Annonce
Erhverv

Klumme: Skidt pyt, det er jo bare e-handel

Niels Ralund, direktør, Foreningen for Dansk Internethandel FDIH. Pr-foto

”Vi skal skabe liv i vores bymidter.”

Sådan lød ordene, da erhvervsminister Simon Kollerup først på året besøgte Hobro for at diskutere, hvordan de mindre provinsbyer kan sikre mere liv i gågaden. En mening, som det er svært at være uenig i. Jeg er i hvert fald ikke.

Desværre fulgte ministeren de lovende ord op med sætningen: ”Hvis det så går lidt udover e-handlen, så klarer vi nok den alle sammen.”

Æv, Simon! Nu gik det lige så godt, og så kommer der sådan en bemærkning. Den giver grund til let svedige håndflader og bekymring for, hvordan erhvervsministeren ser på dansk e-handel? Man kan i hvert fald nemt få det indtryk, at e-handlerne i ministerens øjne bare er stenrige forretningsmænd som Jeff Bezos fra Amazon, hvis største mål i livet er at tage livet af de små selvstændige virksomheder, der kæmper en benhård kamp i danske byer.

Det er bare langt fra sandheden. Rigtig langt. For ja, noget af forbruget på nettet havner i lommerne på udenlandske giganter som Amazon og Wish, men det danske e-handelsmarked er faktisk ekstremt varieret og mangfoldigt. Fyldt med store og små virksomheder, der gør dagligdagen lettere for mange borgere, mens de bidrager til fællesskabet og skaber arbejdspladser i hele landet.

Er det dem, som ministeren mener, at det godt kan gå lidt udover? Det tror jeg, at man har svært ved at se det rimelige i hos eksempelvis Billig-arbejdstøj.dk fra Spjald i Vestjylland eller Greenline fra Maribo på Lolland.

Udtalelsen bærer desværre også ved til det bål, der deler e-handel og traditionel detailhandel op. Det er ikke en opfattelse, jeg deler eller støtter. Jeg ser det hele som dansk handel. Det samme gør rigtig mange virksomheder, som både sælger på nettet og på gågaden. Det gør det også svært at skelne. Hvad er Matas eksempelvis – en fysisk butik eller en netbutik?

Jeg ved ikke, hvad kunderne vil svare, men jeg er ret sikker på, at definitionen ikke betyder alverden for dem.

De handler der, hvor det giver mest mening for dem. For mange er det på nettet, fordi det ifølge kunderne selv er nemmere, billigere, og udvalget er større. De er ikke blevet tvunget til det. Og med mindre de skal tvinges til at droppe det, så kommer det ikke til at ændre sig, hvis ikke de fysiske butikker og byerne kan tilbyde et bedre alternativ.

Det har man erkendt i Hobro, hvor man eksempelvis arbejder for at skabe bedre lokaler, så man kan lokke flere kædebutikker (der i stor stil også sælger på nettet) til byen. Man kigger også på indretningen af byen; Måske er der ikke behov for, at tre banker optager lokaler midt på byens centrale torv, hvor der i stedet kan være kultursteder, som kan lokke flere mennesker ned i byen?

Det er ideer og initiativer som disse, der er brug for i stedet for en kunstig debat om forskellen på fysiske butikker og netbutikker, og hvorvidt den ene slags er vigtigere end den anden. Fokuserer vi på det, glemmer vi de virkelige konkurrenter, der for alvor kan gøre livet surt for danske virksomheder: udenlandske giganter som Wish og Amazon. Hvis vi skal klare kampen mod dem, så skal vi skabe gode vilkår for alle danske virksomheder – det håber jeg, at ministeren vil huske på.

Man kan i hvert fald nemt få det indtryk, at e-handlerne i ministerens øjne bare er stenrige forretningsmænd som Jeff Bezos fra Amazon

Det må godt gøre lidt ondt på e-handlen, hvis vi til gengæld kan skabe liv i bymidterne, lød budskabet fra erhvervsminister Simon Kollerup. Det får i denne klumme e-handlernes formand op af stolen. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce