Ringkøbing

Klimastrejke på Torvet: ’Vi har ikke tid til, at det går langsomt’

- Op af sæderne! Vi har et fælles ansvar, og det er skidevigtigt, siger Nikoline Alling Molano, der har været med til at arrangere klimastrejke i Ringkøbing. Foto: Jørgen Kirk.
En gruppe elever fra Vestjyllands Højskole har arrangeret en lokal klimastrejke fredag 15. marts, som er en del af et global event, hvor folk over hele verden forsøger at råbe borgere og politikere op.

Ringkøbing/Velling: Der bliver trommer. Der bliver skilte med budskaber. Forhåbentlig bliver der en masse mennesker.

På Torvet i Ringkøbing har et grønt udvalg fra Vestjyllands Højskole på fredag arrangeret en klimastrejke. Det er en del af en international klimastrejke og Fridays for Future, som den svenske skoleelev Greta Thunberg har startet.

- Det er fra New York til Ringkøbing. Det er folk over hele verden, der strejker på fredag, og det vil vi gerne være en del af, siger Nikoline Alling Molano, der er en del af højskolens grønne udvalg.

- Det er et vigtigt emne at tage op for unge og ældre. Vi er elever på en skole, der lægger vægt på bæredygtighed, og hvordan vi optimerer vores tilværelse, så den bliver så grøn og miljøvenlig som muligt. Det er ikke længere noget, som vi så småt har brug for. Det er presserende og dybt alvorligt, siger hun.

Nedlægger undervisning

For at sprede budskabet har Nikoline og andre fra udvalget lavet en facebookbegivenhed, som er blevet delt i flere lokale facebookgrupper. De har selv henvendt sig til en friskole og efterskole for at høre, om de havde lyst til at deltage.

- Desværre havde de eksamen og en generalprøve på gymnastikopvisning samme dag. Men vi har modtaget deres opbakning, og de var ærgerlige over ikke at kunne deltage. Vi har modtaget beskeder fra en hjemmeskole og en anden skole, som har vist interesse. Vi skal til morgensamling på et af gymnasierne for at sprede budskabet, siger hun og fortsætter:

- Vi har også fået rigtig fin support fra vores egen skole. Det startede som et elevinitiativ, men vores lærere er gået med, og de nedlægger undervisningen, så alle kan deltage. Det er vi beærede og meget glade for, siger hun.

Drastiske beslutninger

Det allerstørste mål for Nikoline Alling Molano og resten af det grønne udvalg er at råbe politikerne op.

- Det tager for lang tid at omvende den enkelte forbruger. Klimaproblemerne er ved at være ret akutte, så vi er nødt til at få politikernes opmærksomhed, fordi de har mulighed for at lave nogle tiltag ved lov. Så det ikke længere er op til den enkelte forbruger, siger hun.

- Vi har ikke tid til, at det går langsomt. Vi er nødt til at have nogen øverst oppe til at tage drastiske beslutninger. Formålet er også at nå lokalbefolkningen og gøre verden og mennesker fokuserede, men det er ikke nok, at man som privatperson køber økologisk håndsæbe, siger hun.

Afsted på cyklerne

Da det grønne udvalg fandt ud af, at der skulle være global klimastrejke fredag 15. marts, var de med det samme interesserede i at få et lokalt arrangement op at stå.

- Vi starter på Torvet klokken 10, og så går vi en runde ned ad de små gader. Vi har skilte og forhåbentlig trommer og god stemning. Det er, hvad vi ved. Vi er stadig i planlægningsfasen. Men vi håber, det bliver iøjefaldende og opsigtsvækkende, siger 22-årige Nikoline Alling Molano.

- Jeg vil bare sige: op af sæderne! Det er skidevigtigt, og vi har et fælles ansvar. Vi tager afsted på vores cykler, og så håber vi at få trukket en masse mennesker med os, siger hun.

Nikoline Alling Molano gik allerede meget op i bæredygtighed og miljø, inden hun startede på Vestjyllands Højskole. Foto: Jørgen Kirk.
0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Mangler du et job? Prøv hos købmanden, fiskehandleren, på campingpladsen og i iskiosken

Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Træet vokser ikke ind i himlen - men det giver Anne en arkitekturpris på 150.000 kroner

Kultur

En kraftig ret til en kølig forårsdag: Oksetyndsteg med blomkålspuré, svampe og rødvinssauce

Ringkøbing

Passager kom også alvorligt til skade ved soloulykke

Erhverv For abonnenter

Én ansøgning til fuldtidsjob: Min hovedpine er, hvordan vi skal skaffe arbejdekraft

Ringkøbing For abonnenter

Turismen i Ringkøbing-Skjern skal bruge 1500 nye medarbejdere de kommende år

112

Solo-ulykke mellem Velling og Lem: Føreren af bilen er fløjet med helikopter til Skejby

Ringkøbing

Følgebåd gik kold - i år skal det være: Christina vil svømme til Sverige