Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Det er i dette område for enden af Fladsbjergvej, den rynkede rose skal bekæmpes. Foto Poul Osmundsen.
Grundejerforeningen vil rydde 1000 kvadratmeter, der er overgroet med den invasive plante.

KLEGOD: I sommerhusområdet Klegod er grundejerne med føje stolte af deres vilde klitlandskab. De deler det også gerne med andre. Bare ikke med den invasive art, som hedder rynket rose eller hybenrose.

Derfor går grundejerforeningen nu til krig mod et stort område med rynket rose, der har bredt sig i klitterne for enden af Fladsbjergvej, fortæller formand Thue Amstrup-Jørgensen.

Det har dog ikke været helt nemt.

- Det har taget os et halvt år at får tilladelse til at rydde et areal på cirka 1000 kvadratmeter, fordi sagen kræver dispensation fra naturbeskyttelsesloven, og derfor har skullet i høring i flere forskellige instanser, siger han.

Det er grundejerforeningen selv, der betaler for rydningen, og Thue Amstrup-Jørgensen håber, at initiativet kan bevæge såvel andre grundejerforeninger på Klitten som private grundejere til at gøre noget ved rynket rose.

Rynket rose har gennem de senere år spredt sig voldsomt i klitnaturen og klithederne langs med Vestkysten, og det gælder også området ved Fladsbjergvej. Her er arealet helt domineret af planten, der står som en tæt, ensformig flade. Hvor planten vokser så tæt, skaber den nærmest en ørken, idet andre, lystilpassede planter "skygges" væk.

Rynket rose ændrer også selve klitlandskabet. Med deres tætte bestande kan de fastholde sandet og forhindre sandfygning. Det er faktisk noget skidt, da det forhindrer den naturlige dynamik og skabelsen af nye klitformationer. På længere sigt skaber det et skift i sammensætningen af plantesamfund i klitterne.

Den metode, Klegod Grundejerforening har fået lov at bruge til nedkæmpning af den rynkede rose, er maskinel bekæmpelse, fortæller Thue Amstrup-Jørgensen.

- Vi klipper arealet helt ned, og fræser rødderne op. Det kan blive nødvendigt med en genbehandling en eller to gange. Vi må dog først gå i gang med arbejdet til vinter, da der kan være markfirben i området, og vi skal vente, til firbenene er gået i dvale.

De grønne områder i klitterne er rynket rose. Google Kort.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce