Annonce
Vestjylland

Klitlandskab: Hybenroser får klø - men de er genstridige

Nogle steder har Naturstyrelsen brugt denne "biorotor", som knuser hele planten, til at bekæmpe hyben i Husby Klitplantage, men de fleste steder er byben blevet slået ned og dækket med sort plastik i flere år. Den første metode er ikke særlig effektiv i klitområder, hvor planterne har lange rødder og skyder igen, mens tildækning med plastik har været dyr. Pressefoto: Naturstyrelsen
Hybenroser har trængt sig frem i naturområder langs Vestkysten - men nu har Naturstyrelsen med en vis succes bekæmpet den invasive plante i Husby Klitplantage. Den meste anvendte metode har dog været temmelig dyr.

HUSBY: For fire år siden indledte Naturstyrelsen en større indsats for at bekæmpe hybenrose, som har invaderet bevoksede klitter i Husby Klitplantage - og det er sket med en vis succes.

I dette område har Naturstyrelsen især brugt en metode, hvor hybenroserne er slået ned, og derefter er resterme af planterne blevet dækket med tyk, sort plastik, som igen er dækket til med små sandsække.

- Erfaringerne har været ret gode, for metoden har været ret effektiv. Til gengæld er metoden meget dyr med en pris på 170 til 180 kroner per kvadratmeter, siger Uffe Strandby, der er projektleder i Naturstyrelsen.

Ved metoden er målet at få planter og rødder til at visne hen, når de ikke fik lys i to-tre år. Nogle steder er der dog skudt nye hyben op i kanten af det tildækkede område.

- Det har ikke altid været nok, når vi har dækket jorden til én meter ud over området med hyben. Der har været rødder og er kommet nye skud længere ud, siger Uffe Strandby.

Hvis nye hyben er skudt op, er rødderne blevet gravet op med en skovl, fortæller han.

Naturstyrelsen har også prøvet med en anden metode, hvor planter og rødder er blevet fræset og findelt med en såkaldt biorotor. Fræsningen gentages et par gange og her er prisen blot 10-15 kroner per kvadratmeter.

- Metoden har været effektiv andre steder, men i klitterne i Husby, hvor rødderne går ekstra langt ned, så en del hyben er skudt op igen, siger Uffe Strandby om metoden, som har vist sig effektiv ved både Agger Tange og ved Nymindegab.

En anden effektive metoder er nedgravning, hvor hybenplanterne graves op med en gravemaskine og lægges i et dybt hul og dækkes med mindst 1,5 meter sand.

- Der har stort set ikke været genvækst af planter, og det er langt billigere end at køre planteresterne væk, siger projektlederen.

I mange sommerhusområder er der for år tilbage plantet hyben, som har bredt sig til omgivelserne.

- Ved alle metoder for bekæmpelse er det afgørende, at man er grundig og får alle rødder og plantedele med, siger Uffe Strandby om metoderne, som nu er samlet i en håndbog for bekæmpelse af hybenrose.

Annonce

Godt for firben og planter

Der er fortsat mindre områder med hyben i Husby Klitplantage efter bekæmpelsen.

- Det kan være områder, som vi har overset, men bekæmpelsen fortsætter. Målet er at nå frem til, at vi kan nøjes med, at en mand kører rundt på en ATV'er en gang om året og graver nye hyben op, som skyder frem, siger Uffe Strandby.

Målet er at få den naturlige plantevækst tilbage i klithederne, som er fortrængt i områder med hyben.

- I første omgang giver bekæmpelsen nogle ubevoksede klitter, hvor et-årige planter spirer frem, og hvor flere insekter og den fredede markfirben trives, siger Uffe Strandby.

Bekæmpelsen af hybenroser er den del af EU-Life projektet for at bevare de sårbare klitlandskaber langs Vestkysten. Dermed er det især EU-midler, der har betalt for projektet, hvor der også er fjernet selvgroede træer i området ved "parabelklitten" syd for "Marens Maw" i Husby Klitplantage, og der er etableret nye vådområder.

Flere vestjyske kommuner har haft projekter for bekæmpelse af hyben langs vestkysten, og det sker ofte med Roundup.

- I Naturstyrelsen har vi valgt ikke at bruge kemiske bekæmpelsesmidler, siger Uffe Strandby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce