har tydelige spor efter brud. Foto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

'Vestjyllands smukkeste motionsløb': Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Annonce