Annonce
Debat

Fra drøm til virkelighed: Ændringer kræver, at vi forstår alvoren

Kronprinsesse Mary åbnede oplevelsescenter Naturkraft i Ringkøbing fredag den 12. juni 2020. Her sammen med klummeskribenten - og Naturkraft-direktør - Peter Sand. Foto: Søren Palmelund
Annonce

Den 12. juni 2020 blev Naturkraft en realitet. Eller rettere: Stedet åbnede for offentligheden.

Egentlig har Naturkraft været en realitet længe - blot i en anden form. Først en drøm, så en proces for til sidst at blive konkretiseret i et foreløbigt fysisk udtryk.

Tegninger, idéer og ambitioner er omsat til virkelighed, men hverdagen byder allerede på nye ændringer dag til dag. Ligesom der ganske kort før åbning blev skabt et såkaldt ”ø-rige” grundet Corona.

Ø-riget opstod for at kunne sprede de besøgende ud over et større areal, men er samtidig blevet et kvalitativt løft af oplevelsen og læringen. Mange besøgende bruger hovedparten af deres besøg på øen.

Ideen til ø-riget opstod spontant for ganske kort tid siden, men har fået liv, værdi og substans via engagerede og snarrådige medarbejdere. Det er samtidig et stærkt billede på den fremtid, som gerne skal tegne Naturkraft; nemlig et særligt sted, hvor der ikke er langt mellem tanke og handling.

Et sted som er i konstant udvikling i spændingsfeltet mellem handlekraftige medarbejdere og engagerede besøgende, der konstant giver næring til nyt indhold.Nu har stedet og organisationen fået en fysisk ramme. Et sted at indtage og vokse ud fra. Om det er øerne eller en ny ekspedition, som er et centralt greb i vores formidlingsstrategi, så drejer det sig om at skabe meningsfuld og lærerigt indhold for de mange besøgende.

Vi leger på tværs af generationer. Vi leger de besøgende til ny viden, og vi leger for at forankre viden og forståelse, der i sidste ende underbygger evnen til refleksion.

Når vi skal ændre vores virkelighed og adfærd afgørende, kræver det, at vi forstår alvoren.

Jeg er selv opvokset i og har levet i en ”køb og smid væk”-kultur eller en materiel overflod, som vi kommer til at gentænke for at bevare vores klode for kommende generationer.

Disse ændringer kommer til at kræve al vores viden og vilje til ændret adfærd. Noget via incitamenter - ikke mindst økonomisk - men det, som virkelig flytter verden er, når vi i fællesskab vil.

Naturkraft er måske ikke bæredygtig i alle henseender, men viljen og evnen bag har været stor og i sig selv vist sig bæredygtig ikke mindst via et stort engageret lokalt fællesskab.

Alene herved har vi vist vejen og inspireret andre, hvilket i sidste er ende er essensen af Naturkraft.

Peter Sand, direktør for Naturkraft i Ringkøbing. Foto: Naturkraft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce