Erhverv

Knaplund får et amerikansk destilleri

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

Danmark får sit første amerikanske mikrodestilleri, og det ligger i en tidligere efterskole ved Hoven.

HOVEN: Whiskydestillerier er ikke længere noget, man kun ser i Irland, Skotland og USA. De skyder op rundt omkring, og nu får Hoven også sin egen helt specielle en af slagsen. Nemlig et amerikansk mikrodestilleri.

- Og det skal ikke være et sted, hvor der bare skal laves så mange liter whisky, man kan. Det skal være et besøgsdestilleri, hvor man kan både se og smage, og hvor man faktisk også kan bo. Det er en totaloplevelse, fortæller manden bag, Karl Povlsen fra Hoven.

For et par år siden købte han den nedlagte Knaplund Efterskole sammen med kæresten Mathilde Ingvardsen. Hun er marketingschef hos Kramp i Skjern, hvor Karl Povlsen også har arbejdet.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

Gammel drøm

Men han har altid haft en drøm om at få skifte arbejdspladsen ud med sit eget, når han havde rundet de 50 år. De senere år har han rejst meget i USA og har besøgt over 100 destillerier. Og der er lige netop hans begejstring for amerikansk whiskydestilleri er drivkraften bag det, som nu hedder Knaplund Destilleri.

- Vores whisky er amerikanskinspireret. Modsat eksempelvis irsk whiskey, hvor man er meget optaget af at følge traditionerne, så handler den amerikanske måde mere om at udvikle smagen og ikke blot fortælle historien bag. Det er ikke så vigtigt, at den har været lagret i 24 år. Det er en helt anden måde at tænke på, forklarer Karl Povlsen.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

To destillerier

Parret udnytter den gamle efterskoles faciliteter og har lavet ferie- og kursuscenter med et B&B, der også kan bruges til større familiefester. Der er sovepladser til over 50 personer, spisesal, køkken og masser af aktiviteter både indenfor og udenfor.

Og snart også et mikrodestilleri i de gamle sløjd- og formningslokaler.

Her er der lavet en butik, et showroom, hvor man kan se Karl Povlsens egen whiskysamling, et procesrum med et klassisk amerikansk destilleri og et topmoderne computerstyret destilleri fra Holland samt et VIP-room, hvor man få lagret sin whisky på tønder.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

Også andre slags alkohol

Han vil blandt andet lave moonshine-whisky, som man begyndte med at lave i 20'ernes og 30'erne forbudstid. Her blev der lavet whisky på majs i skovens måneskin uden for ordensmagtens rækkevidde. Der var ikke tid til at lagre den, så den blev også kaldet "hvid whisky". Hvis det er vellavet, smager det godt og sødt. Og modsat den lagrede whisky, kan man lege med smagen og skabe sine egne varianter.

- Der er faktisk også den måde, man laver gin og rom på, forklarer Karl Povlsen, der vil eksperimentere med flere forskellige slags.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk

Rigtig whisky

Men der skal også laves "rigtig" whisky. Det tager dog mindst tre år, for det skal lagres. Men han har noget, der allerede er klar til salg, som han producerede under sine ophold i USA.

Han har dog ikke tænkt sig at bruge al sin tid i procesrummet.

- Jeg kan godt lide at fortælle om whiskyen og historien bag, så jeg vil være en del af hele processen omkring Knaplund Destilleri, siger Karl Povlsen.

Det amerikanske destilleri på Herningvej ved Hoven åbner i december.

Karl Povlsen og Mathilde Ingvardsen har lavet den gamle Knaplund Efterskole ved Hoven om til et ferie- og kursuscenter. I december åbner de også et destilleri efter amerikansk forbillede, hvilket er Karl Povlsens store passion. Foto Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce