Annonce
Skjern

21-årig gik amok med kniv: Skal behandles på en institution

Retten i Herning dømte den 21-årige til behandling på ubestemt tid efter et knivoverfald. Foto: Mads Dalegaard
21-årig gik amok med kniv og stak en mand i hånden flere gange.

SKJERN: Et anfald af jalousi fik en ung mand til at gå amok i raseri med en kniv på et bosted ved Hanning. Den 21-årige mand oplevede, at en anden mand bagtalte ham over for kæresten. Derfor hentede han en spejderdolk og overfaldt manden, der fik flere skader på sin hånd.

Den 21-årige har personlige udfordringer, og af den grund skulle Retslægerådet udtale sig i sagen, før han kunne få sin dom. Derfor er der gået halvandet år fra overfaldet skete, til han i begyndelsen af september i år, fik sin dom for grov vold.

Overfaldet skete i februar 2018, hvor den 21-årige var i et forhold med en kvinde. En tidligere mandlig beboer besøgte ofte stedet, og den 21-årige mente, at den tidligere beboer sagde grimme ting om ham for at ødelægge kæresteforholdet.

Annonce

Truede med at slå ihjel

En dag hentede han en dolk på sit rum og ventede på, at den tidligere beboer kom ind i køkkenet. Her kom de to mænd op at toppes fysisk. Selv forklarede den 21-årige i retten, at han ikke vendte kniven mod den anden i første omgang. Men senere gik han efter at stikke den anden i låret eller skulderen

Den tidligere beboer, der vidnede i retten, fortalte dog, at den 21-årige med vilje stak ham tre gange i hånden og i øvrigt stak ud efter ham flere gange, før det lykkedes at lægge den 21-årige ned med hjælp fra en pædagog.

Pædagogen støttede den forklaring og sagde i retten, at den 21-årige havde løftet armen over hovedet og stak efter den anden mands bryst.

Mens den 21-årige lå på gulvet med to mænd over sig, var raseriet stadig voldsomt, og han råbte flere gange, at han ville slå den anden mand ihjel. Det erkendte han i retten.

På ubestemt tid

Selvom han afviste at have stukket den anden mand i hånden, blev han dog dømt for det. Blandt andet fordi den anden mand havde tre sår i hånden, hvoraf det ene var alvorligt med hul til knoglen og en overskåret nerve.

Selvom overfaldet, der også inkluderer trusler på livet, er af alvorlig karakter, kommer den 21-årige ikke i fængsel. Det skyldes, at manden er lettere mentalt retarderet, har ADHD og kommer fra svære vilkår, så hans reaktionsmønster er bekymrende. Ifølge Retslægerådet falder den 21-årige under straffelovens §16, der betyder, at han ikke kan straffes, men i stedet kan dømmes til et ophold på en institution med behandling og støtte under opsyn af kommunen.

Det valgte retten i Herning at gøre, ligesom retten bestemte, at opholdet ikke skal have en tidsbegrænsning på grund af sagens alvorlige karakter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce