Annonce
Vestjylland

Knuds vilde plan: Vil bruge et år på at grave kæmpestort hul for at skabe lille paradis

Det her er kun starten på den sø, som Knud Christensen vil grave ved Flamingo Naturpark - og som skal blive til et blomstrende paradis med feriehuse. Søen vil blive 200 meter lang med øer og huse i kanten. Foto: Johan Gadegaard
Knud Christensen graver ihærdigt med sin gravemaskine og tipvogn. Det skal blive til en stor sø med ti feriehuse omkring. Som et lille paradis, siger ejeren af Flamingo Naturpark.

Vemb: Det er godt 14 dage siden, at Knud Christensen for alvor startede på det projekt, som næsten virker uoverkommeligt.

- Jeg skal have gravet en stor sø, og der skal flyttes 50.000 kubikmeter jord, siger Knud Christensen.

Søen skal være cirka 200 meter lang - og 100 meter bred - og med et par øer i søen.

- Det lyder lidt vildt. Men når jeg har sat mig et mål, så gennemfører jeg det, siger han om søen, som bliver tre-fire meter dyb.

Det ville være nemmere at bestille en entreprenør til at lave så stort et hul. Men ifølge et overslag ville det koste én million kroner.

- Så nu er jeg selv gået i gang med at grave. Men jeg er også født i arbejdstøj, forklarer 67-årige Knud Christensen, inden han hopper op i den 35 år gamle gravemaskine, som han købte for et par år siden.

Han styrer rutineret maskinens lange arm, og i dybet fanger han en stor skovfuld jord, som bliver fyldt op i tipvognen. Tre skovfulde, så er tipvognen fuld. Han klatrer ned af gravemaskinen og op i den ældre Ford traktor - og kører 100 meter væk og tipper jorden af i den bunke, som ligger der i forvejen.

- Hvis det går godt, så kan jeg klare otte-ni læs i timen. Jeg glæder mig til, at dagene bliver lidt længere, så jeg kan arbejde flere timer, siger Knud Christensen.

Med den fart vil det rundt regnet tage 180 dage, hvis han arbejder ti timer om dagen. Eller et helt års normal arbejdstid.

- Måske skal jeg have fat i en ekstra tipvogn og have en til at køre fra, siger Knud Christensen tænksomt.

Han har selv anlagt Flamingo Naturpark med hjælp fra en nabo, og er kendt for vilde projekter.

Annonce
Knud Christensen styrer selv gravemaskinen, og søen skal være godt fire meter dyb. Han regner med 50.000 skovlfulde jord - og godt 16.000 læs, så arbejdet kan tage et års tid, før han er færdig. Foto: Johan Gadegaard

Drømmen om paradis

Han ved godt, hvordan det skal se ud. For år tilbage besøgte an Versailles Slot i Frankrig, og ved siden af ligger Marie-Antoniettes have, hvor dronningen trak sig tilbage.

- Det er det mest fantastiske lille paradis. Det er sådan et, som jeg gerne vil skabe her i en vestjysk udgave, siger Knud Christensen.

Den opgravede jord bliver til en vold, som skal skærme det lille paradis mod omgivelserne.

- Der skal sås græs, og det skal plantes til. Og herunder skal der være frugttræer og bærbuske, som blomstrer om foråret, og hvor gæsterne kan spise et æble eller en håndfuld bær, siger Knud Christensen.

- Det skal være så tæt på paradis som muligt, siger han drømmende.

Det bliver bestemt ikke en firkantet sø, men en sø, hvor brederne bugter sig.

- Det skal se naturligt ud og med små laguner. Og så bliver der en fin sandstrand, siger han.

Han er startet med at lave de to øer, som skal ligge tilbage midt i søen.

- Der kommer også et hus på en af øerne, siger Knud.

Grundvandet står allerede højt de steder, hvor han har gravet.

- Jorden har aldrig været gødet, så det bliver det reneste klare vand, så man kan se ned til bunden, og som spejler himlen, siger Knud Christensen.

Ti huse ved søen

Han har fået tilladelse af kommunen til at bygge ti mindre feriehuse i forbindelse med naturparken.

- De skal bygges i forskellige materialer, og de får hver en terrasse, som står på pæle ud i søen, siger Knud Christensen om husene, som også får terrasse på landsiden.

Han har anskaffet munkesten, som et par af husene skal bygges af. Andre kan blive af træ.

- Nogle af husene bliver nok med stråtag. Det skal ikke bare være ensartede hus, for det er for kedeligt.

- Jeg har også nogle bondehusvinduer, og både tømrer- og murerarbejdet kan vi selv lave, siger han.

Ved enden af søen kommer et hus på cirka 200 kvadratmeter med køkken og møderum.

- Det bliver formentlig et bjælkehus. Og et sted, hvor man kan bestille morgenmad, siger han.

Hvornår han kommer så langt med at grave, så han kan gå i gang med at bygge, er uvist.

- Måske kan vi gå i gang med at bygge denne sommer i den ene ende, når halvdelen af søen er færdig, siger han.

Knud Christensen tør ikke sige, om det kommer til at stå færdigt i 2021 eller først året efter.

- Jeg har flere, som er interesseret i at købe et hus og leje det ud. En anden mulighed kunne være nogle fonde, siger Knud Christensen.

- Når jeg har sat mig et mål, så gennemfører jeg det, siger han om søen, som bliver tre-fire meter dyb, og som skal blive hans lille paradis - og et sted for grønne turister. Foto: Johan Gadegaard

Grøn turisme

Husene ligger sammen med Flamingo Naturpark, som i forvejen trækker mange gæster, og hvor der også holdes konfirmationer og fester. Snart vil man også kunne overnatte.

Med solceller på taget skal feriehusene også være til grøn turisme.

- Det er noget, som virkelig er i stor vækst i disse år, men som mangler i området, siger han.

Området er tæt på Nissum Fjord, som sidste år blev en naturpark, og der er etableret vandrerute rundt om fjorden.

- Det vil være et oplagt sted for både cyklende og gående, men også for andre, som vil finde den totale ro, som man aldrig har i en by, siger Knud Christensen, som også er med i et turistsamarbejde med Nørre Vosborg, Skærum Mølle og andre attraktioner omkring fjorden.

Med tre kubikmeter af gangen skal Knud Christensen køre over 16.000 læs jord med den gamle traktor, før hans sø på størrelse med to-tre fodboldbaner er færdig. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce