x
Annonce
Klumme

Klummeskribent: Varmere tider, nye udfordringer og ny energi!

Gule og hvide anemoner i Aase og Lars Fogeds have 2014. Foto: Ejvind Mouritsen

Forår endnu en gang! Velkommen Lærkelil. Ugen, hvor virus og vand gik viralt. Varmere i luften og mellem mennesker. Vi rykker blege ud på terrassen med tæpper og suger til os, alt mens Grønland smelter, Australien brænder og Vestjylland drukner. Golfstrømmen sørger for milde vintre og våde somre. Tænk hvis alle verdens havstrømme tog en kovending. Så skulle vi bare se. Lad os nyde forårssolen!

Jeg havde en ven, som døde alt for tidligt. Han døde en martsdag og havde ønsket sig endnu et forår. Han fik vintergækkerne og de første gåsetræk med. Han ville så gerne udrette noget, men måtte give stafetten videre til os andre. Her sidder vi så med ansvaret for verden, klimaet og for eget og hinandens liv. Vi skal sammen forvalte de udfordringer og muligheder, som vi gives! Kom i gang!

Der er en sand sproglig forvirring omkring CO2, som vi slipper ud ved forbrænding, kontrolleret i ovnen/bilen eller ved skovbrande. Dyr og mennesker udleder CO2 ved at "være til", planter optager det. Livets cyklus. Dræning frigør store mængder bundet CO2 i tørvejord. Kvoterne for CO2 udslip er for mig en faktuel, men også imaginær størrelse, som man oven i købet kan handle med og bytte ud, og hvad ved jeg. Alt dette diskuteres flittigt, mens man flyver til fjerne egne og spiser sine bøffer i smug. Biobrændsel og træflis er blevet plusord, men uden nyplantning og binding af CO2 i nye skove og afgrøder tapper vi - med glorien om panden - bare negativt af vores regnskab.

Jeg trænger voldsomt til proportioner og fakta i klimadebatten og påvisning af indsatser, som dels den enkelte, dels samfundet kan gøre med NYTTE. Hvor mange uspiste bøffer går der på en skovbrand, og hvor mange flyrejser kan man få for en vådlægning af drænede marker? At der kan slippe metan ud af en kobøvs og ikke mindst fra den russiske tundra gør regnskabet endnu mere vanskeligt. Ligesom en Samsøbro kan spare CO2 i kørsel, men skabe enorme mængder CO2 i anlæg. På plussiden tæller vind- og solenergien, skulle man synes.

Jeg håber på solid faglig oplysning, for vi vil vel alle gerne gøre "det rigtige". Ingen af os kan leve af at skamme sig eller føle sig skyldige. Ud med moralister, fej for egen dør. Ud med skyld, ind med ansvar. Min barndoms familie var "uskyldige" vegetarer og gik stille med det, fordi folk troede, at vi blev syge af kødmangel, og vi orkede ikke forklare os. Vi levede godt. Jeg anerkender stadig valget. Klimaeffekten af de bevidste, individuelle valg har sin egen værdi, men vel størst nytte ved at skubbe en kollektiv indsats i gang.

En strukturel og kollektiv indsats i politik og produktion, så der vælges en "CO2-venlig" - ups, der kom endnu et begreb - fabrikation. opvarmning og transport må være de helt sikre satsninger på rouletten. På vores egn vil brikkerne hedde blandt andet vind, sol, fjernvarme, bæredygtigt byggeri, skovplantning og vådlægning af lave jorder. Dertil kommer så de individuelle valg i dagligt forbrug. Lad hver enkelt tage disse ansvarlige valg. Og nyde et glas vin i forårssolen?

Mellem byerne i vores store kommune har klimaet ændret sig til det varmere. De fem centerbyers udviklingsfora sidder sammen med kommunen og landdistriktsrådet, inspirerer hinanden og tager temperaturen på fælles udfordringer. Vi har jo til ingens overraskelser opdaget, at udfordringer i diverse småsamfund er stort set de samme. Vi ønsker os flere børnefamilier og søger fælles løsninger på dagligdagens helt trivielle udfordringer. Hvorfor ikke gøre det sammen og berige hinanden. Skjern og Tarm, hvis borgmestre blev ringforlovede ved en stor ceremoni i 1992 i regi af Skjern-Tarm Venskabsforbund, har opdaget at gammel kærlighed aldrig ruster. Vi snakker sammen over åen, finder fælles stier i ådalen, fester sammen og respekterer hinanden som modne ægtefæller nu gør. Misundelse er et fyord os imellem. Tillykke Tarm med Mejeri og Station!

Lad os unde hinanden lokale succeser, række hånden - "afsprittet naturligvis" - og ønske tillykke. Hele kommunen glæder sig over Naturkraft, som ligger mod nord. Nationalpark Skjern Å bliver vores fælles fantastiske fodpose mod syd. ARLA fodrer os mejerigtigt og med kunst mod øst. Hvide Sande forsyner os med alt godt fra havet. Innovest i Skjern har sine store potentialer. Jeg kæmper meget gerne som "klimaaktivist" for fortsatte klimaforbedringer imellem folk i den vidtstrakte kommune. Og der er heldigvis mange aktivister på alle planer, som har taget stafetten. Tak for det og glædeligt forår.

”Og en gang går solen sin

runde uden mig,

men når forårssolen skinner,

lever jeg”.

Jeg trænger voldsomt til proportioner og fakta i klimadebatten og påvisning af indsatser, som dels den enkelte, dels samfundet kan gøre med NYTTE.

Lars Foged. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Mor til fire: - Det er op til mig at vælge, om jeg sender mine børn afsted

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Vestjylland

Regionsrådsformand: Situation i Holstebro er så alvorlig at patienter må sendes til andre hospitaler

Annonce