Annonce
Klumme

Klumme: Gider vi høre mere corona?

Museumsdirektør for Levende Historie Mette Bjerrum Jensen er ny klummeskribent på Dagbladet. Foto Jørgen Kirk

Jeg er nok ikke den eneste her i Vestjylland, der tænker at alt om corona fylder ikke bare meget, men måske næsten alt i vores liv lige nu. Selvom vi alle er trygge ved dagligt at blive opdateret på virussens fremmarch, så længes vi nok også efter den dag, hvor det hele ikke længere handler om, hvor mange der er indlagt på intensiv eller det, der er værre. Om, lidt, når det her er overstået, siger vi til hinanden på facetime, hangout, zoom og teams, om lidt vil vi mødes på kaffebar, vi vil spise frokost hele familien, invitere til fødselsdag og konfirmation, om lidt vil vi danse tæt og kramme hinanden igen.

Jeg spår, at vi har lyst til at glemme alt om corona, sygdom og indespærrede liv, hvor vi er er sammen på distance. Men før vi glemmer det hele, er det nu, vi skal hjælpe med at gemme i den kollektive hukommelse, som museerne udgør.

Det er sjældent, vi lever i en tid, hvor vi bare véd, at det her skriver sig ind i historien. Men det gør vi nu. Derfor er der også grund til at tro, at de erfaringer, vi gør lige nu, om at holde møder virtuelt, have hjemmeundervisning og finde alternativer derhjemme i badekarret nu hvor turen til Italien er røget i vasken, er værd at gemme minder fra. Jeg tror, at vi er et forandret samfund på den anden siden af coronaen. Om bare ti år er det historie, og det kan være, vi har brug for at tage vores børn med på museum for at huske dengang, mor impulskøbte en playstation til underholdning på hjemmefronten eller vi indtog kaffen med bedsteforældrene på hver sin side af terrassen og med kopper, vi selv tog med.

Derfor har mange museer i regionen - ja, i hele landet - sendt en opfordring rundt til at dele billeder af tomme turistlandskaber, håndspritskiltet fra iskiosken eller andre fysiske og illustrative minder fra den helt særlige dagligdag, der pludselig blev vores i en krisetid. Denne invitation til at hjælpe museerne med at huske en væsentlig begivenhed i fremtiden er hermed givet videre, og jeg håber, I vil bidrage - især med det, I tænker er en helt særlig vestjysk vinkel på den verdensomspændende historie, vi er en del af.

Når alt det her er overstået glæder jeg mig selv til at nyde kultur igen. Tanken om at tage på ferie uden at kunne gå på museum, i teater eller ud at høre musik er helt horribel for mig. Jeg tror, vi er mange, der pludselig indser at godt nok er kultur et krydderi på tilværelsen - men ligesom corona-syge erfarer, at uden smagssanser er chokolade bare en klam substans i munden, så erfarer vi nok alle lige nu at uden kultur som krydderi "smager" hverken hverdag eller ferier af alt det gode, de plejer. Jeg krydser derfor fingre for i disse dage, at man på Christiansborg også husker at værdien af kultur kan omsættes til den tabte fortjeneste, som alle musikere, billedkunstnere, spillesteder, teatre og museer står midt i, nu hvor salene er tomme og billetterne ikke kan afsættes. Uden museer giver det nemlig nærmest ikke mening at hjælpes ad med at huske coronakrisen som en del af vores fælles erfaring og historie.

Hvis du har en genstand, et billede eller en anden erindring om coronakrisen, du vil give til museet, så kontakt cr@levendehistorie.dk.

Om, lidt, når det her er overstået, siger vi til hinanden på facetime, hangout, zoom og teams, om lidt vil vi mødes på kaffebar, vi vil spise frokost hele familien, invitere til fødselsdag og konfirmation, om lidt vil vi danse tæt og kramme hinanden igen.

Folk holder afstand til hinanden i en en ny hverdag i en Corona-tid. Giacometti-skulpturen 'Kvinde på kærre' i Holstebro har også fået maske og engangshandsker. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce