Annonce
Vestjylland

Klitlandskab: Hybenroser får klø - men de er genstridige

Nogle steder har Naturstyrelsen brugt denne "biorotor", som knuser hele planten, til at bekæmpe hyben i Husby Klitplantage, men de fleste steder er byben blevet slået ned og dækket med sort plastik i flere år. Den første metode er ikke særlig effektiv i klitområder, hvor planterne har lange rødder og skyder igen, mens tildækning med plastik har været dyr. Pressefoto: Naturstyrelsen
Hybenroser har trængt sig frem i naturområder langs Vestkysten - men nu har Naturstyrelsen med en vis succes bekæmpet den invasive plante i Husby Klitplantage. Den meste anvendte metode har dog været temmelig dyr.

HUSBY: For fire år siden indledte Naturstyrelsen en større indsats for at bekæmpe hybenrose, som har invaderet bevoksede klitter i Husby Klitplantage - og det er sket med en vis succes.

I dette område har Naturstyrelsen især brugt en metode, hvor hybenroserne er slået ned, og derefter er resterme af planterne blevet dækket med tyk, sort plastik, som igen er dækket til med små sandsække.

- Erfaringerne har været ret gode, for metoden har været ret effektiv. Til gengæld er metoden meget dyr med en pris på 170 til 180 kroner per kvadratmeter, siger Uffe Strandby, der er projektleder i Naturstyrelsen.

Ved metoden er målet at få planter og rødder til at visne hen, når de ikke fik lys i to-tre år. Nogle steder er der dog skudt nye hyben op i kanten af det tildækkede område.

- Det har ikke altid været nok, når vi har dækket jorden til én meter ud over området med hyben. Der har været rødder og er kommet nye skud længere ud, siger Uffe Strandby.

Hvis nye hyben er skudt op, er rødderne blevet gravet op med en skovl, fortæller han.

Naturstyrelsen har også prøvet med en anden metode, hvor planter og rødder er blevet fræset og findelt med en såkaldt biorotor. Fræsningen gentages et par gange og her er prisen blot 10-15 kroner per kvadratmeter.

- Metoden har været effektiv andre steder, men i klitterne i Husby, hvor rødderne går ekstra langt ned, så en del hyben er skudt op igen, siger Uffe Strandby om metoden, som har vist sig effektiv ved både Agger Tange og ved Nymindegab.

En anden effektive metoder er nedgravning, hvor hybenplanterne graves op med en gravemaskine og lægges i et dybt hul og dækkes med mindst 1,5 meter sand.

- Der har stort set ikke været genvækst af planter, og det er langt billigere end at køre planteresterne væk, siger projektlederen.

I mange sommerhusområder er der for år tilbage plantet hyben, som har bredt sig til omgivelserne.

- Ved alle metoder for bekæmpelse er det afgørende, at man er grundig og får alle rødder og plantedele med, siger Uffe Strandby om metoderne, som nu er samlet i en håndbog for bekæmpelse af hybenrose.

Annonce

Godt for firben og planter

Der er fortsat mindre områder med hyben i Husby Klitplantage efter bekæmpelsen.

- Det kan være områder, som vi har overset, men bekæmpelsen fortsætter. Målet er at nå frem til, at vi kan nøjes med, at en mand kører rundt på en ATV'er en gang om året og graver nye hyben op, som skyder frem, siger Uffe Strandby.

Målet er at få den naturlige plantevækst tilbage i klithederne, som er fortrængt i områder med hyben.

- I første omgang giver bekæmpelsen nogle ubevoksede klitter, hvor et-årige planter spirer frem, og hvor flere insekter og den fredede markfirben trives, siger Uffe Strandby.

Bekæmpelsen af hybenroser er den del af EU-Life projektet for at bevare de sårbare klitlandskaber langs Vestkysten. Dermed er det især EU-midler, der har betalt for projektet, hvor der også er fjernet selvgroede træer i området ved "parabelklitten" syd for "Marens Maw" i Husby Klitplantage, og der er etableret nye vådområder.

Flere vestjyske kommuner har haft projekter for bekæmpelse af hyben langs vestkysten, og det sker ofte med Roundup.

- I Naturstyrelsen har vi valgt ikke at bruge kemiske bekæmpelsesmidler, siger Uffe Strandby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Kvinde hørte tyv luske rundt

Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Vestjylland

Mand omkommet i drukneulykke

Annonce