Ringkøbing

Klosterheden slap nådigt fra orkanen

En del træer i Klosterhede Plantage er blevet ofre for den kraftige orkan kunne skovrider Thomas Borup Svendsen konstatere fredag middag. Foto: Johan Gadegaard. En del træer i Klosterhede Plantage er blevet ofre for den kraftige orkan kunne skovrider Thomas Borup Svendsen konstatere fredag middag. Foto: Johan Gadegaard.

På afstand ligner Klosterhede Plantage sig selv, når man kommer kørende frem mod skoven.

På afstand ligner Klosterhede Plantage sig selv, når man kommer kørende frem mod skoven.

De endeløse rækker af nåletræer står rank i horisonten og byder velkommen indenfor.

Men kommer man først ind under de mange træer vil man for alvor se, at langt fra alle træer i plantagen står rank op og ned.

Den kraftige orkan har nemlig også sat sit præg på skoven. I løbet af fredag formiddag har skovarbejdere fået ryddet stormfaldet, der spærrede vejene ind til husene i skoven og derefter gik man i gang med at rydde andre offentlige veje i skoven, der var blokerede.

Men resterne af orkanens hærgen var stadig tydelig på vejene. Her lå der masser af mindre grene og kvas, der skulle navigeres uden om.

Og fjernede man blikket fra kørebanen og drejede det ind mod skoven kunne man se flere områder, hvor vinden for alvor havde fået fat og væltet større områder. Her lå træerne nærmest som var de kastet hen i et stort mikado-spil.

»Det er altid voldsomt at se, for det er store kræfter, der er på spil,« siger skovrider Thomas Borup Svendsen fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Fredag middag havde han endnu ikke et samlet overblik over, hvor meget af skoven, der var gået til i orkanen, da han kun havde været rundt i omkring 10 procent af Klosterheden.

»Men der er flere steder, hvor der er fladefald og hvor der er røget et par hektar,« siger skovrideren.

Af samme grund vil han heller ikke sammenligne med den voldsomme orkan i januar 2005, der er den seneste, der gik hårdt ud over Klosterheden. Dengang væltede hvad der svarer til tre års hugst.

Selv om vinden i løbet af fredagen løjede en smule af, så var der stadig risiko for, at der ville vælte træer i den 6400 hektar store plantage.

»Der er blevet rusket i træerne hele torsdagen og hen over natten. Derfor er der træer, der står meget løst, og som der ikke skal meget til for at vælte,« siger Thomas Borup Svendsen, der fraråder at tage på skovtur i weekenden for at se på skaderne.

»Der er masser af træer, der ligger i spænd, som gør det farligt at tage i skoven,« siger skovrideren, der sammen med sine medarbejdere i løbet af fredagen arbejdede på først at rydde vejene ind til husene i skoven. Derefter blev de offentlige veje gennem skoven ryddet, inden skovarbejderne til slut vil gå i gang med at rydde de mindre skovveje.

Mens Klosterhede Plantage ser ud til at være sluppet forholdsvis nådigt gennem orkanen, ser det ud til, at det er gået hårdere ud over Stråsø Plantage øst for Ulfborg.

»Det er mit indtryk, at orkanen har ramt hårdere sydpå end her. Jeg får meldinger fra folkene i Stråsø, at det er meget svært at komme rundt i skoven på grund af stormfald,« siger Thomas Borup Svendsen.

0/0
Kultur

Vores Smag: Helleflynder i forårstøj

Ringkøbing

På Vej: Ringkøbing by night

Ringkøbing

Shoppepause: Sofaen skaber vigtige relationer

Ringkøbing

2 x 10 hurtige til Hingerne

Ringkøbing

Se billederne: Fantastisk påskevejr gav kunsthåndværkermarkedet en god premiere

Ringkøbing

En dag på butikssofaen: Is i farvandet, en ny bluse - og så videre til Toscana

Ringkøbing

Erhvervsfolk køber gammelt posthus: Vores ultimative drøm er et diskotek

Erhverv

Mini Bazar genåbnet - ny ejer er ikke bekymret for hærværk