Annonce
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Det er i dette område for enden af Fladsbjergvej, den rynkede rose skal bekæmpes. Foto Poul Osmundsen.
Grundejerforeningen vil rydde 1000 kvadratmeter, der er overgroet med den invasive plante.

KLEGOD: I sommerhusområdet Klegod er grundejerne med føje stolte af deres vilde klitlandskab. De deler det også gerne med andre. Bare ikke med den invasive art, som hedder rynket rose eller hybenrose.

Derfor går grundejerforeningen nu til krig mod et stort område med rynket rose, der har bredt sig i klitterne for enden af Fladsbjergvej, fortæller formand Thue Amstrup-Jørgensen.

Det har dog ikke været helt nemt.

- Det har taget os et halvt år at får tilladelse til at rydde et areal på cirka 1000 kvadratmeter, fordi sagen kræver dispensation fra naturbeskyttelsesloven, og derfor har skullet i høring i flere forskellige instanser, siger han.

Det er grundejerforeningen selv, der betaler for rydningen, og Thue Amstrup-Jørgensen håber, at initiativet kan bevæge såvel andre grundejerforeninger på Klitten som private grundejere til at gøre noget ved rynket rose.

Rynket rose har gennem de senere år spredt sig voldsomt i klitnaturen og klithederne langs med Vestkysten, og det gælder også området ved Fladsbjergvej. Her er arealet helt domineret af planten, der står som en tæt, ensformig flade. Hvor planten vokser så tæt, skaber den nærmest en ørken, idet andre, lystilpassede planter "skygges" væk.

Rynket rose ændrer også selve klitlandskabet. Med deres tætte bestande kan de fastholde sandet og forhindre sandfygning. Det er faktisk noget skidt, da det forhindrer den naturlige dynamik og skabelsen af nye klitformationer. På længere sigt skaber det et skift i sammensætningen af plantesamfund i klitterne.

Den metode, Klegod Grundejerforening har fået lov at bruge til nedkæmpning af den rynkede rose, er maskinel bekæmpelse, fortæller Thue Amstrup-Jørgensen.

- Vi klipper arealet helt ned, og fræser rødderne op. Det kan blive nødvendigt med en genbehandling en eller to gange. Vi må dog først gå i gang med arbejdet til vinter, da der kan være markfirben i området, og vi skal vente, til firbenene er gået i dvale.

Annonce
De grønne områder i klitterne er rynket rose. Google Kort.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce