Annonce
Klumme

Klumme: Naturen er altid større og mere magtfuld end menneskeheden

Peter Sand. Foto: Naturkraft

Det er svært - eller rettere umuligt - ikke at forholde sig til den aktuelle situation, som med al sin usikkerhed og uforudsigelighed har sat vores normale livsstil og hverdag under pres.

Det er skræmmende og tankevækkende, hvordan verden med et trylleslag er forandret. Ønsker om ændringer af vores forbrug - når vi ser bort fra hamstring af toiletpapir - sker uden storpolitiske indgreb ved naturens hånd.

Verdens forbrug af ressourcer er i frit fald på et splitsekund, og vi giver således ufrivilligt kunstigt åndedræt til planeten jorden. Alt sammen afstedkommet af det, som basalt er naturens kraft i form af indimellem brutale sygdomme, der grundlæggende har til hensigt at skille de svage individer fra.

Dette kommer ovenpå en også våd samt ligeledes brutal vejrmæssig vinter, hvor folk har mistet deres hjem eller står tilbage med både smertelige tab og store ar på sjælen efter en forgæves kamp mod uforudsigelige vandmasser, der blot steg og steg. I Australien mistede mange mennesker livet på grund af voldsomme naturbrande, som ikke kunne kontrolleres.

Er verden af lave? Eller er det blot naturen, der endnu engang indrammer, at mennesket trods sin egen selvforståelse blot er en lille ubetydelig brik i noget, som er meget større?

Er der en mening med galskaben? Selv om det synes voldsomt at erklære, at man kan se meningen i det meningsløse, så vover jeg det ene øje.

Der er trods brutaliteten, og det, at vi kan miste vores kære - jeg frygter blandt andet, at min mormor på 95 år bliver ramt af Corona, og at vi ikke kan tage afsked med hende - indtil flere pointer.

Naturen er altid større og mere magtfuld end menneskeheden.

Vi er fortsat kun et simpelt element i en stor kompleks ligning, der hele tiden viser, at hvis vi udfordrer den præmis, bliver der slået tilbage. Verdens befolkning vokser eksplosivt, og jordens ressourcer bliver knappe. Omkring os mennesker vil naturen altid genskabe balancen i en sådan situation.

Det er egentlig et vilkår og en præmis, som har kendetegnet Vestjylland i generationer, og hvor netop den hårfine balancegang mellem liv og død har skabt selve livet. Også selvom det har været hårdt at skulle forsørge sin familie som landmand på tynde sandjorde i vekselvirkning med fiskeri på Ringkøbing Fjord, da en provision ikke gav smør nok på brødet.

Om det var sandflugt eller en barsk storm på havet, så viste naturen ofte sit brutale ansigt. Livet har været umådeligt hårdt og ofte kort, ligesom en uheldig sø eller en fejlslagen høst kunne have fatale konsekvenser på et splitsekund.

I dag er vi generelt privilegerede og forvænte, så derfor slår naturens kræfter hårdere og bringer os afledt ud af fatning. Det er alvorligt og trist at se, hvordan mange lider, ligesom vores samfundsmodel - herunder ikke mindst sundhedssystemet - over hele kloden udfordres.

Trods dette synes jeg, at det er tankevækkende at blive mindet om - selvom det er på den barske måde - at man altid skal have respekt for naturens kræfter, og at livet kun er til låns.

Det er tankevækkende at blive mindet om - selvom det er på den barske måde - at man altid skal have respekt for naturens kræfter, og at livet kun er til låns.
Lige nu er det coronavirus. I vinter var det voldsomme oversvømmelser i Danmark og voldsomme brande i Australien. Er verden af lave? Eller er det blot naturen, der endnu engang indrammer, at mennesket trods sin egen selvforståelse blot er en lille ubetydelig brik i noget, som er meget større? spørger Peter Sand i lørdagsklummen. Foto: Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce